Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Το μέλλον της Ελλάδας είναι η βιομηχανία

Η σωτηρία δεν θα έρθει από τον «Δρόμο του Μεταξιού» αλλά 
από τον δρόμο της σύγχρονης βιομηχανικής ανάπτυξης
Για την αναβίωση του χερσαίου και θαλάσσιου «Δρόμου του Μεταξιού» δραστηριοποιούνται οι Κινέζοι, διοργανώνοντας φόρουμ στις 14-15 Μαΐου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 28 αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών. Μεταξύ αυτών και ο δικός μας πρωθυπουργός, άμεσα ενδιαφερόμενος για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα (βλέπε ξεπουλήματα), ο οποίος θα πραγματοποιήσει 4ήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο και θα υπογράψει με την κινεζική ηγεσία τριετή διακρατική συμφωνία.

Οι Κινέζοι, μετά την εκδίωξή τους από τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (λόγω «Αραβική Άνοιξης», του πολέμου στη Συρία κ.λπ.), έριξαν όλο το βάρος τους στην αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού», δηλαδή, τη διακίνηση την κινεζικών προϊόντων προς τον μεγάλο καταναλωτή, την Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, αγόρασαν το λιμάνι του Πειραιά (COSCO), μεταφέροντας σε ευρωπαϊκό έδαφος τις μεσαιωνικές εργασιακές τους συνθήκες, ενώ παζαρεύουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Θριάσιο Πεδίο κ.ά.
Αφού λοιπόν οι ελληνικές τυχοδιωκτικές αστικές κυβερνήσεις, υπακούοντας και στους σχεδιασμούς της γερμανικής Ε.Ε., κατέστρεψαν την ντόπια βιομηχανία, τώρα ζητιανεύουν για κινεζικές επενδύσεις, επενδύσεις πρόσκαιρες, τυχοδιωκτικές και ασταθείς, όπως είναι ο τουρισμός και η «ενοικίαση» δημόσιας περιουσίας.
Υπάρχουν βέβαια και εμπόδια, που ίσως ο τυχοδιωκτισμός τους δεν τους επιτρέπει να δουν. Τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αστικών τάξεων πλήττονται καίρια από τις βλέψεις της Κίνας. ΗΠΑ αλλά και Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν ποτέ μια τέτοια επέκταση του κινεζικού ιμπεριαλισμού.
Η βιομηχανική ανάπτυξη αποτελεί τη μόνη στέρεη βάση οικονομικής προόδου και όχι οι κινεζικές «επενδύσεις». Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, με την αξιοποίηση των δικών της πρώτων υλών καθώς και του ντόπιου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Είχαμε ανεπτυγμένη βιομηχανία στο παρελθόν και μπορούμε και τώρα να αναπτύξουμε, σε πολλούς τομείς:
-  Έχουμε τεράστιο ορυκτό πλούτο, βωξίτη, μόλυβδο, σίδηρο, νικέλιο, ψευδάργυρο, χρυσό, χαλκό, χουντίτη, κίσσηρη, μπεντονίτη, περλίτη και πολλά άλλα ορυκτά, σημαντικά για την παγκόσμια βιομηχανία.
- Έχουμε ενέργεια, σημαντικότατο στοιχείο για οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων λιγνίτη και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Τέλος, έχουμε υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο σήμερα δυστυχώς διαρρέει προς άλλα βιομηχανικά κράτη.
Ο μόνος δρόμος είναι: δημόσιες επενδύσεις, με κεντρικό σχέδιο, πρώτα και κύρια στη βιομηχανία, για την απορρόφηση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών και τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό προς όφελος του εργαζόμενου λαού.


Χρήστος Χατζής