Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2016

2 Μαΐου: Με 4ωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας συνέχισαν τον αγώνα τους οι 1.400 εργαζόμενοι των 131 καταστημάτων σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», πρώην «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», που υπάρχουν κύρια στη Βόρεια Ελλάδα. Πληρώθηκαν μέρος των δεδουλευμένων που τους χρωστούνταν.

7 Μαΐου: 48ωρη απεργία προκηρύχτηκε από τις εργατικές συνομοσπονδίες, αφού η κυβέρνηση κατέβασε αιφνιδιαστικά το νομοσχέδιο για το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ακόμα μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων. Έγιναν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι ναυτεργάτες έκαναν 4ήμερη απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, που απειλείται με άμεσο ξεπούλημα, 3ήμερη.


8 Μαΐου: Γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά (λόγω του ότι η 1η Μαΐου συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα), με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας.

9 Μαΐου: Οι λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης συνέχισαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στις 25 του μήνα ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι και στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και πορείες. Ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των δύο λιμανιών συνεχίζεται.

12 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, που συνεπάγεται μεγάλες ελλείψεις. Στις 27 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο οι νοσηλευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας.

Οι εργάτες της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στον Ασπρόπυργο Αττικής έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στις περικοπές μισθών, την κατάργηση παροχών, τη μείωση θέσεων εργασίας. Έκαναν συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του εργοστασίου στις 5 π.μ.

Οι εργάτες του εργοστασίου της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα ξεκίνησαν 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Σταμάτησαν στις 19 του μήνα, αφού πληρώθηκαν μέρος των δεδουλευμένων.

13 Μαΐου: Οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις νέες «ρυθμίσεις» του υπουργού, που περικόπτει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πετάει χιλιάδες παιδιά έξω από νηπιαγωγεία και ολοήμερα τμήματα.

18 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα έκαναν διαδήλωση για τις συνεχιζόμενες μεγάλες ελλείψεις του ιδρύματος.

19 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στις εφορίες έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε «Ανεξάρτητη Αρχή», πλήρως δηλαδή ελεγχόμενη από τους καπιταλιστές.

20 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) του λεκανοπεδίου (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ) έκαναν 48ωρη απεργία. Ο φορέας όλων των συγκοινωνιών εντάχθηκε στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων που ψήφισε η κυβέρνηση και απειλείται με ξεπούλημα. Στις 26 Μαΐου έκαναν 5ωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι όλων των συγκοινωνιακών μέσων της Αθήνας (τρόλεϊ, λεωφορεία, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ).

21 Μαΐου: Οι 200 εργαζόμενοι του πολυτελούς ξενοδοχείου της Αθήνας LEDRA MARRIOTT (150 μόνιμοι και 50 συμβασιούχοι) ξεκίνησαν αγώνα με 24ωρη απεργία, καθώς η εργοδοσία τούς έχει δύο μήνες απλήρωτους και η επιχείρηση πάει για πλειστηριασμό. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 25/5, ενώ στις 26/5 έκαναν 4ωρη στάση εργασίας. Συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας.

24 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Ίδρυμα για το παιδί – ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη μείωση μισθών 25%-30%, που σχεδιάζει η εργοδοσία.

27 Μαΐου: Οι 500 περίπου εργαζόμενοι στο κανάλι MEGA των μεγαλοκαπιταλιστών Μπόμπολα-Βαρδινογιάννη-Ψυχάρη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του τελευταίου μήνα. Η λειτουργία του καναλιού είναι στον αέρα, αφού αυτό είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες. Στις 31 του μήνα συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας.

Σ. Κρόκος