Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Λόγος σε συγκέντρωση των υγειονομικών σε αναστολή

 


Δημοσιεύουμε τον λόγο που εκφώνησε ο σύντροφός μας Βασίλης Παπανικολάου στη συγκέντρωση της 27ης Νοεμβρίου, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, των υγειονομικών που έχουν τεθεί από το κράτος σε αναστολή. 

 

Αξιόμαχοι φίλοι υγειονομικοί! 

Εργάτες της υγείας! Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων, καθαριστές, διοικητικοί υπάλληλοι!

Χαιρετίζω τον υποδειγματικό αγώνα σας. 

Έναν αγώνα που μας διδάσκει ενότητα, ισοτιμία, καλή συνεργασία, επιμονή και μαχητικότητα. Έναν αγώνα για το Δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης του Ανθρωπίνου Σώματος, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Έναν αγώνα ενάντια στον Ολοκληρωτισμό που προσπαθούν παγκόσμια να μας επιβάλουν.

Ως νομικός, θα ήθελα απλώς και μόνο να επαναλάβω κάποια βασικά ερωτήματα: Τι το φοβερό έχει αυτός ο ιός για να μας κάνει να διαγράψουμε συντάγματα διακοσίων ετών, διεθνείς συμβάσεις, νόμους και κώδικες ιατρικής δεοντολογίας πολλών δεκαετιών; Τι είναι αυτό εξαιτίας του οποίου καταργούνται τα δικαιώματα της ελεύθερης κυκλοφορίας, της ιδιωτικότητας, της εργασίας, του συνέρχεσθαι και του συνδικαλίζεσθαι; Οι νομοθέτες του παρελθόντος, που θέσπισαν όλα αυτά τα δικαιώματα, έχοντας υπόψη τους πολύ χειρότερες επιδημίες, όπως της χολέρας και της πανούκλας, ήταν ασυνείδητοι και αδιάφοροι για την ανθρώπινη υγεία;

Καμία εξουσία δεν μας έχει απαντήσει ούτε πρόκειται ποτέ να μας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Θα συνεχίσει να σπέρνει τον τρόμο, να ασκεί λυσσαλέα προπαγάνδα και να ζητάει τυφλή υποταγή. Γιατί έχουμε πια καταλάβει πολύ καλά ότι η ουσία δεν είναι ο ιός αλλά η προσπάθεια επιβολής ενός παγκόσμιου ολοκληρωτισμού.

Το θέμα δεν είναι κυρίως ιατρικό αλλά πολιτειακό. Θέλουν, κάτω από το πέπλο μιας τυπικής δημοκρατίας, να κυβερνούν με υπουργικές αποφάσεις και να παρακάμπτουν τη βουλή και τη λαϊκή θέληση. Θέλουν κάτω από το πέπλο μιας τυπικά φιλελεύθερης δημοκρατίας να ελέγχουν καθημερινά και να καθορίζουν τις κινήσεις του κάθε πολίτη. Θέλουν να επιβάλουν τη διάσπαση των κοινωνικών δεσμών και τον απόλυτο έλεγχο του κάθε απομονωμένου ανθρώπου από την εξουσία. Θέλουν να εγκαταστήσουν ένα μόνιμο σύστημα αστυνόμευσης και ποινών, μέσω του οποίου θα τιμωρείται και θα εξοντώνεται ο κάθε αντιρρησίας.

Αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης ασφαλώς και έχουν πρόθεση να τον διαιωνίσουν, αλλάζοντας κάθε τόσο τη δικαιολογία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν ο «ιός». Μετά μπορεί να είναι η «κλιματική αλλαγή». Ύστερα οι «βλαβερές συνήθειες» των «καπνιστών», των «υπέρβαρων», των «χοληστερινούχων» και ούτω καθεξής, οι οποίοι θα αποκλείονται από το δικαίωμα της δωρεάν υγείας.

Και αυτό θα συνεχίζεται επ’ άπειρον. Εκτός αν τους σταματήσουμε.

Και οι μόνοι που μπορούμε να τους σταματήσουμε είμαστε εμείς οι πολίτες. Γιατί εμείς οι πολίτες επιβάλαμε τα συντάγματα, εμείς θα τα υπερασπιστούμε και εμείς θα τα κάνουμε ακόμα καλύτερα.

 

Φίλοι και φίλες υγειονομικοί.

Στον αγώνα αυτό δεν είστε μόνοι σας. Δίπλα σας έχετε τα εκατομμύρια των διαδηλωτών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Αυστραλίας και μιας σειράς χωρών, μέχρι και της μακρινής Γουαδελούπης, όπου κηρύχθηκε γενική απεργία και γενική ανυπακοή ενάντια στα υγειονομικά πιστοποιητικά.

Είσαστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος, πλατιού και δημοκρατικού, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο απλός εργαζόμενος λαός. Για του λόγου το αληθές, να και ένα γεγονός-ορόσημο. Όταν στις 23 Οκτωβρίου η ιταλική κυβέρνηση έστειλε στην εξεγερμένη Τεργέστη έναν υπουργό της για να διαπραγματευτεί, την εξεγερμένη πόλη εκπροσώπησαν: ένας λιμενεργάτης, ένας γιατρός, ένας πυροσβέστης, μια εργάτρια μετάλλου, ένας υπάλληλος και δύο δικηγόροι.

 

Συναγωνιστές υγειονομικοί.

Συμπληρώνετε τρεις μήνες συνεχούς παρουσίας στους δρόμους. Έχετε διαψεύσει τους εμπνευστές των αναστολών σας, που ασφαλώς δεν περίμεναν τέτοια σθεναρή αντίσταση. Έχετε καταφέρει να καταρρίψετε τις εις βάρος σας συκοφαντίες περί «ψεκασμένων» και ούτω καθεξής. Έχετε καταφέρει αρκετά από τα αυτιά που μέχρι χτες ήταν κλειστά να τα ανοίξετε. Το ξέρουμε και το ξέρετε ότι έχετε ακόμα δρόμο μπροστά σας. Έχετε όμως και τη δύναμη να συνεχίσετε μέχρι την τελική νίκη.

Από το βήμα αυτό εδώ, θέλω να απευθύνω έκκληση σε κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη να έρθει κοντά σας, να δει ποιοι είστε και τι λέτε, να σας συμπαρασταθεί έμπρακτα και να δηλώσει τη γενικότερη αντίθεσή του ενάντια στην ιδιότυπη δικτατορία που ζούμε.

Καλή δύναμη! Καλή συνέχεια!

Η Ελευθερία και η Δημοκρατία θα νικήσουν!