Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Να πώς λήστευαν το δημόσιο ταμείο οι εργολάβοι

Η κυβέρνηση καλύπτει το καρτέλ των εργολάβων που
«άρμεγε» 27 χρόνια το δημόσιο… και φορτώνει σε
εμάς τις ζημίες
Σε πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που βασίστηκε σε έρευνα τριών ετών για το διάστημα 1989-2016 προέκυψαν άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για πάνω από 60 ξένες και ελληνικές τεχνικές εταιρείες, οι οποίες κατηγορούνται ότι μοίραζαν μεταξύ τους τους διαγωνισμούς και συνεννοούνταν για τις προσφορές τους σε μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, το μετρό, ο προαστιακός κ.ά. Κοινώς «άρμεγαν» το δημόσιο για έργα που το κόστος κατασκευής τους «φούσκωνε» τεχνητά σε σικέ δημοπρασίες!

Για να εξασφαλίζει συμβάσεις και μεγαλύτερα κέρδη, το λόμπι των κατασκευαστών πίεζε συνεχώς για περισσότερα έργα υποδομών, χρησιμοποιώντας πολιτικούς, κόμματα, αναλυτές και ΜΜΕ, απορροφώντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εισέρευσαν στην Ελλάδα την προηγούμενη 20ετία! Με βάση το πόρισμα, εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom αλλά και «λαμπρά» ξένα ονόματα, όπως FCC, Vinci, Hochtief, Siemens (σιγά μην έλειπε!), Alstom Transport, συμμετείχαν στο «φαγοπότι», ενώ εμπλέκεται και η Αγροτική Τράπεζα για κατανομή έργων ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα)! Στο καρτέλ συμμετείχαν και 15 ακόμη εταιρείες, των οποίων όμως οι παραβάσεις έχουν παραγραφεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο! Στις 21 Ιουλίου αναμένεται η πρώτη συνεδρία της ολομέλειας της επιτροπής, σε μια σειρά πολλών συνεδριών μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης το φθινόπωρο.
Και ενώ το πλούσιο υλικό που έχει προκύψει θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, η κυβέρνηση έσπευσε να ρίξει «γέφυρες» συμβιβασμού με τους εργολάβους, με δύο φωτογραφικές ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου (άρθρο 106) που προβλέπουν: 1) μείωση κατά 15% στα πρόστιμα σε περίπτωση ομολογίας και 2) πλήρη απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη εφόσον πληρώσουν τα πρόστιμα! Έσπευσε, δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσφέρει συγχωροχάρτι στους εργολάβους αλλά και σε όσους στο μέλλον θα θελήσουν να τους μιμηθούν! Η κυβέρνηση λοιπόν που έλεγε ότι θα συγκρουστεί με τη «διαπλοκή», τώρα της κάνει πλάτες, κάνει νέες συμφωνίες μαζί της (Ελληνικό) και την ίδια ώρα συνεχίζει να ξεζουμίζει το λαό, αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τα ήδη χαμηλά του εισοδήματα!


Γιάννης Τριανταφύλλου