Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Χωρίς τέλος τα «δωράκια» στους τραπεζίτες

7 χρόνια τώρα, οι τράπεζες «ρουφάνε» τα χρήματα του ελληνικού
 λαού, με τις ευλογίες της Ε.Ε., των δανειστών 
και των κυβερνήσεων

Στο όχι μακρινό 2014 και λίγους μήνες πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, είχαμε αναφερθεί στο σκανδαλώδες θράσος των τραπεζιτών, όταν ζήτησαν από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να τους αναγνωριστεί η ζημία από τα 38 δις του 2012 (που προέκυψε από το κούρεμα των ομολόγων τους του ελληνικού δημοσίου με το PSI του Βενιζέλου) με το να μην πληρώσουν φόρο που θα αντιστοιχούσε σε κέρδη αξίας 38 δις για τα επόμενα 30 χρόνια! Φυσικά η τότε κυβέρνηση δέχτηκε και οι τραπεζίτες υπολόγισαν ότι για κέρδη 38 δις και με φορολογικό συντελεστή 26%, θα γλύτωναν 10 δις από «αναβαλλόμενους φόρους», όπως λέγονται, στο κράτος! Και επειδή το θράσος των τραπεζιτών δεν έχει όρια, ζήτησαν τότε να τους αναγνωριστούν τα 10 δις του μέλλοντος ως πραγματικά σημερινά κεφάλαια, κάτι που ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπόρεσε τότε να δεχτεί! Τότε όμως εμφανίστηκε και πάλι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δανείστηκε τα 10 δις από την ΕΚΤ και τα έδωσε στις τράπεζες, προσθέτοντάς τα στο ήδη μη βιώσιμο ελληνικό χρέος!

Με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάγωσε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, τον οποίο είχε καταψηφίσει το 2014, κάνοντας λόγο για «νέο σκάνδαλο» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η υπογραφή όμως του 3ου Μνημονίου την οδήγησε να το πάρει πίσω και αυτό. Έτσι πρόσφατα επανέφερε τον νόμο του 2014, με τον οποίο το κράτος εγγυάται ότι οι τράπεζες θα έχουν κερδοφορία για τα επόμενα 30 χρόνια και αναλαμβάνει την ευθύνη να προσφέρει σε μετρητά τα κεφάλαια στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν!
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίαςοι τράπεζες θα διευκολυνθούν για τις ζημιές στους ισολογισμούς τους που αφορούν διαγραφές οφειλών λόγω των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων και δεν θα χάσουν, αφού το κόστος θα το αναλάβει το κράτος – δηλαδή πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος!
Συνεχίζουν λοιπόν οι τράπεζες να κερδίζουν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και η «αριστερή» κυβέρνηση να επιδίδει τα διαπιστευτήριά της στα πιο παρασιτικά τμήματα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Να είναι σίγουροι όμως ότι ο λαός βλέπει και δεν ξεχνά!


Γιάννης Τριανταφύλλου