Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 Ισπανία: Σε δυναμική απεργιακό αγώνα βρίσκονται από τις 16 Νοεμβρίου οι μεταλλεργάτες του Καδίθ, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις και αποκλεισμούς, ενώ αντιμετωπίζουν γενναία την αστυνομική καταστολή. Η αστυνομία έχει χτυπήσει ακόμα και με πλαστικές σφαίρες προκειμένου να καταστείλει τις μαχητικές διαδηλώσεις των εργατών, στις οποίες συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι από την περιοχή καθώς και φοιτητές.

 

Πορτογαλία: Κύμα απεργιών είναι σε εξέλιξη στη χώρα, εν μέσω πολιτικής κρίσης, λόγω της ανατροπής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Κόστα από τους αριστερούς συμμάχους της, οι οποίοι δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις εργασίας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισαβόνας. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου απήργησαν οι νοσηλευτές και στις 5 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί. Στις 12 Νοεμβρίου απήργησε ο δημόσιος τομέας ενάντια σε έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε ουσιαστικά μηδενικές αυξήσεις, αλλά τελικά καταψηφίστηκε. Στις 19 Νοεμβρίου απήργησαν οι ταχυδρομικοί. Τα αιτήματα στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν αυξήσεις στους μισθούς, πρόσληψη προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας που έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα από τα λοκντάουν και τις συνθήκες της επιδημίας.

 

Γαλλία: Απεργιακό κύμα σε εξέλιξη και στη Γαλλία. Στις 15 Νοεμβρίου ξεκίνησαν τριήμερη απεργία οι οδηγοί στις αστικές συγκοινωνίες της Λυών. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι οδηγοί και σε πολλές άλλες πόλεις. 3ήμερη απεργία, στις 16-18 Νοεμβρίου, πραγματοποίησαν οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με πάγωμα μισθών για 7η συνεχόμενη χρονιά. Τις ίδιες ημερομηνίες απήργησαν επίσης οι υπάλληλοι ασφαλείας των αεροδρομίων, προκειμένου να μην εφαρμοστούν τοπικά σύμφωνα που μειώνουν τους μισθούς τους.

 

Γουαδελούπη: Σε καθεστώς σχεδόν στρατιωτικού νόμου έχει τεθεί αυτό το νησί της Καραϊβικής, που είναι υπερπόντιος νομός της Γαλλίας (αν και οι συνθήκες ζωής διαφέρουν πολύ από τη μητροπολιτική Γαλλία). Ο πληθυσμός εξεγέρθηκε προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19αλλά και για να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα και με άλλα οικονομικά αιτήματα. Η Γαλλία έστειλε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και δεν υποχωρούν. Εκτός των διαδηλώσεων, σημειώνονται πυρπολήσεις καταστημάτων και σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

 

Από τη σύνταξη