Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κάτω η υποχρεωτικότητα και οι διαχωρισμοί! Ελευθερία-Δημοκρατία

Με την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, ένα καθεστώς ανοιχτής επίθεσης στη δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με υγειονομική διαχείριση. Με τη διαίρεση του λαού, τη στοχοποίηση ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού, τον κοινωνικό αυτοματισμό, θέλουν να μας αφαιρέσουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Να αντισταθούμε εδώ και τώρα! Με την αυτοοργάνωση, την τόλμη, την ενότητα! Δεν θα περάσει ο ολοκληρωτισμός!

 

Η τάση του παρηκμασμένου καπιταλισμού προς τον ολοκληρωτισμό είναι παγκόσμια, ωστόσο «πρωτοπορία» είναι η αντιδραστική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες κυβερνήσεις της. Οι λαοί σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες αντιστέκονται σθεναρά. Καιρός να τους μιμηθούμε!  

 

 

1. Το νεοφιλελεύθερο αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη κλιμάκωσε την επίθεσή του στη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς έναν ανοιχτό ολοκληρωτισμό με υγειονομικό πρόσχημα. Μιλάμε ασφαλώς για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, επί ποινή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως. Κάτι που ισοδυναμεί με έναν απάνθρωπο εκβιασμό γύρω από την υγεία των πολιτών, αλλά και με οικονομική δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα 80 ευρώ κατ’ ελάχιστον που πληρώνουν μηνιαίως σε ράπιντ τεστ όσοι συμπολίτες μας έχουν κάνει την επιλογή να μην εμβολιαστούν. Μάλιστα, προετοιμάζεται και ηεπέκταση της υποχρεωτικότητας τόσο ηλικιακά όσο και σε ό,τι αφορά την περιβόητη 3η δόση. Ήδη οι νοσήσαντες από τον ιό στοχοποιήθηκαν απροειδοποίητα, με τη μείωση στους 3 μήνες του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα αντιμετωπίζονται όπως οι εμβολιασμένοι (από τους 6 που ίσχυε μέχρι τώρα).

Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν θα επέβαλαν υποχρεωτικό εμβολιασμό, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. Κι όμως, ο Μητσοτάκης, όταν βγήκε να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι το μέτρο είναι απολύτως συνταγματικό! Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η κυβέρνηση άνοιξε την «πλατφόρμα» για την 3η δόση του εμβολιασμού, στους τρεις μόλις μήνες από τη 2η δόση. Δηλαδή, η κυβέρνηση που στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους επειδή δεν βοηθούν στο χτίσιμο του «τείχους ανοσίας» (μια έννοια ούτως ή άλλως προβληματική) παραδέχεται στην πράξη ότι τα εμβόλια δεν εξασφαλίζουν ανοσία για περισσότερο από τρεις μήνες!

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αιτιολογείται με βάση το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων 60άρηδων. Όμως, οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία είναι κατά κανόνα σε μεγαλύτερες ηλικίες (όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλό). Επίσης, ένα μεγάλο μέρος τους πεθαίνει από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ή επειδή φθάνουν αργά στα νοσοκομεία (λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), ή επειδή δεν υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ. Δηλαδή, στοχοποιείται και τιμωρείται το 40% του ελληνικού λαού για να καλυφθούν οι εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία. 

Αιτιολογείται επίσης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με βάση την υποτιθέμενη «απειλή» από τη νέα παραλλαγή του ιού, την παραλλαγή Ο – τη στιγμή που η παραλλαγή αυτή παγκοσμίως δεν έχει δώσει ακόμα ούτε έναν νεκρό και γενικά εντάσσεται στο καλό σενάριο της επιδημίας. 

