Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Βραζιλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε περίπου 200 πόλεις πραγματοποιήθηκαν στις 16 Αυγούστου ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Ρούσεφ, που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις. Την οργή των μαζών έχει προκαλέσει και το τεράστιο κόστος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει του χρόνου το καλοκαίρι η Βραζιλία, ενώ στις φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και οι υποδομές ανύπαρκτες.

Χιλή: Συνεχίζονται από τα τέλη Ιουλίου οι κινητοποιήσεις των εργατών στα ορυχεία χαλκού Codelco, όπου ένας εργάτης σκοτώθηκε στις 24 Ιουλίου από επίθεση των δυνάμεων καταστολής, και από τα μέσα Αυγούστου των εργατών στα ανθρακωρυχεία της Σάντα Άνα. Οι εργάτες αντιδρούν στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και τα λουκέτα στην εξορυκτική βιομηχανία της χώρας, που είναι και ο σημαντικότερος οικονομικός τομέας της.

Αγγλία: Στις 8 Ιουλίου, κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία οι 20.000 περίπου εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις-κοροϊδία (2%) που δίνει η διοίκηση σε «αντάλλαγμα» για την επέκταση των μεταμεσονύκτιων βαρδιών.

ΗΠΑ: Από τις 19 Αυγούστου χιλιάδες μεταλλεργάτες που δουλεύουν για δύο εταιρείες-κολοσσούς, την ArcelorMittal και τη US Steel, κατέβηκαν σε κυλιόμενες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από το Ιλινόις μέχρι την Τζόρτζια και από τη Μινεσότα μέχρι τη Βιρτζίνια, καταγγέλλοντας τη σωρεία περικοπών που απαιτούν οι δύο εταιρείες για να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Μεταξύ άλλων, απολύσεις, χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους, κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, πάγωμα μισθών για τρία χρόνια κ.λπ.

Λίβανος: Συνεχίζονται αμείωτες οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην κυβερνητική διαφθορά και το σκάνδαλο των σκουπιδιών – η πρωτεύουσα Βηρυτός έχει γεμίσει από βουνά σκουπιδιών, καθώς ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει καταρρεύσει, κάτι όμως που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά και τα συμφέροντα ιδιωτών που εμπλέκονται στο «κύκλωμα» των σκουπιδιών. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και περιλαμβάνουν πλέον και άλλα λαϊκά αιτήματα. Σημαντικό είναι ότι το κίνημα αυτό έχει ενώσει κόσμο από όλες τις θρησκευτικές ομάδες της χώρας (που μέχρι πριν από λίγα χρόνια βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους).


Από τη σύνταξη