Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

Οι μαθητές κατεβάζουν... τη μάσκα της κυβερνητικής αναλγησίας και θρασύτητας, και εμπνέουν όλο τον βασανισμένο λαό μας

 

Από τις τελευταίες μεγάλες μαθητικές συγκεντρώσεις. Η μαθητική νεολαία
αντιστέκεται για λογαριασμό όλου του λαού μας στην κυβερνητική αναλγησία

Οι μαθητές αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό. Με αρκετές εκατοντάδες καταλήψεις σε όλη τη χώρα, με μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με τον αυθορμητισμό και το πείσμα που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία όλων. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, είναι ένας αγώνας του εκμεταλλευόμενου λαού μας.

Ήδη από τις πρώτες μέρες ανοίγματος των σχολείων φάνηκε η απάτη της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Κι ενώ τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ μιλάνε για συνδυασμό χρήσης μάσκας, αποστάσεων και υγειονομικών κανόνων στα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, το Υπουργείο Παιδείας το μόνο που έκανε ήταν να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και να στείλει μάσκες… αλεξίπτωτα! Κανένα σχέδιο για μείωση αριθμού μαθητών στα τμήματα, στα οποία σήμερα στοιβάζονται 25-27 μαθητές (άλλωστε τον Ιούνιο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει την αύξηση των μαθητών από τους 22 στους 25 για την πρωτοβάθμια), καμία πρωτοβουλία για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες μεγάλες ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων, καμία πρόνοια για δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμία αύξηση στη χρηματοδότηση των σχολείων για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Την ίδια στιγμή, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς –αποτέλεσμα της χρόνιας αδιοριστίας–, μια κατάσταση που συνεχίζεται, ενώ τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται. Ας πάψει λοιπόν η υπουργός Παιδείας Κεραμέως να μιλά για χαμένες διδακτικές ώρες. Είναι η δική της πολιτική που ευθύνεται γι’ αυτό.

Απέναντι στον δίκαιο αγώνα των μαθητών, η κυβέρνηση αποκάλυψε το πραγματικό, αυταρχικό της πρόσωπο. Πρώτα εξαπέλυσε τις αστυνομικές δυνάμεις και τους εισαγγελείς να τρομοκρατήσουν τους μαθητές. Δεν της πέρασε. Στη συνέχεια επιστράτευσε τους «αγανακτισμένους γονείς» για να τους «συνετίσουν». Δεν της πέρασε. Έπειτα προχώρησε στη κατασυκοφάντηση του αγώνα τους μέσα από τους πληρωμένους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια της («υποκινούμενοι μαθητές», «καταλήψεις-χαβαλέ» κ.λπ.). Δεν της πέρασε. Τώρα προχωρά στην πιο χυδαία και αισχρή πράξη, να μετατρέψει δηλαδή τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες των μαθητών, σε όργανα καταστολής και μηχανισμό σπασίματος των καταλήψεων. Με πρόσφατη απόφασή της, η Κεραμέως εξαναγκάζει τους καθηγητές να υλοποιήσουν υποχρεωτικά σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα κατειλημμένα σχολεία φακελώνοντας και βάζοντας απουσίες σε όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις, και παράλληλα τους εκβιάζει για μαθήματα σε αργίες και Σάββατα!

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για «διάλογο με ανοιχτά σχολεία» μόνο θυμηδία προκαλούν. Αυτή δεν ήταν που κατέβασε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιό της μέσα στην καραντίνα, και το ψήφισε μερικές μέρες μετά, όταν δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις; Αυτή δεν ήταν που τα διάφορα αντιεκπαιδευτικά της μέτρα τα περνάει καλοκαίρι (on-line μετάδοση του μαθήματος, κατάργηση του ασύλου κ.λπ.), που σχολεία και σχολές είναι κλειστά;

Ο αγώνας των ανυπότακτων μαθητών έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Οι μαθητές ήταν οι πρώτοι που ανάγκασαν την κυβέρνηση να βγάλει… τη μάσκα της. Και γι’ αυτό έχουν πετύχει ήδη μια ηθική νίκη. Στον αγώνα αυτόν της μαθητικής νεολαίας καθρεφτίζεται η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων γονέων τους και της εκμεταλλευόμενης κοινωνίας γενικά. Το κλίμα έχει αντιστραφεί. Και αυτό είναι που φοβίζει ακόμα περισσότερο τους κυβερνώντες.

Ο δίκαιος αγώνας της μαθητικής νεολαίας πρέπει να συνεχιστεί! Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε άμεσα στους μαθητές, στα παιδιά μας, με όποιον τρόπο μπορούμε. Απέναντι στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, οι μαθητές μάς δείχνουν τον μοναδικό δρόμο, τον δρόμο της αντίστασης!

 

Μ. Σάκος