Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Το δικαίωμα των εργαζόμενων να έχουν μία κοινή μέρα ξεκούρασης και οικογενειακής ζωής είναι ιερό και η κατάργησή του βαρβαρότητα!

Εργαζόμενοι στο εμπόριο και όχι μόνο, σε συνεννόηση με αυτοαπασχολούμενους 
και μικρομεσαίους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η ζωή μας σε κόλαση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα κατάφερε. Ξέχασε το «Ποτέ την Κυριακή» και συμφώνησε με τους «δανειστές» σε επιπλέον 8,8% εργατοώρες στη λειτουργία των καταστημάτων, δηλαδή να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 32 Κυριακές τον χρόνο, αντί για τις σημερινές 8.
Όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, μαζί με το κέντρο των Αθηνών και τις περιοχές γύρω από τα αεροδρόμια θα χαρακτηριστούν τουριστικές, έτσι ώστε να ισχύσει εκεί το μέτρο για την κυριακάτικη λειτουργία. Αν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μόλις έρχονται οι τουρίστες το πρώτο που θα ψάξουν είναι καταστήματα γύρω από τα αεροδρόμια για να ψωνίσουν!

«Δανειστές» και κυβέρνηση καταργούν την αργία της Κυριακής για να λειτουργήσει, λένε, ο ανταγωνισμός! Το χτύπημα είναι μεγάλο για τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες και φυσικά για τους εργαζόμενους. Ποιον ωφελεί αυτός ο «ανταγωνισμός»; Τον δυνατό, τον ισχυρό. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ήταν πάγιο αίτημα των πιο ισχυρών τμημάτων του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούν το κράτος και οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή. Εξυπηρετεί τα μονοπώλια για την παραπέρα κυριαρχία τους στην αγορά και την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, που μετά βίας κρατούν ανοικτά τα καταστήματα τους. Τι θα φέρει αυτό; Ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση. Για τους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο, ο στόχος είναι η συγκεντροποίηση, και η κυβέρνηση υποτάχτηκε πλήρως σε αυτό.
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα δουν τις εργασιακές τους να κατεδαφίζονται. Δικαιολογημένα φοβούνται ότι δεν θα καταργηθεί μόνο η κυριακάτικη αργία αλλά και το ίδιο το πενθήμερο, καθώς θα δέχονται πιέσεις να δουλέψουν περισσότερες ημέρες και ώρες, προκειμένου ο εργοδότης να μην προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Πέρα από την υπερεκμετάλλευση και την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, πολλοί εργοδότες δεν πληρώνουν προσαυξημένο το μεροκάματο της Κυριακής. Και όταν αυτό συμβαίνει σήμερα με τις 8 Κυριακές, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει με τις 32.
Βασικός στόχος του μέτρου είναι επίσης να εθιστεί ο εργαζόμενος στη λογική της 100% διαθεσιμότητας για τον εργοδότη και να χτυπηθεί ο τρόπος ζωής της ελληνικής εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι θα στερηθούν το δικαίωμα στην ξεκούραση, την ελευθερία να ορίζουν τη ζωή τους έστω μία μέρα την εβδομάδα όπως οι ίδιοι θέλουν. Η ήδη κατακερματισμένη ελληνική οικογένεια θα υποστεί μεγάλο χτύπημα και αυτό γιατί οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία στον κλάδο του εμπορίου. Οι νέοι εργαζόμενοι θα αδυνατούν να κάνουν οικογένεια και παιδιά, γιατί δεν θα υπάρχουν ώρες και μέρες για αυτά. Ακόμα και αυτοί οι καταστηματάρχες που δεν έχουν υπαλλήλους ή έχουν έναν υπάλληλο θα υποστούν τις ίδιες συνέπειες με τους εργαζόμενους όσον αφορά το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να κρατήσουν πάση θυσία το μικρομάγαζό τους.
Οι αντιδράσεις από τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και τους εμπορικούς συλλόγους έχουν αρχίσει ήδη. Είναι στο χέρι τους να παλέψουν και να μην επιτρέψουν να επιβληθεί μια εργασιακή και κοινωνική ζούγκλα. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε μποϊκοτάζ στα καταστήματα που ανοίγουν την Κυριακή και να μην ψωνίζουμε. Απαιτείται οργάνωση, συλλογική πάλη για την κατοχύρωση στη πράξη όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι του κλάδου να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να κάνουν δική τους υπόθεση το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και με όλο το συνειδητό κομμάτι του εργαζόμενου ελληνικού λαού, μπορούν να σπάσουν στην πράξη αυτό το μεσαιωνικό μέτρο.

Ματίνα Χελιδώνη