Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

 


2 Σεπτεμβρίου:
3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία MELLON στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις 7 συναδέλφων τους.

 

● Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς των δήμων Αλίμου, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής και Χαϊδαρίου Αττικής έκαναν κινητοποιήσεις για δύο ημέρες (και στις 4/9), με καταλήψεις χώρων κ.λπ., ενάντια στην απόλυσή τους.

 

4 Σεπτεμβρίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία διεκδικώντας ενίσχυση για όσους εργαζόμενους δεν δούλεψαν αυτό το καλοκαίρι λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Έγινε συγκέντρωση στην περιοχή του Πόρτο Ριάλα.

 

9 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κύμης Εύβοιας έκαναν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης με αίτημα την ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό στη μάχη ενάντια στην επιδημία.

 

10 Σεπτεμβρίου: 3ωρη στάση εργασίας έγινε απ’ τους μισθωτούς τεχνικούς της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις που επιχειρεί η εργοδοσία.

 

3ωρη στάση εργασίας έγινε απ’ τους εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρείας ΠΡΟΣΥΦΛΑ στη Λάρισα ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους. Στις 15 του μήνα έγινε παρόμοια κινητοποίηση απ’ τους εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρείας ΒΑΪΡΑΜΟΓΛΟΥ στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο, ενώ στις 28/9 και 29/9 πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω απ’ το εργοστάσιο, μιας και οι απολύσεις απ’ την εργοδοσία έφτασαν τις έξι.

 

● Οι εργαζόμενοι μουσικοί έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της κυβέρνησης που τους καταδικάζουν στην ανεργία. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 21 και 24 του μήνα.

 

17 Σεπτεμβρίου: Συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας έγινε απ’ τους εκπαιδευτικούς για τη λήψη μέτρων προστασίας απ’ την επιδημία στα σχολεία.

 

18 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του νομού Άρτας έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης για το δεύτερο, μέσα σε λίγο καιρό, εργατικό ατύχημα, που αυτή τη φορά κόστισε τη ζωή σε εργαζόμενο διανομέα δικύκλου.

 

21 Σεπτεμβρίου: Οι 30 συμβασιούχες καθαρίστριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έκαναν κινητοποίηση στη φοιτητική λέσχη για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

 

22 Σεπτεμβρίου: Οι εργάτες της εταιρείας ALΤΗΟΜ ΕΠΕ στην Πάτρα έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

 

3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό στα Γιάννενα, με εργασιακά αιτήματα.

 

● Οι εργάτες της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» στη Χαλκιδική έκαναν 24ωρη απεργία για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας απ’ την εργοδοσία.

 

24 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις απαιτώντας επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των δομών υγείας στη μάχη ενάντια στην επιδημία.

 

24ωρη απεργία έκαναν οι ναυτεργάτες της εγχώριας ναυτιλίας ενάντια στα νέα σχέδια εφοπλιστών και κυβέρνησης για μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων και «απελευθέρωση» των συμβάσεων εργασίας.

 

28 Σεπτεμβρίου: 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έκαναν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής απαιτώντας μέτρα στήριξης για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους του κλάδου. Σε πολλές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα κ.ά.) έγιναν συγκεντρώσεις με το ίδιο αίτημα.

 

29 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης SUPPLY UNIC AE στην Πάτρα κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις τριών συναδέλφων τους.

 

30 Σεπτεμβρίου: 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έγινε απ’ τους επικουρικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων με αίτημα την επέκταση των συμβάσεών τους, μέτρο εντελώς απαραίτητο στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

 

Σ. Κρόκος