Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Βραζιλία: Μία από τις δυναμικότερες των τελευταίων δεκαετιών ήταν η γενική απεργία που προκηρύχθηκε στις 28 Απριλίου, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Τεμέρ. Να θυμίσουμε ότι ο Μισέλ Τεμέρ έγινε πρωθυπουργός με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και επίσης ότι κατηγορείται για σοβαρά σκάνδαλα. Θέλει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια για τους άντρες και κατά 7 για τις γυναίκες, να ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις, να κόψει σειρά κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ. Σχολεία, ταχυδρομεία, τράπεζες, διυλιστήρια έκλεισαν, ενώ σε πολλές πόλεις παρέλυσαν οι συγκοινωνίες. Μπλοκαρίστηκαν δεκάδες κύριοι οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι και λιμάνια. Στο Σάο Πάολο αιχμή του δόρατος της απεργίας ήταν οι 60.000 μεταλλεργάτες της περιοχής, ενώ στο Ρίο ντε Ζανέιρο (και όχι μόνο) έγιναν εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία.


Αργεντινή: Εκτός από τη βραζιλιάνικη, και η αργεντίνικη εργατική τάξη κλιμακώνει την πάλη της ενάντια στη σκληρή επίθεση των καπιταλιστικών δυνάμεων των «ελεύθερων αγορών», εν προκειμένω στο πρόσωπο του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι. Στις 6 Απριλίου διοργανώθηκε δυναμική γενική απεργία ενάντια στις περικοπές κοινωνικών δαπανών (όπως τα τόσο ζωτικά επιδόματα θέρμανσης) και την ανεργία και απαιτώντας αυξήσεις μισθών στο ύψος του πληθωρισμού. Οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών και εκπαιδευτικοί ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Φινλανδία: 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι μεταλλεργάτες της περιοχής του Τάμπερε στις 20 Απριλίου, ενάντια στις περικοπές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, το πάγωμα μισθών και την αύξηση των εργάσιμων ημερών κατά τρεις.

Αγγλία: Χιλιάδες εργάτες στα βρετανικά εργοστάσια της BMW κατέβηκαν σε απεργία στις 19 Απριλίου. Κινητοποιούνται ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να μειώσει αυθαίρετα τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας παράλληλα και τις παροχές, κάτι που σημαίνει ότι οι εργάτες θα πρέπει να πληρώνουν δυσθεώρητα ποσά από την τσέπη τους προκειμένου να πάρουν κάποτε μια σύνταξη μικρότερη απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Η BMW έχει εξαγοράσει μερικές από τις ιστορικότερες βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Mini, Rover κ.λπ.).

ΗΠΑ: 1.700 τεχνικοί της εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης και ψηφιακών υπηρεσιών Spectrum, στην περιοχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τα τέλη Μαρτίου, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό «σχήμα» της επιχείρησης, το οποίο ουσιαστικά φορτώνει όλες τις εισφορές στους εργαζόμενους.


Από τη σύνταξη