Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

Απ’ τον τοπικό Τύπο διαβάζουμε τις εξελίξεις στο θέμα των σκουπιδιών, που στην Πελοπόννησο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα σε Πύργο, Τρίπολη, αλλά και Καλαμάτα.
Η περιφέρεια (Τατούλης, δηλαδή Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ), εξυπηρετεί τα πιο επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά εργολαβικά σχέδια (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ κ.λπ.), για τέσσερα εργοστάσια-χώρους αποθήκευσης σύμμεικτων απορριμμάτων στην κεντρική Πελοπόννησο, με εννέα σταθμούς μεταφόρτωσης. Οι δήμοι θα πληρώνουν 91 ευρώ τον τόνο μέχρι τα 100 εκατομμύρια τόνους (εγγυημένη ποσότητα) και 65 ευρώ από εκεί και πάνω. Οι τιμές είναι δεσμευτικές για 21 χρόνια. Τα σκουπίδια είναι σύμμεικτα και όχι με διαλογή (ανακύκλωση κ.λπ.), ακριβώς για να είναι πολλά.

Το χαρακτηριστικό είναι η κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σαν αντιπολίτευση σε Βουλή και περιφέρεια αντιτασσόταν δυναμικά στο σχέδιο. Τώρα συναινεί με τον πιο προκλητικό τρόπο.
Το εφιαλτικό αυτό για περιβάλλον και κατοίκους σχέδιο πρέπει να ματαιωθεί. Η λύση υπάρχει και είναι απλή: διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση ανά περιοχή, με δημόσιο και λαϊκό έλεγχο.

Χ.Ρ.