Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Το έγκλημα που διαπράχθηκε στον ηλεκτρισμό

 

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκης
άφησε γυμνή ενεργειακά τη χώρα και τους 
πολίτες σε απόγνωση
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μόλις ήρθε στην εξουσία, κατ’ εντολήν των πατρώνων της καπιταλιστών εισαγωγέων και προμηθευτών φυσικού αερίου, έχει τραγικές συνέπειες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τους εργαζόμενους-καταναλωτές και τη βιομηχανία. Η ηλεκτρική ενέργεια εξαρτήθηκε κατά 50% απ’ το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η εκτόξευση των τιμών του τελευταίου διεθνώς συνέβαλε τα μέγιστα στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις που βλέπουμε στους λογαριασμούς μας. Πρόσθετο ρόλο σε αυτές έχουν παίξει και οι τυχοδιωκτισμοί του κεφαλαίου, με τη συρρίκνωση-ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη μετατροπή κάθε τυχάρπαστης εταιρείας σε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λογαριασμοί τέτοιων εταιρειών είναι αυτοί στους οποίους υπήρξαν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Και ακόμα, οι ψευδεπίγραφες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), που με μανία προωθούνται απ’ τους καπιταλιστές, έχουν χαμηλή αποδοτικότητα, αφού το 70% της ενέργειας που παράγουν δεν μπορεί να αποθηκευτεί.

Ο λιγνίτης, του οποίου τα αποθέματα επαρκούν για τα επόμενα 50 χρόνια, είναι εγχώρια παραγωγή, που σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα να ασκηθεί πολιτική ενεργειακής ασφάλειας σε περίπτωση ανόδου των διεθνών τιμών του ηλεκτρισμού, όπως τώρα, ενώ είναι και στήριγμα της εγχώριας παραγωγής.

Η κυβέρνηση έχει θράσος χιλίων πιθήκων όταν ισχυρίζεται ότι φταίει ο «διεθνής παράγοντας» για την αύξηση των τιμών στο ρεύμα. Η ίδια είναι που άφησε τη χώρα και τους καταναλωτές απροστάτευτους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αρπακτικών του κεφαλαίου. Πανικόβλητη μπροστά και στο ενδεχόμενο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση δίνει πενιχρές επιδοτήσεις (π.χ. 40 ευρώ για λογαριασμούς 300 ευρώ), που το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα. Βέβαια, αναγκάστηκε να ανανεώσει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μέχρι και το 2025. Θα πρέπει, όμως, να ανασυγκροτηθούν και τα ορυχεία λιγνίτη που εγκαταλείφθηκαν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει η γενική κατεύθυνση στον ηλεκτρισμό, αφού η κυβέρνηση είναι δουλικό όργανο των αρπακτικών του κεφαλαίου που τον λυμαίνονται. Για να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα κοινωνικό αγαθό πρέπει να ανατραπεί αυτό το καθεστώς. Με ΔΕΗ πραγματική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και με κοινωνικό έλεγχο μπορούν να  προωθηθούν όλες οι μορφές ενέργειας που και πρόσφορες είναι παραγωγικά και κοινωνικά και βιώσιμες περιβαλλοντικά.

 

Σ. Κρόκος