Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η επιδημία του κορονοϊού χτύπησε ήδη και τη χώρα μας, με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Η πανδημία είναι μια απειλή για την υγεία όλων μας και για τη ζωή ιδίως των συνανθρώπων μας από ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, μέσω των συνεπειών που ήδη έχει για την οικονομία, μας απειλεί και ως εργαζόμενους. Για την αντιμετώπιση της επιδημίας και για να μη χτυπηθεί ο εργαζόμενος ελληνικός λαός και ιδίως τα πιο φτωχά στρώματά του από δεύτερη τραγωδία μέσα σε μια 10ετία (κι ενώ οι συνέπειες της πρώτης, του μνημονίου, δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί), πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:

– Ενίσχυση της δημόσιας υγείας με όλους τους διαθέσιμους πόρους, μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
– Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, καθώς και όποιων άλλων ιδιωτικών υποδομών υγείας κριθούν απαραίτητες.
– Ταχύρρυθμη εκπαίδευση ατόμων για παροχή βοήθειας σε ασθενείς και ηλικιωμένους.
– Διατίμηση σε όλα τα βασικά τρόφιμα, καθώς και σε μάσκες, αντισηπτικά τζελ, καθαριστικά κ.λπ.
– Δημιουργία κρατικού αποθέματος σε βασικά τρόφιμα και διανομή τους στον πληθυσμό με δελτίο.
– Το παραπάνω να ισχύσει και για μάσκες, αντισηπτικά τζελ κ.λπ.
– Απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων. Άμεση ίδρυση κρατικής φαρμακοβιομηχανίας.
– Αναστολή πληρωμής εξωτερικού χρέους.
– Πάγωμα δανείων άτοκα. Πάγωμα μέχρι το πέρας της επιδημίας όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, πλην μεγάλων εταιρειών και μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αναστολή πληρωμών ΔΕΚΟ κλπ.
– Απαγόρευση απολύσεων.
– Καμιά υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, καμιά ανοχή στην παραβίασή τους με πρόσχημα την επιδημία. Όχι διαθεσιμότητες, όχι άδειες άνευ αποδοχών. Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές.
– Στήριξη των εργαζομένων, των κλάδων της οικονομίας και των περιοχών της χώρας που θα πληγούν από την επιδημία. Ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας σε όσους τυχόν μείνουν άνεργοι.
– Δουλειά για τους ανέργους, στην παραγωγή ειδών απαραίτητων για την αντιμετώπιση επιδημιών, καθώς και στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα.

14-3-2020
Κομμουνιστική-Τροτσκιστική Ένωση (4η Διεθνής)