Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Συναγερμός ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου!

 

Εργάτη, εργαζόμενε: αυτή θα είναι η ζωή σου με την 
κατάργηση του σταθερού 8άρου!
Με νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο επιχειρεί καίριο χτύπημα στην «καρδιά» των εργατικών κατακτήσεων, στο σταθερό 8ωρο.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται το «σπάσιμο» του σταθερού οκταώρου με μείωση ωρών για μία περίοδο και αύξηση για μία άλλη, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, καθώς και εργασία τα Σαββατοκύριακα και δυνατότητα καθημερινών αλλαγών στο ωράριο με αυξομείωσή του μέσα στην εβδομάδα. Και ακόμα σχεδιάζεται η ουσιαστική κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών, αφού η εργοδοσία θα μπορεί να τις πληρώνει σε «είδος», δηλαδή με ρεπό ή άδεια σε μια περίοδο που θα υπάρχει αναδουλειά.

Το όριο των υπερωριών θα αυξηθεί στις 120 ώρες σε εξαμηνιαία βάση, προφανώς για να αυξηθεί και η απλήρωτη εργασία. Και όλα αυτά μέσω «ατομικής» διαπραγμάτευσης του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά με την εργοδοσία! Επιδιώκεται δηλαδή η διάλυση της οργανωμένης αντίστασης και της ίδιας της συλλογικής υπόστασης της εργατικής τάξης, με πλήρη «παράκαμψη» των σωματείων. Σαν κατακλείδα ετοιμάζεται και η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με την ένταξή του στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για να καταστεί εντελώς αδύνατη η προστασία του απλού εργατοϋπαλλήλου, έστω μέσα από τα κανάλια των αστικών θεσμών.

Ο πραγματικός στόχος των μέτρων, πέρα απ’ την αύξηση της εκμετάλλευσης και της απλήρωτης εργασίας, είναι να «προσαρμοστεί» πλήρως ο εργαζόμενος στη «λογική» του πιο άγριου καπιταλισμού μέσω της πλήρους ατομικοποίησής του, της πλήρους διάλυσης του ελεύθερου χρόνου του και της ίδιας του της ζωής. Η εξαθλίωση να είναι σε όλο το φάσμα της ύπαρξης της εργατικής τάξης.

Το οκτάωρο όταν κατακτήθηκε βοήθησε στον εξορθολογισμό και της ίδιας της καπιταλιστικής παραγωγής. Η ουσιαστική διάλυσή του απειλεί την οργάνωση και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Προετοιμάζει δηλαδή μια καινούργια κρίση που θα έχει τις γνωστές δυσβάσταχτες συνέπειες για όλη την κοινωνία. Θα αποθρασύνει τον κάθε είδους και μεγέθους εργοδότη. Όχι μόνο όμως δεν θα ωφελήσει τη μικροαστική τάξη, αλλά θα μεγαλώσει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου άρα και την πίεσή του πάνω στη μικροϊδιοκτησία.

Το άγριο νεοφιλελεύθερο έκτρωμα το οποίο ετοιμάζει αυτή η εκλεκτή των πλέον αδίστακτων κεφαλαίων κυβέρνηση οφείλει να βρει όλη την εργατική τάξη στον δρόμο. Για να μην μετατραπεί η ζωή μας σε ένα μεσαιωνικό κάτεργο.

 

Σ. Κρόκος