Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Δήμοι-καθαριότητα Όχι άλλο αίμα εργατών!


44 νεκροί εργάτες δήμων σε τρία χρόνια, κυρίως στον τομέα
 καθαριότητας. Εκεί οδηγούν η εγκληματική αδιαφορία
 κράτους-δήμων και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
Οι νεκροί εργάτες στους δήμους έφτασαν, μετά τα τελευταία ατυχήματα σε Άλιμο και Ασπρόπυργο Αττικής, τους 44 μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Ο αριθμός είναι τρομακτικός, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος δεν κατατασσόταν στους πλέον επικίνδυνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων του.
Τα πιο πολλά ατυχήματα συμβαίνουν στον τομέα της καθαριότητας. Σε αυτόν απασχολούνται εργαζόμενοι με συμβάσεις, προσωρινοί δηλαδή και χωρίς την απαραίτητη εμπειρία.
Ακόμα, όπως καταγγέλουν τα σωματεία των εργαζομένων, έχουν γίνει κανόνας απ’ τη μεριά των δήμων-εργοδοτών: η εντατικοποίηση της εργασίας, με εξαντλητικά και ακανόνιστα ωράρια, η μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας και του κατάλληλου εξοπλισμού, ο ελλιπής έλεγχος και η ελλιπής συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων, η ανάθεση εργασιών σε εργαζόμενους που δεν έχουν την κατάλληλη ειδίκευση (π.χ., πρόσφατα τραυματίστηκε εργαζόμενος απ’ τον χώρο της καθαριότητας που κλήθηκε να αλλάξει λάμπες σαν ηλεκτρολόγος).
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας κατέκτησαν την παράταση των συμβάσεών τους μετά από πολυήμερο αγώνα πριν από δύο χρόνια. Οι δημοτικές αρχές, απ’ ό,τι φαίνεται, «ξεπληρώνουν» αυτή την παραχώρηση με την κατάσταση που περιγράψαμε στους χώρους εργασίας, στο πλαίσιο βέβαια της γενικότερης πολιτικής περικοπών και λιτότητας. Μεγάλες ευθύνες αναλογούν και στην κυβέρνηση, που γνωρίζει αυτή την τακτική των δήμων και ουσιαστικά την ενισχύει. Άλλωστε, ετοιμάζεται με νόμο να πετάξει έξω αρκετές κατηγορίες εργαζομένων απ’ το καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, με καταλήψεις χώρων, γκαράζ δήμων, του υπουργείου Εργασίας κ.λπ. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αν δεν σταματήσει η εντατικοποίηση και δεν επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί εργασίας. Γιατί αυτά είναι τα βασικά αίτια της πρόκλησης τόσων δυστυχημάτων στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.
Η εργατική τάξη δικαιούται όχι μόνο δουλειά αλλά και να γυρνάει στο σπίτι της ζωντανή κάθε ημέρα. Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στις οικογένειες των νεκρών εργατών και στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους για να μην θρηνήσουν άλλους συναδέλφους τους, θύματα στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση.

Σ. Κρόκος