Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018


1 Νοεμβρίου: Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους (βιβλιοϋπάλληλοι, μισθωτοί τεχνικοί, εκπαιδευτικοί φροντιστηρίων κ.λπ.) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας.
● 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια έκαναν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου με αίτημα την τακτική πληρωμή τους.
● 2ωρη στάση εργασίας με διαμαρτυρία έξω απ’ τα δικαστήρια Πειραιά έκαναν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά, για την αιφινιδιαστική έφοδο της εφορίας (ΣΔΟΕ) στα γραφεία της ΕΛΜΕ, την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων και την ποινική δίωξη που ασκήθηκε.


6 Νοεμβρίου: Οι εργάτες της «Τροφοδοτικής Αιγαίου ΑΕ» έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις τριών συναδέλφων τους. Επανέλαβαν την κινητοποίηση δύο ημέρες μετά (8/11).

7 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ έκαναν 2ωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις στα γραφεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας με αύξηση μισθών, σταθερό ωράριο και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

8 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία CYTA έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχουν ενταθεί μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη VODAFONE. Για τον ίδιο λόγο οι εργαζόμενοι στη VODAFONE έκαναν 2ωρη στάση εργασίας.

9 Νοεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα με αίτημα μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

14 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα του εργαζόμενου ελληνικού λαού έγινε σε δημόσιο, κατασκευές και ιδιωτικές κλινικές. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής.

15 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία εφημερίδων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος υγείας τους.
● 2ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) ενάντια στην απόλυση της μοναδικής εργαζόμενης στο παράρτημα Τρίπολης και το συνεπαγόμενο κλείσιμό του. Η απόλυση έγινε στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου για το κλείσιμο 5 παραρτημάτων με 17 συνολικά απολύσεις.

16 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, διεκδικώντας την κατάργηση των εργολαβιών και την πρόσληψή τους ως μονίμων. Στις 22 του μήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα Σαλαμίνας.

19 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις (κλείσιμο αμαξοστασίων, καταλήψεις στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα) στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τα συνεχιζόμενα ατυχήματα στους χώρους εργασίας τους, πολλά απ’ τα οποία είναι θανατηφόρα.
Οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων έκαναν 48ωρη απεργία με συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία.
● 8ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο», για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας που υπάρχουν (70% ελλείψεις μόνο σε προσωπικό).

20 Νοεμβρίου: Οι συνταξιούχοι από τη Νότια Ελλάδα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις επικείμενες περικοπές συντάξεων.

21 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Χαϊδάρι Αττικής) έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στις μεγάλες ελλείψεις του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

22 Νοεμβρίου: 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία του ΟΑΕΕ με συγκέντρωση στα δικαστήρια της Αθήνας όπου δικάζονταν τέσσερις εκπρόσωποί τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις (με καταλήψεις χώρων κ.λπ.) ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

27 Νοεμβρίου: 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) ενάντια στην πώληση και του υπόλοιπου 35% της επιχείρησης σε καπιταλιστές.

28 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας έγινε από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας.

Σ. Κρόκος