Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Επιτροπή Πισσαρίδη Ένα αδίστακτο αντιλαϊκό επιτελείο

 

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου δόθηκε στη δημοσιότητα η «ενδιάμεση» έκθεση της «επιτροπής Πισσαρίδη» (η τελική αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου). Θυμίζουμε ότι η επιτροπή αυτή συστάθηκε από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη προκειμένου να εισηγηθεί πολιτικές για την «απορρόφηση» και «αξιοποίηση» των χρημάτων που πρόκειται να πάρει η χώρα μας από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ε.Ε. Επικεφαλής της είναι ο Κύπριος (Νομπελίστας) οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος, και φανατικός υπερασπιστής των μνημονίων του 2010-2012. Στελέχη της είναι άνθρωποι του ΣΕΒ και γενικώς του μεγάλου κεφαλαίου. Έτσι, δεν είναι έκπληξη ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει εκφράζουν τις πιο ακραίες αντιλαϊκές επιδιώξεις των μεγαλοαστικών συμμοριών της χώρας μας, για σύνθλιψη των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει αλλά και στραγγαλισμό των μικρομεσαίων.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει:

Μείωση φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, καμιά μείωση του ΕΝΦΙΑ και των έμμεσων φόρων, που είναι και οι πιο άδικοι, ενιαίους φορολογικούς συντελεστές (που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους πιο φτωχούς), διεύρυνση φορολογικής βάσης (βλέπε μείωση αφορολόγητου).

– Ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης στο ασφαλιστικό σύστημα, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (δηλαδή μείωση συντάξεων).

– Κατάργηση της επιδότησης των δήμων από το κράτος και μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι.

Ακόμα πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση απολύσεων, άνοιγμα της ψαλίδας στους μισθούς, καμιά συλλογική σύμβαση.

– Κίνητρα για τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο «ανταγωνιστικών» επιχειρήσεων, ουσιαστικά εις βάρος της επιβίωσης των μικρομεσαίων και χωρίς καμιά σύνδεση με την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης.

– «Αυτονομία» σχολικών μονάδων και είσοδο ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα.

Η επιτροπή δίνει επίσης έμφαση στην «ενσωμάτωση» των μεταναστών (δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της φτηνής εισαγόμενης εργασίας για το χτύπημα της ντόπιας εργατικής τάξης).  

Με δυο λόγια, η επιτροπή αυτή απεργάζεται την επιστροφή σε σκληρές μνημονιακές συνταγές, σαν κι αυτές που ρήμαξαν τη χώρα και τον λαό μας. Ωστόσο, το μέλλον της δεν προβλέπεται και τόσο λαμπρό. Μάλιστα, δέχεται κριτική ακόμα και από δεξιούς κύκλους. Ενώ είναι προφανές ότι οι προτάσεις της όχι μόνο δεν θα φέρουν καμιά ανάπτυξη, αλλά, αν εφαρμοστούν αυτούσιες από την κυβέρνηση, η ύφεση λόγω κορωνοϊού θα αποκτήσει διαστάσεις Αρμαγεδδώνα.

 

Πάρις Δάγλας