Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία


Ο φετινός καιρός με την υγρασία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή του ελαιόλαδου. Ένα μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί και όσο έχει απομείνει είναι προβληματικής ποιότητας. Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του λαδιού. Έτσι φάνηκε ακόμα μια φορά πόσο απροστάτευτος είναι ο αγρότης. Όχι μόνο απ’ τις καιρικές συνθήκες αλλά απ’ το γενικότερο σύστημα. Ακόμα φάνηκε πόσο ζημιά κάνει η μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Το σύστημα την προώθησε για τους δικούς του λόγους.
Όμως οι βασικοί του σκοποί δεν είναι η ενίσχυση του αγρότη και της παραγωγής. Είναι άλλοι (τουριστικοποίηση κ.λπ.). Τώρα έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί οι κλασικές καλλιέργειες της σταφίδας και του αμπελιού, όπου η ζημιά απ’ την υγρασία ελέγχεται καλύτερα. Έτσι πολλοί αγρότες έμειναν χωρίς εφεδρική παραγωγή.
Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε απ’ την προπαγάνδα του συστήματος. Έχουμε την εμπειρία μαζί με σωστούς και τίμιους τεχνικούς-επιστήμονες να οργανώσουμε την παραγωγή μας έτσι που να προστατευτόμαστε και απ’ τον αστάθμητο παράγοντα του καιρού.

Χ.Ρ.