Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το νερό είναι ζωή, δεν είναι για πούλημα!

Το σύνθημα στη φωτό τα λέει όλα!
Δεν ξέρουμε αν η συνείδηση των «αριστερών» υπουργών της κυβέρνησης τούς επιτρέπει να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια. Δεν φτάνει που ξεπουλάνε λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια περιουσία και ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά τους, τώρα ανοίγουν δρόμο ιδιωτικοποίησης ακόμα και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το νερό.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στην Ελλάδα, υπογράφηκε «χάρτης συνεργασίας», που περιλάμβανε, εκτός από συμφωνίες που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του νέου αεροδρομίου Κρήτης και των σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ), και τη «διαχείριση» των υδάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η παλιά γνώριμος για τους δημότες της Θεσσαλονίκης, η γαλλική εταιρεία Suez, η οποία κατέχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ, επιδιώκει να πάρει τον ολοκληρωτικό έλεγχο. Κάτι τέτοιο είχε επιχειρήσει και δύο χρόνια πριν, αλλά τα σχέδια της ναυάγησαν μπροστά στην ακαριαία αντίδραση των πολιτών. Τώρα ψάχνουν έναν πιο έμμεσο τρόπο, να μη φαίνεται δηλαδή το ξεπούλημα, αλλά αυτοί να έχουν τον έλεγχο. Είπαμε, έχουμε «αριστερή» κυβέρνηση!
Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο για τους ιδιώτες σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ο δήμος του Παρισιού, μετά από 23 χρόνια ιδιωτικοποίησης του νερού (με βασικό μέτοχο φυσικά τη Suez), και μετά από πολλές καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις και διαφθορά, αποφάσισε τη δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του νερού, που πολύ γρήγορα κατάφερε να εξοικονομήσει 35 εκατομμύρια ευρώ και να μειώσει 8% τα τιμολόγια. Το ίδιο έκαναν και άλλες 10 μεγάλες πόλεις στη Γαλλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Νάπολη, τη Στουτγάρδη, το Βερολίνο, τη Σόφια, το νερό ξαναγύρισε στους δήμους.
Το νερό είναι βασικό αγαθό, απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση. Δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Είναι παράνομη ακόμα και η εκμετάλλευση φυσικών πηγών από εταιρείες εμφιάλωσης και πώλησης νερού. Ο έλεγχος του νερού και της τροφής από μεγάλες πολυεθνικές σημαίνει και τον έλεγχο και την εξουσία πάνω στις ζωές μας.
Η Suez έφαγε τα μούτρα της πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έτσι θα γίνει και τώρα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί για να δώσει αυτή τη μάχη και να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού!


Μαρία Καράβολα