Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ


Η κληρονομιά της επανάστασης του ’21 ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στην παρηκμασμένη και παρασιτική ολιγαρχία

Ο περίφημος πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η έξοδος του Μεσολογγίου»
εκφράζει το πραγματικό νόημα της επανάστασης του ’21, το πνεύμα της
 αντίστασης, της αυτοθυσίας, της αδιάλλακτης πάλης για ελευθερία
 ενάντια στις καταπιεστικές εξουσίες. Αυτά τα νοήματα όμως έρχονται
σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή παρηκμασμένη 
μεγαλοαστική εξουσία της χώρας. 

Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη, ευρισκόμενη σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, παρακμής και έλλειψης προσανατολισμού, αναγκασμένη να «τιμήσει» τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει είναι να υποβαθμίσει, να υποτιμήσει και εν τέλει να διαγράψει από την ιστορική μνήμη τον ηρωικό αγώνα του λαού μας, που γέννησε το νεοελληνικό κράτος.
Η προσπάθεια αυτή εκφράζεται μέσα από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» που έχει αναλάβει επίσημα τη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων. Από τη μέχρι τώρα ύπαρξη και δράση της επιτροπής αυτής, διαπιστώνουμε τα εξής:
·           Ο ίδιος ο τίτλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχει εξαφανίσει τελείως από τον ορίζοντα την ίδια την επανάσταση, αφού δεν περιέχει τη χρονολογία «1821» και επικεντρώνει στο σήμερα.
·           Το σήμα της είναι «21» και δίπλα «200 χρόνια μετά την επανάσταση». Αυτό το «μετά» (αντί του «από», που θα παρέπεμπε στο ίδιο το γεγονός) επιβεβαιώνει τη σαφή πρόθεση να περιοριστεί όλη η κουβέντα στο σήμερα και να ξεχαστεί το τότε.

·           Η πρόεδρός της, Γιάννα Αγγελοπούλου, σύμβολο του τυχοδιωκτικού και αρπακτικού χαρακτήρα της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης, μια γυναίκα που μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συνέβαλε τα μέγιστα στη χρεοκοπία της χώρας, είναι το άτομο που με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο υποδηλώνει την πρόθεση η επέτειος να καπελωθεί από την παρασιτική ολιγαρχία.
·           Τα 43 μέλη της επιτροπής είναι κατά κύριο λόγο «ονόματα» του ελληνικού επιστημονικού-καθηγητικού χώρου, πολιτικά ακίνδυνα, που είναι βέβαιο ότι θα έχουν διακοσμητικό ρόλο, αφού κουμάντο θα κάνει η κυρία Αγγελοπούλου με την παρέα της.
·           Τα μέχρι σήμερα σποτάκια και κείμενα της επιτροπής προϊδεάζουν ότι από τη μια θα στηθεί μια κακόγουστη και δαπανηρή φιέστα και από την άλλη θα μας βομβαρδίσουν με κοινοτοπίες και νουθεσίες ότι «πρέπει να εργαστούμε για την Ελλάδα του μέλλοντος, των νέων τεχνολογιών, των ευκαιριών κ.λπ.».
Μπροστά σε αυτήν την πρόκληση, ο ελληνικός λαός πρέπει να απαντήσει με όποιο μέσο διαθέτει. Πολιτιστικοί και τοπικοί σύλλογοι, επιτροπές που μπορούν να στηθούν ειδικά για την περίπτωση, και κάθε άλλη συλλογικότητα, πρέπει να αναδείξουν το πραγματικό νόημα της επανάστασης του 1821 και την ανάγκη η τεράστια αυτή ιστορική παρακαταθήκη να γίνει παράδειγμα για το σήμερα: Να αναδείξουν πάνω απ’ όλα το πνεύμα της αντίστασης, του ηρωισμού και του αγώνα για την ελευθερία. Της αδιάλλακτης πάλης ενάντια στις καταπιεστικές εξουσίες. Της μάχης για την αποτίναξη της ανατολικής δεσποτείας και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Να τονίσουν τους ξεκάθαρους δεσμούς της ελληνικής επανάστασης με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, καθώς και τον συνακόλουθο ρόλο του φιλελληνικού κινήματος. Να θυμίσουν ότι η επανάσταση πέτυχε, παρόλο που είχε απέναντί της ολόκληρη Ιερά Συμμαχία, δηλαδή τον τότε πανευρωπαϊκό συνασπισμό των αντιδραστικών δυνάμεων. Να θυμίσουν τον ρόλο των συνεργατών των Οθωμανών, κοτζαμπάσηδων και ανώτερου κλήρου.
Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 είναι μια ευκαιρία ο ελληνικός λαός να ανακτήσει ένα μέρος της χαμένης του αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και περηφάνιας, που τόσο καίρια πλήγματα έχει δεχτεί στα χρόνια των μνημονίων. Είναι, τέλος, μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι, όπως τότε έτσι και σήμερα, ο λαός μας και η χώρα μας αποτελούν γεωγραφικά την πρώτη γραμμή άμυνας του διαφωτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, απέναντι στην ανατολική δεσποτεία και καθυστέρηση.

Βασίλης Παπανικολάου