Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ρεκόρ απευθείας αναθέσεων από την κυβέρνηση

Μια γλαφυρή απεικόνιση του πώς υλοποιούνται οι
δημόσιες συμβάσεις από όλες τις κυβερνήσεις, ιδίως
από τους νεοφιλελεύθερους του Μητσοτάκη
Έναν κατακλυσμό απευθείας αναθέσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση, παρά το κύμα ακρίβειας και την ανέχεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, συνεχίζει να μοιράζει χρήμα κατ’ επιλογήν και να υπογράφει δημόσιες συμβάσεις ακόμη και με εταιρείες που φτιάχτηκαν λίγες μέρες πριν από τη σύμβαση!

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», το δημόσιο κατά τη διάρκεια του 18μήνου Ιανουαρίου 2020-Ιουνίου 2021 μοίρασε 13,5 δισ. ευρώ μέσω των δημοσίων συμβάσεων που συνήψε για την αγορά υπηρεσιών, προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2010 και αφορά μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία λόγω της πανδημίας. Το πλέον μελανό σημείο κατά το εξεταζόμενο διάστημα αποτελεί ο πολύ μεγάλος αριθμός των απευθείας αναθέσεων, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, επί του συνόλου των συμβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 επικυρώθηκαν, από τις περίπου 3.500 αναθέτουσες αρχές που λειτουργούν στη χώρα και έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν δημόσιες συμβάσεις, συνολικά 305.656 δημόσιες συμβάσεις, από τις οποίες οι 197.969, ποσοστό 65%, είναι με απευθείας ανάθεση. Πολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αναθέτοντες φορείς κατακερματίζουν τις συμβάσεις ώστε να μην υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ, ακριβώς για να μετατρέπονται σε απευθείας αναθέσεις.

Ένα ωραίο πάρτι λοιπόν έχει στήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με καλεσμένους όλα τα «γαλάζια» παιδιά της, αυτά που κατά τα άλλα κατηγορούσαν το δημόσιο για «σπατάλη», το δημόσιο που τώρα απομυζούν! Με τα χρήματα αυτά, που πάνε για «δωράκια» σε φίλους της κυβέρνησης, θα μπορούσε να προχωρήσει η διαγραφή ιδιωτικού χρέους των λαϊκών νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος της ενέργειας, καθώς και η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και της παραγωγικής οικονομίας της χώρας. Φυσικά, όλα αυτά είναι αδιάφορα για την παρούσα κυβέρνηση.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου