Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Folli Follie Ένα σκάνδαλο μεγατόνων


Πίσω από τις εκθαμβωτικές βιτρίνες, κρυβόταν μια τεράστια 
«φούσκα», που σήμερα απειλεί να αφήσει 1.000
 εργαζόμενους χωρίς δουλειά
Ένα χρηματιστηριακό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται στη χώρα τους τελευταίους 5 μήνες, για το οποίο όμως ελάχιστα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα από τα εγχώρια ΜΜΕ. Στον αντίποδα, ο διεθνής οικονομικός Τύπος κατατάσσει το σκάνδαλο της ελληνικής εταιρίας Folli Follie (FF) στα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως!

Η εν λόγω εταιρεία εμπορεύεται γυναικεία πολυτελή προϊόντα, όπως τσάντες, ρολόγια, κοσμήματα και αξεσουάρ, και βασικός μέτοχός της είναι η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Ξεκίνησε το 1982 στο Κολωνάκι και γρήγορα εξαπλώθηκε σε 31 χώρες, διευρύνοντας παράλληλα τις δραστηριότητές της και σε άλλους κλάδους, π.χ., καταστήματα αφορολόγητων ειδών, εμπορικά κέντρα κ.λπ. Την ίδια ώρα που η πολυτελής ζωή των βασικών μετόχων ζαλίζει και τα ΜΜΕ τούς προβάλλουν ως επιχειρηματικά πρότυπα (!), ένας αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός, η QSM, δημοσιεύει τον περασμένο Μάιο μια έκθεση, η οποία λέει λίγο πολύ ότι η εταιρεία είναι μια «φούσκα»! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της QSM, από τα 630 καταστήματα που είχαν δηλωθεί για το 2016, επιβεβαιώθηκαν ως υπαρκτά μόνο τα 289, με αρκετά καταστήματα σε κομβικά σημεία, όπως η Νέα Υόρκη και το Τόκιο, να είναι κλειστά, ενώ η QSM αμφισβήτησε και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, καθώς και τον τζίρο του 1 δισ. ευρώ, που φερόταν να «καθαρίζει» η FF στην Κίνα! Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ασία, όπου συνεργάζεται με την κινεζική Fosun (που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας), η FF εμφανίζει περί τα δύο τρίτα των συνολικών «μαϊμού» εσόδων της! Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Η μετοχή της εταιρείας καταβαραθρώθηκε, μέχρι που βγήκε από το χρηματιστήριο, αγωγές υποβλήθηκαν κατά των ιδιοκτητών, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, ενώ οι έλεγχοι που διεξήχθηκαν έδειξαν μια οικονομική εικόνα ακόμα χειρότερη και από αυτή που παρουσίασε η QSM!
Καθώς το συνολικό μέγεθος της απάτης είναι ακόμη αδύνατον να υπολογιστεί, δεδομένης της πολυπλοκότητας των αγορών, αφενός αποδεικνύεται πως ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου και αποτροπής σκανδάλων –που υποτίθεται «ανήκουν στο παρελθόν»– ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας, ενώ αφετέρου αποδεικνύεται ο άκρως καιροσκοπικός χαρακτήρας του ελληνικού κεφάλαιου, που, όχι τυχαία, κάνει «θαύματα» όταν συνεργάζεται με το αντίστοιχο κινεζικό!

Γιάννης Τριανταφύλλου