Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ) συνέχισαν την απεργία διαρκείας τους για 12 ημέρες μέσα στον Ιανουάριο. Αντιμετώπισαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Στις 13 του μήνα τερμάτισαν την κινητοποίηση με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

10 Ιανουαρίου: Οι 5.500 πτυχιούχοι 22-29 ετών που δουλεύουν στο σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών με οκτάμηνες συμβάσεις έκαναν συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Στις 21/1 έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και στις 22/1 24ωρη απεργία με συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα. Στις 21/2 συνέχισαν με τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα.

● Οι συνταξιούχοι της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία ενάντια στον νέο αντεργατικό νόμο για την κοινωνική ασφάλιση.

15  Ιανουαρίου: Οι 40 περίπου εργαζόμενοι στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» στην Καρδίτσα έκαναν 4ωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες, απαιτώντας δεδουλευμένα 6-9 μηνών.
● Οι εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εν όψει της νέας πώλησης που ετοιμάζεται για τα ναυπηγεία.

21 Ιανουαρίου: Οι ταχυδρομικοί των ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικά Ταχυδρομεία) έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων και τα σχέδια συρρίκνωσης του οργανισμού. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 10 και 14/2. Από τις 14 του μήνα και μετά κατέβηκαν σε διαφόρων μορφών κινητοποιήσεις, λόγω της απόλυσης 1.330 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Στις 25 του μήνα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
● Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγία  Όλγα» στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις του. Στις 24/1 έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και στις 28/1 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
● Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης κατέβηκαν σε 3ωρες στάσεις εργασίας για τρεις ημέρες (21, 23 και 31/1) ενάντια στον νέο νόμο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια.

22 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες έκαναν συγκέντρωση έξω απ’ το υπουργείο Πολιτισμού για τα εργασιακά τους αιτήματα.

23 Ιανουαρίου: Οι τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων έκαναν 24ωρη απεργία απαιτώντας μαζικές προσλήψεις για την ειδικότητά τους.

26 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα JUMBO στην Πρέβεζα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόφαση της διοίκησης να ανοίγει το κατάστημα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στις 2/2 έκαναν συγκέντρωση έξω απ’ το κατάστημα στον Λούρο Πρέβεζας. Οι εργαζόμενοι στο αντίστοιχο κατάστημα στην Πιερία έκαναν για δύο συνεχόμενες Κυριακές συγκεντρώσεις έξω από αυτό, για τον ίδιο λόγο.

29 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στα Γιάννενα έκαναν 2ωρη στάση εργασίας με αφορμή εργατικό ατύχημα συνδέλφου τους, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας στη δουλειά.

3 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη χρηματοπιστωτική εταιρεία PDS στην Αθήνα έκαναν 2ωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους.

4 Φεβρουαρίου: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι οδηγοί των λεωφορείων ΚΤΕΛ με εργασιακά αιτήματα, με κύριο αυτό της υπογραφής πλήρους συλλογικής σύμβασης εργασίας.

5 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ στο εσωτερικό της μεταλλουργικής βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν 2ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, τα οποία και πληρώθηκαν. Στις 20/2 έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια για νέα χρωστούμενα. Ενδιάμεσα οι 2.500 εργάτες της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία στις 11 και 12 του μήνα, και συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και μεθοδεύει την ουσιαστική διάλυση-ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας. Έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το χώρο του εργοστασίου.

6 Φεβρουαρίου: Οι σχολικές καθαρίστριες προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους.
● Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των νέων γραφείων του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) στην Αθήνα, σε διαμαρτυρία για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ενάντια στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
● Οι εργαζόμενοι στη διοίκηση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε συνάδελφός τους από μέλος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία).

13 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας προχώρησαν σε 3ωρη πρωινή στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στις 26/2 έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ στην Αθήνα για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις και δυσλειτουργίες τους.

18 Φεβρουαρίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας έγινε απ’ τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στο νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σ. Κρόκος