Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Χιλιάδες κατοικίες στο σφυρί από Σεπτέμβριο,
με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκης!
Οι πλειστηριασμοί για την κύρια κατοικία απελευθερώθηκαν από τις 14 Μαΐου. Το μεγάλο κύμα αναμένεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί υπάρχει το δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, ενώ και ο «νεκρός» Αύγουστος μεταθέτει τις εξελίξεις για το φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα έχουν «ωριμάσει» οι συνθήκες για να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί, με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα της κυβέρνησης, που ισχύει από την 1η Ιουνίου. Να θυμίσουμε πως είχε δοθεί μια περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, να παραμένουν ουσιαστικά παγωμένα από τις 7 Νοεμβρίου 2020, λόγω επιδημίας. Τι είναι όμως αυτό που έρχεται;

Όσοι χαρακτηρίζονται «ευάλωτοι» (εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000-180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000-21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους (εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία), πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στου οποίου τα χέρια θα έχει περάσει η κατοικία! Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Μάλιστα, ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να πετάξει έξω τον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την «όχλησή» του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός. Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να ξαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές, χωρίς να αφαιρείται το μέρος του δανείου που έχει αποπληρωθεί, αλλά ούτε και τα ενοίκια! Εννοείται ότι οι μη «ευάλωτοι» δεν θα έχουν το «προνόμιο» να γίνουν ενοικιαστές στο σπίτι τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις τράπεζες και τα αρπακτικά funds και μια πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα! Έχουν βαλθεί να κλείσουν όσες «εκκρεμότητες» δεν πρόλαβαν να κλείσουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Πραγματικά, το ταξικό μίσος αυτής της κυβέρνησης απέναντι στα φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία, στην παιδεία, την υγεία, τα εργασιακά – φυσικά αξιοποιώντας την «κάλυψη» της πανδημίας. Τελειώνουν όμως τα ψέματα και οι μάσκες έπεσαν. Τώρα θα έχουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό παντού – και στους πλειστηριασμούς! 

 

Γιάννης Τριανταφύλλου