Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ, ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Για την αθλιότητα του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Μόρια της Λέσβου
ευθύνονται: τα τεράστια συμφέροντα όσων κερδίζουν από τη διαχείριση
αυτής της αθλιότητας (όπως οι ΜΚΟ) και οι αντεργατικές
επιδιώξεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.
Καταγγελίες για κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), δήθεν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ανέκαθεν υπήρχαν. Τέλη Αυγούστου, συνελήφθησαν 30 μέλη της ΜΚΟ ERCI στη Λέσβο, οι οποίοι είχαν οργανώσει εγκληματικό δίκτυο από το 2015, διευκολύνοντας την παράνομη είσοδο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, αποσπώντας από αυτούς εκατοντάδες εκατομμύρια. Με αφορμή αυτό το γεγονός, εμφανίστηκαν δεκάδες άρθρα με το ερώτημα πού πήγαν τα 1,6 δις ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε. για τη διαβίωση των μεταναστών και των προσφύγων. Εκτός από το 1,6 δις ευρώ (763 εκατ. για τις ελληνικές αρχές και 847 εκατ. για ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς), έχουν ήδη εγκριθεί άλλα 650 εκατ. μόνο για ΜΚΟ απευθείας από τον ΟΗΕ.

Οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως λέγονται τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι άθλιες. Σε χώρους όπου οι –ημιτελείς– υποδομές έχουν υπολογιστεί για 2.000 πρόσφυγες, ζουν 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων και πολιτισμών. Αυτό το αδιαχώρητο ανάγκασε πρόσφυγες και μετανάστες να γυρέψουν καταλύματα ασφαλέστερα σε εγκαταλελειμμένα κτήρια και οικοδομές των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
Μέσα στους καταυλισμούς, η συμβίωση προσφύγων από τον πόλεμο της Συρίας με μετανάστες από όλη την Αφρική και την Ασία, διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών, αποδείχθηκε πως είναι αδύνατη. Η εγκληματικότητα έφτασε στο ζενίθ. Βιασμοί, κλοπές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπόριο ναρκωτικών, μαστροπεία, φόνοι είναι μερικά από τα εγκλήματα που τελούνται. Οι συρράξεις μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων, κάτι το συνηθισμένο. Μαζί με τους πραγματικούς πρόσφυγες, ήρθαν και μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων, που εξανάγκαζαν πρόσφυγες να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (στοιχεία Deutsche Welle, βρετανικοί Times).
Το όλο πρόβλημα ξεκινάει από την άθλια μεταναστευτική πολιτική των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων, που σαν στόχο έχει τη διευκόλυνση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, με σκοπό την υπερεκμετάλλευση και αυτών και της εργατικής τάξης των κρατών στα οποία εγκαθίστανται. Για την εξυπηρέτηση των τεράστιων συμφερόντων τους, οι ισχυροί της Ευρώπης επέβαλαν εκβιαστικές συμφωνίες (Δουβλίνο 1 και 2), ώστε οι μετανάστες που φθάνουν στα ενδότερα της Ευρώπης, εάν δεν είναι επιθυμητοί, να επιστρέφουν στη χώρα υποδοχής. Δηλαδή, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Αυτό εξυπηρετεί τους ισχυρούς της Ευρώπης στο να ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές προς αυτούς και να επιλέγουν τους σύγχρονους σκλάβους.
Με τον πόλεμο της Συρίας, η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν μια άλλη κατάπτυστη συμφωνία, δήθεν για επαναπροώθηση αυτών που δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο. Αυτή η συμφωνία ήταν τόσο απαράδεκτη όσο και εγκληματική, υποκρύπτοντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Έτσι, δόθηκε στο καθεστώς του Ερντογάν το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν εμπόρευμα και σαν μοχλό πίεσης και εκβιασμού για τις επεκτατικές του βλέψεις (οικονομικές και εδαφικές), ελέγχοντας κατά το δοκούν τις μεταναστευτικές ροές.
Εμείς λέμε:
● Κατάργηση τώρα όλων των ΜΚΟ, κατάσχεση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων για την επιστροφή των έως τώρα κλεμμένων.
● Η διαχείριση των χρημάτων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. να περάσει στο κράτος, με πλήρη έλεγχο για το πού πάνε τα χρήματα.
● Είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστούν οι οικονομικοί μετανάστες από τους πρόσφυγες. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε ως πρόσφυγες τζιχαντιστές και μετανάστες από το Μαρόκο και την Αλγερία, όπου δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
● Επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ασύλου. Η συσσώρευση τόσων χιλιάδων ανθρώπων σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία έχει ως φυσική απόρροια την άνοδο της εγκληματικότητας.
● Στους πραγματικούς πρόσφυγες πρέπει άμεσα να δίνονται έγγραφα, στέγη και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο και για όσο είναι αναγκαίο για να μη μετατραπούν και αυτοί σε οικονομικούς μετανάστες. Να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να δημιουργηθούν σχολεία για τα παιδιά.
● Πάλη κατά των πολέμων, όπου κι αν γίνονται αυτοί, για να επαναπατριστούν τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων.

Χρήστος Χατζής