Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Η ηρωίδα δικηγόρος του λαού Ebru Timtik

 

Μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας, στις 28 Αυγούστου, έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια Τουρκάλα δικηγόρος Ebru Timtik, μέλος του «Νομικού Γραφείου του Λαού».

Η Ebru Timtik είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», με ποινή κάθειρξης πάνω από 13 έτη, όπως και άλλοι συνάδελφοί της. Η ίδια είχε υπερασπιστεί ως συνήγορος την οικογένεια του Berkin Elvan και της Dilek Dogan, που δολοφονήθηκαν από την τουρκική αστυνομία, του Hasan Ferit, που δολοφονήθηκε από μαφιόζους, αγωνιζόμενος ενάντια στα ναρκωτικά, τους 301 εργάτες που δολοφονήθηκαν από το κεφάλαιο στα ορυχεία Soma, τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, τη Nuriye Gülmen και τον Semih Özakca, που απολύθηκαν από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς και πολλούς άλλους αγωνιστές.

Η Ebru Timtik, μαζί με τον συνάδελφό της δικηγόρο, Aytac Unsal, προχώρησαν σε απεργία πείνας τον Φεβρουάριο, την οποία μετέτρεψαν σε «απεργία πείνας μέχρι θανάτου» στις 5 Απριλίου, την «Ημέρα των Δικηγόρων». Ο Aytac Unsal συνεχίζει τον αγώνα του, με την κατάσταση της υγείας του ολοένα να επιδεινώνεται, καθώς κρατείται δέσμιος στο νοσοκομείο και υπό την απειλή της αναγκαστικής σίτισης, των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της βαρβαρότητας του καθεστώτος Ερντογάν είναι ότι προσπάθησε να εμποδίσει μέχρι και και να παραστεί κόσμος στην κηδεία της Timtik, ενώ δεν έδωσε άδεια ούτε στη φυλακισμένη και επίσης δικηγόρο αδερφή της να παρευρεθεί. Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές της που περίμεναν να παραλάβουν τη σορό της, απέσπασαν τη νεκροφόρα και την οδήγησαν στο νεκροταφείο μέσα σε αστυνομικό κλοιό, ενώ μετά την ταφή επιτέθηκαν ξανά στον κόσμο και προχώρησαν σε συλλήψεις! Όμως, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και υποστηρικτές της αποχαιρέτησαν τελικά τη μαχήτρια δικηγόρο με αγωνιστικούς λόγους, με συνθήματα όπως «Οι επαναστάτες δικηγόροι δεν θα υποκύψουν», ενώ μέλη του Grup Yorum τραγούδησαν αγαπημένα της τραγούδια.

Την Ebru Timtik τη σκότωσε το αυταρχικό-σκοταδιστικό καθεστώς του Ερντογάν. Τη σκότωσε επειδή στήριζε το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, επειδή ήταν με το μέρος των φτωχών, των εργατών, επειδή δεν κοίταζε τη δουλειά της αλλά έκανε τη δουλειά της. Τιμή στην Ebru Timtik! Αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές και αγωνίστριες!

 

Μ. Σάκος