Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Μια θεατρική παράσταση που μας αφορά

Σκηνή από την παράσταση
Στον πολιτιστικό χώρο «2510» στην οδό Θεμιστοκλέους 52 στα Εξάρχεια παίζεται μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου το θεατρικό έργο του Αντρέα Ζαφείρη (συγγραφή και σκηνοθεσία) «Κατερίνα Γώγου – το γαμώτο που δεν έζησα». Στο έργο, σε μια σκηνή ακούγεται ο διάλογος (είναι εποχή της αρχής της δικτατορίας): «Κοίτα αυτή την προκήρυξη. Οργανωθείτε σε μικρές αυτόνομες ομάδες και πολεμήστε με κάθε μέσο τη δικτατορία». Και αμέσως κατόπιν: «Τους πιάσανε». «Πόσους πιάσανε;». «38. Μόνο ο Βερούχης και ο Κώτσου έχουν διαφύγει». Ο διάλογος αναφέρεται στις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) –την αντιδικτατορική οργάνωση που είχαν ιδρύσει οι τροτσκιστές–, σε μια από τις προκηρύξεις που είχαν κυκλοφορήσει τα ΔΕΑ και την έχουμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα μας, στους 38 συλληφθέντες των ΔΕΑ και στους συντρόφους μας Γιάννη Βερούχη και Γιώργο Κώτσου που διέφυγαν με βάρκα στην Ιταλία.

Η θεατρική παράσταση ανατέμνει τη ζωή της Κατερίνας Γώγου σε προσωπική και κοινωνική βάση. Η ηθοποιός και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου πέρασε από τις γραμμές του τροτσκισμού σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής της. Ήταν μια ευαίσθητη προσωπικότητα, που κάτω απ’ το βάρος κοινωνικών και προσωπικών παραγόντων, οδηγήθηκε τελικά σε μια αυτοκαταστροφική πορεία. Θεωρείται απ’ τις σημαντικότερες ποιητικές φυσιογνωμίες απ’ τη μεταπολίτευση και μετά. Τα ποιήματά της αποτυπώνουν τον ευαίσθητο ψυχισμό της αλλά και την πολιτικοποίησή της. Ο αξέχαστος σύντροφός μας Γιάννης Βερούχης είχε γνωρίσει την Κατερίνα Γώγου, είχε δει ποιήματά της πριν εκδοθούν και είχε σχηματίσει πολύ καλή γνώμη για αυτά.

Η αναφορά αυτής της θεατρικής παράστασης στα ΔΕΑ και τους συντρόφους μας είναι τιμητική για εμάς και την ιστορία μας. Όπως είχε γράψει πολλές φορές ο σύντροφος Γιάννης στην εφημερίδα μας, ο αγώνας αυτός αποσιωπήθηκε όχι μόνο απ’ τις αστικές καταστάσεις αλλά και απ’ τη λεγόμενη αριστερά, κοινοβουλευτική και μη.

Η παράσταση είναι πολύ καλή από θεατρική άποψη. Καλούμε κάθε φίλο, σύντροφο και συναγωνιστή να τη δει.Θα παίζεται μέχρι τέλος Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 20.00. Παίζουν οι ηθοποιοί Δάφνη Ατία, Χάρης Γεωργιάδης και Χαρά Νικολάου.

 

Σ. Κρόκος