Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γαλλία: Η απόφαση του Μακρόν να αυξήσει τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, μετά από ένα μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων από τότε που ανέλαβε πρόεδρος (Μάιος 2017), έχει προκαλέσει από τα μέσα Νοεμβρίου ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων, αποκλεισμών δρόμων και συγκρούσεων που έχουν πάρει χαρακτηριστικά εξέγερσης. Το κίνημα πήρε την ονομασία «κίτρινα γιλέκα», από τα γιλέκα που φορούν οι φορτηγατζήδες και άλλοι επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι και βγήκαν πρώτοι στους δρόμους.
Τους ακολούθησαν εργαζόμενοι που μετακινούνται αναγκαστικά με αυτοκίνητο λόγω δουλειάς ή τόπου κατοικίας, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε κίνηση έχουν μπει ήδη και εργατικοί κλάδοι, παράλληλα ή σε ένα άτυπο «ενιαίο μέτωπο» με τα κίτρινα γιλέκα, και ιδίως η μαθητική νεολαία, η οποία παλεύει ενάντια στη σκλήρυνση των εξετάσεων. Το κίνημα κλιμακώνεται μέσα από τις μεγάλες εβδομαδιαίες σαββατιάτικες συγκεντρώσεις στο Παρίσι (17 και 24 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου κ.ο.κ.), στις οποίες έχουν σημειωθεί σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία και πρωτοφανής καταστολή. Επίσης, παρά την έλλειψη ενός ενιαίου κέντρου συντονισμού του, το κίνημα προβάλλει πλέον μια σειρά από αιτήματα που ανταποκρίνονται σε ζωτικές εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις. Παράλληλα με τη Γαλλία, κίνημα «κίτρινων γιλέκων», με παρόμοια αιτήματα, έχει ξεσπάσει και στο Βέλγιο.

Βουλγαρία: Δίνοντας κατά κάποιον τρόπο τη σκυτάλη σε αυτά που θα ακολουθούσαν στη Γαλλία, χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους της Σόφιας και άλλων πόλεων στις 11 Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και για τους χαμηλούς μισθούς και τη γενικευμένη ανέχεια. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε στις 18 Νοεμβρίου, ενώ σημειώθηκαν και αποκλεισμοί οδικών αξόνων και των μεθοριακών διαβάσεων με Ελλάδα και Τουρκία.

Αυστρία: Προειδοποιητικές απεργίες από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν οι εργάτες στον κλάδο του μετάλλου, διεκδικώντας αυξήσεις 5% και να μην ισχύσει το 12ωρο που ψήφισε πριν από κάποιους μήνες η κυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς.

Ισπανία: Οι εργαζόμενοι στην επαρχία της Καταλονίας αντιδρούν μαζικά στη λιτότητα που επιβάλλει η τοπική κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, απήργησαν οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, το μη διδακτικό προσωπικό σχολείων και πανεπιστημίων, οι πυροσβέστες και άλλοι κλάδοι του δημοσίου.   

Από τη σύνταξη