Τέλος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες πειθούς των ανεμβολίαστων! Όπου λέγοντας «πειθώ» εννοούν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τις περισσότερες δημόσιες δραστηριότητες, την οικονομική εξόντωσή τους (αναστολές-απολύσεις των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, προτροπή προς τους εργοδότες να απολύουν ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.) και τη διαρκή κατασυκοφάντησή τους. Έτσι εννοούν την «πειθώ» αυτοί οι ανοιχτοί εχθροί της δημοκρατίας.

Μιλάμε για ένα μέτρο 100% πολιτικό και ταξικό, που αποσκοπεί: πρώτον, στην προώθηση του ολοκληρωτισμού, στο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεύτερον, στην προώθηση του κοινωνικού κανιβαλισμού, του διχασμού των λαϊκών στρωμάτων, γιατί μόνο έτσι οι νεοφιλελεύθεροι μπορούν να επιβιώνουν πολιτικά. Τρίτον, στον αποπροσανατολισμό ιδίως της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τις άλλες επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη (εργασιακό, ασφαλιστικό, ακρίβεια κ.λπ.). Τέταρτον, στην τρομοκράτηση και των εμβολιασμένων, αφού κάθε εμβολιασμένος μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο «αντιεμβολιαστή» (π.χ. αν αργήσει να κάνει την 3η δόση). Πέμπτον, αποσκοπεί ειδικά στο να νομιμοποιηθούν οι πιο απαράδεκτες κοινωνικές διακρίσεις. Το 100άρι σημαίνει στην πράξη ότι, αν είσαι φτωχός, δεν έχεις επιλογές – πρέπει να είσαι ακόμα πιο πειθήνιος στην εξουσία.

 

2. Η τεράστια απειλή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο εργαζόμενος λαός μας (αλλά και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί) δεν αφορά την επιδημία, αλλά τη δημοκρατία! Πιστεύει κανείς ότι, αν περάσει ο τσαμπουκάς του Μητσοτάκη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα 100άρια, αυτό θα είναι προσωρινό; Δεν έχουμε μήπως βιώσει τη βαθιά αντιδημοκρατική λογική αυτής της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα; Στην παιδεία, στα εργασιακά, στην αστυνομοκρατία, στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών; Ποιος είναι τόσο αφελής που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει την επιδημία; Ποιος είναι τόσο αφελής που να μην καταλαβαίνει ότι ειδικά αυτή η κυβέρνηση χτίζει την πολιτική της στρατηγική πάνω στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον διχασμό του λαού; Ποιος είναι τόσο αφελής που να μην καταλαβαίνει ότι ακριβώς πάνω σε αυτά πρέπει να δοθεί η απάντηση; Και ότι το να περιμένουμε απλώς «να περάσουν όλα αυτά» και να επιστρέψουμε σε μια «κανονική» αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη είναι μια ολέθρια αυταπάτη; 

Άλλωστε, η πολιτική αυτή είναι παγκόσμια τάση του καπιταλισμού, λόγω της ιστορικής παρακμής του, των τεράστιων αντιφάσεων της λεγόμενης «επανεκκίνησης» της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και λόγω της ανόδου της Κίνας· που, με το αυστηρά πειθαρχημένο και υπερ-αυταρχικό μοντέλο της, ασκεί πλέον μεγάλη έλξη ιδίως στις ευρωπαϊκές αστικές τάξεις. 

 

3. Με το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ να λιβανίζει από το πρωί ως το βράδυ τον Μητσοτάκη και με μια αντιπολίτευση που στο βασικό ζήτημα, το ζήτημα της επιδημίας, λειτουργεί ως συμπολίτευση, η κυβέρνηση μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τη στρόφιγγα της τρομολαγνείας και του φόβου όπως τη συμφέρει. Όποτε θέλει να περάσει κάποιο αντιλαϊκό μέτρο σπέρνει τον τρόμο για την εξέλιξη της επιδημίας· και όποτε θέλει να προβάλει τις οικονομικές της «επιτυχίες» και να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην «αγορά» εμφανίζεται καθησυχαστική για την επιδημία! 

