Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η ακρίβεια δεν καταπολεμάται με «καλάθια»
 Οι τιμές των τροφίμων στην αγορά συνεχίζουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, παρά τη σχετική σταθεροποίηση του επίσημου πληθωρισμού στο 8%. Τα βασικά είδη διατροφής έχουν ανέβει κατά μέσο όρο 14,8% από τις αρχές της χρονιάς, επιπλέον φυσικά των πολύ μεγάλων περσινών αυξήσεων. Τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα γαλακτοκομικά (25,2%) και το κρέας (22%) και ακολουθούν: ψωμί-δημητριακά (16,8%), καφές-κακάο-ζάχαρη (13%), γλυκά-παγωτά-χυμοί-αναψυκτικά (9%), φρούτα-λαχανικά (8,6%), ψάρια (2,6%). Η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 10%. 

Τα «μέτρα» που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι κοροϊδία στο πρόσωπο της κοινωνίας. Το «καλάθι» των 50 προϊόντων, πέρα από το ό,τι αντιστοιχεί σε ελάχιστη μείωση τιμών, περιλαμβάνει προϊόντα κατώτερης ποιότητας. Εδώ βρίσκεται ένας ακόμα κίνδυνος για τον λαό από την ακρίβεια στα τρόφιμα. Το να καταφεύγει σε κατώτερης ποιότητας τρόφιμα αποτελεί υπονόμευση της ίδιας του της υγείας, γιατί η διατροφή είναι βασικό συστατικό της στοιχείο.

Ο διεθνής χαρακτήρας της ακρίβειας καθώς και ο έλεγχος των εφοδιαστικών αλυσίδων από λίγες δεκάδες εταιρειών δεν αποτελεί δικαιολογία για τα «κατορθώματα» της εγχώριας κυβερνητικής συμμορίας. Όχι μόνο γιατί αυτά είναι συστατικά στοιχεία της καπιταλιστικής πολιτικής την οποία η ίδια φανατικά υποστηρίζει, αλλά και γιατί με την πολιτική της έχει απογειώσει την ασυδοσία των κάθε λογής μεσαζόντων και των καπιταλιστών που ελέγχουν τις εισαγωγές-εξαγωγές ειδών διατροφής. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπορο-βιομήχανους και αυτά φτάνουν στους καταναλωτές εργαζόμενους σε πολλαπλάσια τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, που έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση απ’ όλα τα τρόφιμα. Οι παραγωγοί πουλάνε το αγελαδινό γάλα γύρω στα 0,60 ευρώ το κιλό και αυτό φτάνει στον καταναλωτή κοντά στα 2 ευρώ. Μεγάλη ποσότητα γάλακτος πηγαίνει στο εξωτερικό, ενώ εισάγεται συμπυκνωμένο γάλα και πουλιέται σαν εγχώριο.

Η αντιμετώπιση του βραχνά της ακρίβειας απαιτεί την οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση. Με επιτροπές εργαζομένων-αγροτών-καταναλωτών να ασκηθεί έλεγχος στην αγορά και να γίνει καθορισμός ανώτατων τιμών στα βασικά είδη διατροφής, και στα εισαγόμενα. Το σύστημα διακίνησης-διάθεσης τροφίμων να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο για να χτυπηθεί ο ρόλος των μεσαζόντων. Η γάγγραινα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν χτυπηθεί στη ρίζα της η κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

 

Σ. Κρόκος