Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018


1 Φεβρουαρίου: Οι εργάτες του εργοστασίου αλλαντικών ΒΙΚΗ στην Άρτα ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με βασικά αιτήματα την πληρωμή δεδουλευμένων 13 μηνών και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος. Στις 2/2 έκαναν συγκέντρωση στην πόλη της Άρτας. Η απεργία διήρκεσε έως και την επόμενη εβδομάδα.

● Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά Των Ναρκωτικών) στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση-ιδιωτικοποίηση του οργανισμού και στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων.


● Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA έκαναν 24ωρη απεργία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, μετά την εξαγορά της επιχείρησης απ’ την πολυεθνική VODAFONE. Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις με 4ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της επιχείρησης στην Αθήνα στις 20 του μήνα.

● Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ξενοδοχείου METROPOLITAN στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να τους δοθεί επίδομα διαθεσιμότητας για τους τρεις μήνες που το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό λόγω ανακαίνισης.

6 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «MARKET IN» στα Γιάννενα έκαναν συγκέντρωση έξω απ’ το κατάστημα, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων τους από την προηγούμενη φίρμα της επιχείρησης, την «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».

12 Φεβρουαρίου: 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Λάρισα πραγματοποίησαν οι έκτακτες καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, διεκδικώντας μονιμοποίηση, σταθερό μισθό 750 ευρώ και υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργάτες της ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» στον Πειραιά, διεκδικώντας: εξίσωση μισθών και αυξήσεις, κατάργηση εργολαβιών, σταθερά ωράρια, επαναφορά επιδομάτων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

14 Φεβρουαρίου: Οι εργάτες των δύο εργοστασίων της πολυεθνικής εταιρείας τροφίμων UNILEVER, «ΕΛΑΪΣ» και «ΛΕΒΕΡ», στον Πειραιά έκαναν 4ωρη στάση εργασίας. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση την επόμενη ημέρα, μαζί με συγκέντρωση έξω απ’ το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ» στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Το εργοστάσιο αυτό, μετά την πώλησή του σε νέο ιδιοκτήτη, καλείται να απορροφήσει την παραγωγή της «ΛΕΒΕΡ» και οι εργάτες ανησυχούν για τυχόν απολύσεις.

15 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου έκαναν συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αθήνα, με κύριο αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, που τίθενται σε κίνδυνο λόγω της συγχώνευσης των δύο βασικών πρακτορείων, «ΑΡΓΟΣ» και «ΕΥΡΩΠΗ».

● Οι υπάλληλοι της διεύθυνσης απονομής συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) κατέλαβαν για μία ημέρα το κτίριο του ΓΛΚ στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα. Την επόμενη προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας. Διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό τους από 100 σε σχεδόν τους μισούς (52), με την υπαγωγή της υπηρεσίας στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά τους χρόνους απόδοσης των συντάξεων στους δικαιούχους.

21 Φεβρουαρίου: Συγκεντρώσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς πραγματοποιήθηκαν από εργαζόμενους σε πολλές πόλεις της χώρας.

● Οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ» στα έργα ΔΕΗ στη Λάρισα κατέβηκαν σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα πολλών μηνών.

27 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ΝΟΚΙΑ στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στις σχεδιαζόμενες απ’ την εργοδοσία απολύσεις για τους επόμενους μήνες, που φτάνουν τις 25.

Σ. Κρόκος