Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Το ακριβό ρεύμα πνίγει τη βιομηχανία

 Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζουν αυξήσεις 20% στο ρεύμα μέσης τάσης, αυτό που καταναλώνουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Ο λόγος που επικαλούνται είναι η άνοδος των τελών για το διοξείδιο του άνθρακα στο «χρηματιστήριο ρύπων». Η πραγματική αιτία όμως είναι ότι οι περισσότερες, μη έχοντας σχέση με την παραγωγή ηλεκτρισμού, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο του προμηθευτή. Ενώ και η ΔΕΗ, αιχμάλωτη των μεγαλοκαπιταλιστικών συμφερόντων, αρνείται να δεχτεί βιομηχανίες και βιοτεχνίες που θέλουν να επιστρέψουν σε αυτήν.

Την παράλογη αυτή κατάσταση την επιβάλλουν τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας αρπακτικών του κεφαλαίου, που επιδιώκουν υπερκέρδη απ’ τον ηλεκτρισμό. Γι’ αυτό εξοντώνουν την παραγωγή, διαλύουν τη δημόσια επιχείρηση του ηλεκτρισμού, επιβαρύνουν τις τιμές των προϊόντων και κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτη τη ζωή του λαού. Και φυσικά η κυβέρνηση τους κάνει τις πλάτες, αφού είναι κυβέρνηση αυτών ακριβώς των μεγαλοκαπιταλιστικών συμμοριών, και επίσης προτιμά ξεκάθαρα τις παρασιτικές δραστηριότητες από την παραγωγή.

Μόνο με την οργανωμένη πάλη του εργαζόμενου λαού μπορεί να ανατραπεί το καθεστώς της αφαίμαξης της ΔΕΗ από τους καπιταλιστές και να ξαναγίνει ο ηλεκτρισμός κοινωνικό αγαθό και στήριγμα της παραγωγής.

 

Σ.Κ.