Όμως, οι υπολογισμοί του Μητσοτάκη θα βγουν λάθος. Ήδη το σενάριο μιας ορμητικής παγκόσμιας ανάκαμψης μετά την πανδημία αρχίζει και θολώνει. Το σπάσιμο των εφοδιαστικών αλυσίδων, η μεγάλη ύψωση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, οι ανανεωμένοι εμπορικοί πόλεμοι, η αύξηση των χρεών κ.λπ. βάζουν πιο χαμηλά το ταβάνι αυτής της ανάκαμψης. Αυτό θα πλήξει αναπόφευκτα τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, η βουβή δυσαρέσκεια για τους αντιδημοκρατικούς περιορισμούς κάθε είδους, η κόπωση από την επιδημία, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια κ.ά. αυξάνουν τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού. Ακόμα και σε στημένα γκάλοπ, τα 40άρια για τη ΝΔ είναι πλέον παρελθόν. 

Αυτό που λείπει για να γυρίσει το κλίμα και να μπει πλέον σε «καραντίνα» η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά που μας κυβερνάει είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση και αντίσταση κρίσιμων λαϊκών δυνάμεων πάνω στο ζήτημα του ολοκληρωτισμού και της δημοκρατίας. 

 

4. Το οργουελικό σκηνικό που ζούμε δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί τόσο γρήγορα ή τόσο εύκολα αν η «αριστερά», σχεδόν στο σύνολό της, δεν είχε παραδοθεί στον ολοκληρωτισμό. Εμάς τους Κομμουνιστές-Τροτσκιστές δεν μας εξέπληξε τόσο αυτή η εξέλιξη. Έχουμε εδώ και δυο δεκαετίες προειδοποιήσει ότι αυτή την «αριστερά», σε όλα τα βασικά ζητήματα, τη σέρνει η αστική τάξη από τη μύτη. Σε αυτή την οριακή εποχή που ζούμε, έχει έρθει η ώρα να καθαρίσει η ήρα απ’ το στάρι. Σε όλη τη χώρα, πιο δειλά βέβαια απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αρχίσει η προσπάθεια συντονισμού των δυνάμεων και των αγωνιστών που θέλουν να αντισταθούν στην απειλή του ολοκληρωτισμού. Αλλού με αυτοοργανωμένες επιτροπές, αλλού με θεματικές πρωτοβουλίες, ή ακόμα πιο αυθόρμητα. Αλλού πιο συγχυσμένα, αλλού πιο ξεκάθαρα. Οι απολυμένοι υγειονομικοί σήκωσαν πρώτοι τη σημαία της αντίστασης, αλλά τώρα οι εστίες αντίστασης πυκνώνουν.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία βλέπουμε να αναδύεται η νέα ελπίδα! Οι άνθρωποι και οι συλλογικότητες, όσο μικρές κι αν είναι, που υψώνουν τώρα το ανάστημά τους υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα είναι η αυριανή πρωτοπορία του ελληνικού λαού και της εργατικής μας τάξης. Εμείς οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές έχουμε μπει αποφασιστικά σε αυτόν τον αγώνα και καλούμε καθέναν που θέλει να λέγεται επαναστάτης, κομμουνιστής, αριστερός, ή απλώς δημοκράτης και συνειδητός πολίτης, να σπεύσει να συμβάλει. Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στην υποχρεωτικότητα, τους διαχωρισμούς, το απαρτχάιντ, τον κοινωνικό κανιβαλισμό! Με λαϊκή αυτοοργάνωση, στις γειτονιές, στους διάφορους εργασιακούς κλάδους, μέσα στις πλέον πληττόμενες ομάδες του πληθυσμού, με μαχητικές διαδηλώσεις και με ευρύτατη κοινωνική πίεση σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να ανατρέψουμε και τον κλιμακούμενο ολοκληρωτισμό και την άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

 

9.12.2021

Η Συντακτική Επιτροπή