Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Προωθείται αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου

Το καθεστώς θέλει τους ανθρώπους ατομικοποιημένους,
μακριά από συλλογικές διαδικασίες, κολλημένους σε μια
οθόνη και να ψωνίζουν διαδικτυακά
Με αφορμή την επιδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγαλοκαπιταλιστικά αφεντικά της, εκτός από την καταστρατήγηση βασικών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, επιδιώκουν και την αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου στη χώρα, μέσω της αλλαγής των συνηθειών –κοινωνικών και καταναλωτικών– του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει συνειδητά ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι όπου, όχι τυχαία, κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τομείς εστίασης και διασκέδασης-ψυχαγωγίας. Το κλείσιμο των μαγαζιών ξανά τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση της μουσικής, η απαγόρευση της εισόδου στους ανεμβολίαστους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση τον τζίρο αυτών των κλάδων και πολλά μαγαζιά πλέον στην οικονομική καταστροφή. Ήδη οι απώλειες ξεπερνούν το 1 δις ευρώ σε σχέση με την προ covid εποχή!

Παράλληλα, έχουν χτυπηθεί και τα μικρά μαγαζιά λιανικής. Η επιδημία και το αυστηρό λοκντάουν αύξησαν κατά πολύ τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου, στο οποίο κυριαρχούν οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, ενώ ακόμα οι περιορισμοί στη χωρητικότητα (ένα άτομο ή δύο σε μικρά μαγαζιά) ωθούν πελατεία στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. 

Και παρόλο που τα απαγορευτικά μέτρα δεν εμπόδισαν την εξάπλωση της επιδημίας, το νεοφιλελεύθερο καθεστώς του Μητσοτάκη επιμένει σε αυτά γιατί, πολύ απλά, δεν θέλει να ξοδεύει ο απλός κόσμος τα όποια χρήματά του στα μικρά μαγαζιά. Και παράλληλα γιατί απεχθάνεται ό,τι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, την κοινωνική συναναστροφή, τις κοινωνικές σχέσεις, το να πηγαίνει ο κόσμος να διασκεδάζει, να πίνει έναν καφέ, να συζητά από κοντά.

Έτσι λοιπόν επιδιώκουν να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουμε αλλά και διασκεδάζουμε, ώστε να μεταφερθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, πιστός υπηρέτης του οποίου είναι η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και η λεγόμενη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντισταθμίζει τις πολύ μεγάλες απώλειές τους.

Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα (αν δεν έχουν ήδη) την οικονομική καταστροφή πολλών τμημάτων της μικροαστικής τάξης, την ανεργία ολόκληρων κλάδων επαγγελματιών και εργαζομένων, το χτύπημα κάθε δραστηριότητας που προβλέπει τη συνάθροιση ανθρώπων. Απέναντι σε αυτή την πολιτική η αντίσταση και η οργανωμένη πάλη όλων μας είναι μονόδρομος.

 

Μ. Σάκος