Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Τουρκία: Η τουρκική εργατική τάξη εντείνει την αντίστασή της στο άκρως αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν αλλά και στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι εργάτες στο τεράστιο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, μετά από ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» με νεκρούς, ξεκίνησαν απεργίες και διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση απάντησε με βία και συνολικά 600 προσαγωγές! Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες απεργία σε μεγάλη εταιρεία καλλυντικών, θυγατρική της Yves Rocher, μετά την απόλυση 130 εργαζομένων. Στις 14 Σεπτεμβρίου απήργησαν οι εργάτες του διυλιστηρίου του Αλίαγα, απέναντι από τη Λέσβο.


Ryanair: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του προσωπικού στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, για αυξήσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αναγνώριση των συνδικάτων, αλλά και για τη βελτίωση των εντελώς «ελαστικών» όρων εργασίας. Στις 28 Σεπτεμβρίου απήργησε το προσωπικό εδάφους της εταιρείας σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, καθώς και οι πιλότοι στη Γερμανία. Η διοίκηση της εταιρείας μίλησε για «μειοψηφίες», ωστόσο φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει το αναπτυξιακό της πλάνο λόγω των απεργιών.

Κύπρος: Με 48ωρη απεργία, στις 18-19 Σεπτεμβρίου, μετά από διαδηλώσεις πρωτοφανείς όσον αφορά τη μαζικότητά τους, συνέχισαν τον αγώνα τους οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί, ενάντια στα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ρωσία: Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στη Μόσχα στις 2 Σεπτεμβρίου ενάντια στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.

Αργεντινή: Μεγάλη συμμετοχή είχε η 36ωρη γενική απεργία που οργανώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Μάκρι και την προσφυγή στο ΔΝΤ.

ΗΠΑ: Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Σικάγο ξεκίνησαν μαχητική απεργία διαρκείας στις 7 Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το έτος και λύσεις σε άλλα εργασιακά ζητήματα. Μετά από δύο εβδομάδες, η σημαντικότερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην πόλη, η Marriott, δέχθηκε ορισμένα από τα αιτήματα των απεργών, όμως τώρα οι κινητοποιήσεις απλώνονται σε άλλα ξενοδοχεία της εταιρείας, στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην πολιτεία Ουάσινγκτον, μετά από αντίστοιχες νικηφόρες απεργίες σε μια σειρά πολιτείες.

Από τη σύνταξη