Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΠΑΡΤΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Τα νήματα που συνδέουν την πολυεθνική μαφία του φαρμάκου με τον κρατικό μηχανισμό είναι πολύ πυκνά για να υπάρξει «κάθαρση»

Το σκάνδαλο Novartis εντάσσεται και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
για την τεράστια «πίτα» των κερδών από το φάρμακο, αλλά και σε εκβιαστικές 
πρακτικές έναντι αστών πολιτικών, που η έφεσή τους στη μίζα είναι πασίγνωστη


Το σκάνδαλο Novartis που απασχολεί αυτή την περίοδο την επικαιρότητα δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη δυσωδία του καπιταλιστικού συστήματος. Εταιρείες-κολοσσοί εξαγοράζουν γιατρούς και κυβερνήσεις, ελέγχουν συστήματα υγείας, πουλάνε τα ληγμένα τους σε χώρες του τρίτου κόσμου, εφευρίσκουν επιδημίες (π.χ. SARS) και αναγκάζουν ολόκληρες χώρες να αγοράζουν τα προϊόντα τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η πίτα των κερδών είναι τεράστια, αγγίζει το 1,5 τρις δολάρια παγκοσμίως, οπότε δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα. Οι μέθοδοι που ακολουθούν, εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να επικρατήσουν στις εθνικές αγορές και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους είναι αντίστοιχες της μαφίας, με τη μίζα και τους εκβιασμούς να πρωτοστατούν. Η συγκεκριμένη μάλιστα πολυεθνική είναι μπλεγμένη σε μεγάλα σκάνδαλα σε μια σειρά χώρες (ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Πολωνία, Τουρκία, Ινδία κ.λπ.).

Στην Ελλάδα, τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δόθηκαν τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε μίζες, προκειμένου η Novartis να επικρατήσει στην ελληνική αγορά, ενώ η ζημιά που έχει υποστεί το δημόσιο από το 2000 έως το 2015 αγγίζει τα 3 δις ευρώ. Από παρόμοιες πρακτικές των φαρμακευτικών η ζημιά του δημοσίου συνολικά εκτιμάται σε 23 δις ευρώ. Σε αυτό το πάρτι δισεκατομμυρίων, με τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες, ο μόνος χαμένος είναι ο ελληνικός λαός, που όχι μόνο η υγεία του κινδυνεύει καθημερινά από τα αμφίβολης ποιότητας φάρμακα που του πλασάρουν αλλά και γιατί πληρώνει ουσιαστικά από την τσέπη του τα σπασμένα του συστήματος υγείας.
Στο σκάνδαλο, όμως, εκτός από το λάδωμα σε 4.000 γιατρούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εμπλέκονται και σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα. Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχουν παραπεμφθεί δύο πρώην πρωθυπουργοί, καθώς και πρώην υπουργοί και στελέχη των παραδοσιακών αστικών κομμάτων.
Ο ελληνικός λαός αυτονόητα απαιτεί να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να μπουν φυλακή. Αμφιβάλλουμε πολύ όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση μάλλον υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της στην υπόθεση. Τα παλιά κόμματα εξουσίας έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να βρουν ή να κατασκευάσουν και δικά της σκάνδαλα. Στον βαθμό που όλο το αστικό πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, όπως και ο κρατικός μηχανισμός, κανείς τους δεν έχει συμφέρον να το τραβήξει στα άκρα. Πραγματική «κάθαρση» μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει, διότι η διαφθορά και η μίζα είναι σύμφυτες με την ύπαρξη και λειτουργία του.
Προκειμένου ο ελληνικός λαός να προασπίσει την υγεία του θα πρέπει μέσα από τους αγώνες του να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσια υγεία, πλήρη κρατικοποίηση όλου του κυκλώματος του φαρμάκου (από την παραγωγή έως την εμπορία) με εργατικό έλεγχο, ανάπτυξη εγχώριας δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας, και φυσικά κόψιμο των δεσμών των γιατρών με τις εταιρείες.
Στο πλαίσιο πάντως του ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, όπου εντάσσεται και το σκάνδαλο της Novartis, τέτοιου είδους αποκαλύψεις είναι συνήθης πρακτική εκβιασμού προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένες πολιτικές, να ικανοποιηθούν συμφέροντα και να υποταχθεί σ’ αυτά το αστικό πολιτικό προσωπικό της μιας ή της άλλης χώρας (όπως το πιο πιθανό είναι να συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση). Το εν λόγω σκάνδαλο, μάλιστα, χρησιμοποιείται και για να δαιμονοποιηθούν εθνικά συστήματα υγείας, αλλά και να καλυφθούν με έμμεσο τρόπο αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί ή πρόκειται να παρθούν.

Μάριος Σάκος