Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Λιμενεργάτες COSCO Νίκη-φάρος για όλη την εργατική τάξη

 

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, οι 
λιμενεργάτες της COSCO νίκησαν και άνοιξαν δρόμους
για όλη την εργατική τάξη
Στις 25 του Οκτώβρη ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής έπεσε νεκρός στη γερανογέφυρα της κινεζικής COSCOστο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Το εργατικό ατύχημα ήταν αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών που  έχουν επιβάλει οι Κινέζοι στις προβλήτες 2 και 3 του λιμανιού.

Οι εργάτες ξεσηκώθηκαν και κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας (24-31/10) ζητώντας: 6 άτομα σε κάθε «πόστα» (σημείο φορτοεκφόρτωσης) αντί για 4 που είναι τώρα, κατάργηση της κόντρα βάρδιας (μετά από νυχτερινή εργασία ο εργάτης να μη δουλεύει και την επόμενη ημέρα), μεικτές (με τη συμμετοχή του σωματείου) επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, συλλογική σύμβαση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, οργανόγραμμα εργασίας. Η εργοδοσία της COSCO πριν την νέα απεργία της 5-6 Νοέμβρη δεσμεύτηκε για τα πρώτα τρία αιτήματα των εργατών: 5άρες «πόστες», κατάργηση της κόντρα βάρδιας, μεικτές επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργάτες είναι σε επαγρύπνηση για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να διεκδικήσουν και τα υπόλοιπα αιτήματα.

Η COSCO πήρε αρχικά τις προβλήτες 2 και 3 από το 2007 (κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας) και οριστικά από το 2009 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ). Το 2016 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) πήρε το σύνολο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) υπό την κατοχή της. Στην προβλήτα 1 του ΟΛΠ, βέβαια, που εξακολουθεί να είναι η βασική του λιμανιού, οι λιμενεργάτες κρατάνε τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Το κινέζικο κάτεργο υπάρχει στις προβλήτες 2 και 3.

Σε αυτές δεν υπάρχει οργανόγραμμα εργασίας, ούτε επαρκής εκπαίδευση των εργατών, ενώ κυριαρχεί η περιοδική εργασία, με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, και απουσιάζουν σύγχρονα μηχανήματα, που λιγοστεύουν την κούραση και τα ατυχήματα. Η κινεζική κατοχή γύρισε το λιμάνι πίσω στην εποχή των συνεργείων-«τσούρμων». Η COSCO, πιστή βέβαια και στις κυρίαρχες σήμερα μεθόδους του κεφαλαίου, έδωσε τη φορτοεκφόρτωση σε εργολαβική εταιρεία, την Dport.  Οι εργάτες με τον μαζικό τους αγώνα υποχρέωσαν την πραγματική εργοδοσία, τους Κινέζους, να «βγούνε μπροστά» και να διαπραγματευτούν.

Η πρώτη αυτή νίκη των λιμενεργατών της COSCO αποτελεί φάρο για όλη την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό. Οι σύμμαχοι των Κινέζων, οι εφοπλιστές,  θέλουν να μεταβάλουν όλη τη χώρα σε κινεζικό κάτεργο, με όργανό τους τη μαύρη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι εργάτες της COSCO έδειξαν τον δρόμο της νικηφόρου πάλης ενάντια στη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Σ. Κρόκος