Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση των μαθητών του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών

 Μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των μαθητών/τριών του σχολείου μας (17 από τα 20 τμήματα) προχωράμε στην κατάληψη του κτιρίου του 2ου ΠΓΕΛ Αθηνών, συμμετέχοντας ενεργά στη δίκαιη και αναγκαία μαζική κινητοποίηση της μαθητικής κοινότητας της χώρας.

Καλούμε τη Διεύθυνση, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να σταθούν στο πλευρό μας, καθώς ο αγώνας μας είναι κοινός και στόχο έχει την προάσπιση του δικαιώματός μας στην Υγεία.

Αγαπητοί καθηγητές, αγαπητές καθηγήτριες,

Τόσα χρόνια μαθαίνουμε από εσάς την αξία των δημοκρατικών κατακτήσεων και ότι απαιτούνται επίμονοι αγώνες για την προάσπισή τους. Μαζί σας κάνουμε κάθε χρόνο σχολικές γιορτές για να τους τιμήσουμε.


Τόσα χρόνια μαθαίνουμε από εσάς ότι οι κοινωνίες στέκονται όρθιες με την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση. Μαζί σας εκπονούμε εργασίες κι επεξεργαζόμαστε σχετικές θεματικές ενότητες.

Τόσα χρόνια μαθαίνουμε από εσάς για το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Με την υποστήριξή σας εμπεδώνουμε τους επιστημονικούς όρους διαφύλαξής της.

Τόσα χρόνια μαθαίνουμε από εσάς ότι η παιδαγωγική είναι λειτούργημα και όχι καταναγκαστική επιβολή κι αυταρχισμός. Με την καθοδήγησή σας γίνεται πράξη στο σχολικό μας περιβάλλον.

Τόσα χρόνια μαθαίνουμε από εσάς την προάσπιση των δικαιωμάτων μας. Εσείς μας διδάσκετε τον Διαφωτισμό και το Κοινωνικό Συμβόλαιο. Μέσα απ’ τη δική σας συγκίνηση γνωρίσαμε την Αντιγόνη και με την επιστημονική σας επάρκεια αναλύσαμε τα δεινά που επιφέρει η αλαζονεία της εξουσίας.

Τώρα που η Πολιτεία αφήνει εσάς, εμάς, ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία, απροστάτευτη απέναντι στην πανδημία, αρνούμενη να αναλάβει τη θεμελιώδη υποχρέωσή της,

Τώρα που το κράτος όχι μόνο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά απειλεί, τρομοκρατεί, απαξιώνει και κατασυκοφαντεί εμάς, τη νεολαία που αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα της κοινωνίας στην υγεία και την ασφαλή εκπαίδευση,

Τώρα που η κρατική απάντηση στις συνθήκες πανδημίας είναι η απροκάλυπτη αδιαφορία κι ο αυταρχισμός,

Τώρα η μαθητική κοινότητα αποδεικνύει ότι τόσα χρόνια εκπαίδευσης δεν πήγαν χαμένα: Μάθαμε ότι η προάσπιση των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και ευθύνη. Στις παρούσες συνθήκες η κατάληψη είναι ο τρόπος διεκδίκησης στον οποίο μας οδηγεί η αδιάφορη κι αδιάλλακτη κυβέρνηση.

Δάσκαλε, εσύ που μας δίδαξες, ήρθε η ώρα να αποφασίσεις αν θα κρατήσεις τα λεγόμενά σου. Θα συνταχθείς μαζί μας ή θα απαρνηθείς την Παιδεία που μας μετέφερες τόσα χρόνια; Θα αγκαλιάσεις τον αγώνα μας ή θα μας παραδώσεις βορά σε όσους μας αποκαλούν φίδια και αλήτες και προσπαθούν να μας κατατάξουν στους αρνητές της πανδημίας και της μάσκας; Θα μας χαρίσεις σε αυτούς που θεωρούν κοστοβόρα τη ζωή τη δική μας, τη δική σου, των οικογενειών μας την ίδια ώρα που ξοδεύουν αλόγιστα το δημόσιο χρήμα εκτός κοινωνικών αναγκών;

Αγαπητοί γονείς,

Σας θέλουμε δίπλα μας, σε μια κατάληψη που θα τηρεί όλα τα μέτρα και τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Σε μια κατάληψη που θα ενωθεί με αυτές των μαθητών όλης της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σε έναν αγώνα που θα χειροκροτήσει στην πράξη τον αγώνα των υγειονομικών μας στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η αγωνία σας είναι και δική μας. Εσείς κουβαλάτε τα κοινωνικά και τα οικονομικά βάρη. Εμείς θα κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.

Τα αιτήματά μας είναι:

– Αποσυμφόρηση των τάξεων. – Περιορισμένος αριθμός μαθητ(ρι)ών ανά τμήμα ώστε να επιτευχθεί η τήρηση των αποστάσεων.

– Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.

– Επαρκής για τις έκτακτες συνθήκες αύξηση χρηματοδότησης παιδείας και υγείας.

– Δωρεάν test Covid-19 για μαθητές και καθηγητές.

– Πρόβλεψη για κλείσιμο ολόκληρου του σχολείου σε περίπτωση κρούσματος.

– Αξιοποίηση του άδειου κτιρίου του παλιού μας σχολείου που βρίσκεται απέναντι (αίτημα που έχει σταλεί από τη διεύθυνση του σχολείου στις αρμόδιες αρχές κι απορρίφθηκε).

– Δωρεάν παροχή πιστοποιημένων μασκών για Covid-19.

Συντομότερες διδακτικές ώρες ώστε να είναι βιώσιμη η χρήση μάσκας.

Τηλεκπαίδευση μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο, από κρατικούς φορείς και με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Να σταματήσουν άμεσα τα μέτρα τρομοκράτησης των μαθητών που εκπορεύονται από το υπουργείο καθώς και η κατασυκοφάντηση των καταλήψεων και η απαξίωση των αιτημάτων μας.

Ειδικά αιτήματα για το σχολείο μας:

– Ιδιαίτερη διαχείριση (τήρηση αποστάσεων) κατά την πρωινή είσοδο και κατά το σχόλασμα.

– Ελαστικότητα στις απουσίες της πρώτης ώρας, καθώς πολλοί συμμαθητές μας έρχονται από μακριά με τα ΜΜΜ και συχνά χρειάζεται να περιμένουν αρκετά μέχρι να βρεθεί μέσο χωρίς μεγάλο συνωστισμό.

– Τήρηση όλων των κανόνων του ΕΟΔΥ σε όλες τις αίθουσες (επαρκής αερισμός, καθαρισμός/απολύμανση).

– Επαναφορά διαλειμμάτων μεταξύ 1ης-2ης καθώς και 6ης-7ης διδακτικής ώρας.

 

Ο μόνος μάταιος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε