Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

«Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα»


Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση για το ασφαλιστικό που λάβαμε από το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση να πείσουν για το αντίθετο, είναι συνέχεια ουσιαστικά του  αντεργατικού νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. Ουσιαστικά δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του, παραμένει ο πυρήνας της αντιδραστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με βασικότερο την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, την χωρίς κρατική εγγύηση της ανταποδοτικής και τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι τα 30 χρόνια εργασίας.

Με τη μερική βαθμιαία βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έως και τα 40 χρόνια εργασίας, ουσιαστικά υπολογίσιμη θα είναι η αύξηση για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια εργάσιμο βίο και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.200 ευρώ. Οι αυξήσεις δεν αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, γιατί ο μέσος όρος όσων βγαίνουν στη σύνταξη ανέρχεται στα 30-31 χρόνια εργασίας.
Αλήθεια, ποιος νέος θα έχει 40 χρόνια εργασίας όταν η ανεργία, η εργασιακή περιπλάνηση, η εκ περιτροπής και η μαύρη εργασία συνεχίζουν να είναι στα ύψη; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση, που δήθεν διαμαρτύρεται για τις αδικίες του νομοσχεδίου;

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατωτέρου θεού.
Σε αυτούς που μαζεύουν τα απορρίμματα σε συνθήκες παντός καιρού, καθαρίζουν κάθε γωνιά της χώρας  και πεθαίνουν από διάφορες επαγγελματικές ασθένειες, που ο κλάδος τους μετράει δεκάδες νεκρούς στη διάρκεια της εργασίας τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζονται μόνο τρία πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια, παρόλο που ο νόμος 3660/2008 τους εντάσσει στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Οι εργαζόμενοι αυτοί, που αναγκάζονται να πληρώνουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές-επασφάλιστρο 4,3%, δεν πρόκειται όχι μόνο να δουν προσαύξηση στη σύνταξή τους αλλά τους αύξησαν και τα όρια ηλικίας από τα 58 στα 60. Είναι αυτό ίση και δίκαιη αντιμετώπιση;
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει την αδικία αυτή σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα, καθώς και σε άλλες αντίστοιχες ειδικότητες εργαζομένων που σίγουρα υπάρχουν και σε άλλους κλάδους.