Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Κι όμως, κόβουν και πάλι τις συντάξεις!

Δεν είναι μόνο ότι ξανακόβουν τις συντάξεις,
είναι ότι πάνε να ξεθεμελιώσουν τελείως το 
δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Με εγκύκλιο που εξέδωσε παραμονές των γιορτών ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου κόβεται το 70% της εθνικής (κύριας) δεύτερης σύνταξης από όσους συνταξιούχους λαμβάνουν «διπλή» σύνταξη. Δηλαδή: όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας μαζί με σύνταξη αναπηρίας, κόβεται το 70% της εθνικής σύνταξης αναπηρίας. Όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας μαζί με σύνταξη γήρατος, κόβεται το 70% της εθνικής σύνταξης γήρατος. Οι περικοπές θα είναι από λίγα ευρώ τον μήνα έως 268 ευρώ. Αφορούν κατ’ αρχάς δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους και είναι πιθανό με τον καινούργιο χρόνο να προστεθούν ακόμα περισσότεροι. Η περικοπή αυτή προβλέποταν στο νόμο 4386 του 2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως δεν την είχε εφαρμόσει. Πρόκειται φυσικά για ανάλγητο, εξοντωτικό χτύπημα εις βάρος ανθρώπων μεγάλης ηλικίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που είναι μόνοι τους στη ζωή και έχουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας και αυτοσυντήρησης.

Την ίδια στιγμή, αρχίζουν να ισχύουν οι συνέπειες του εγκληματικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για την επικουρική ασφάλιση. 40.000 νέοι ασφαλισμένοι δεν θα ενταχθούν στο υπάρχον δημόσιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) αλλά στο ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το νέο «ταμείο» –χρηματιστηριακού τύπου τζόγο– που ιδρύθηκε με τον νέο νόμο. Αυτό σημαίνει 36 εκατομμύρια ευρώ εισφορές λιγότερες στο ΕΤΕΑΕΠ για φέτος. Το έλλειμμα, που όσο περνούν τα χρόνια θα μεγαλώνει, η κυβέρνηση «σχεδιάζει» να το καλύψει με την εκποίηση της περιουσίας του ταμείου (214 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό φυσικά σημαίνει τη συνειδητή πλήρη διάλυση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.

Ο υπουργός (αντι)Εργασίας Κώστας Χατζηδάκης παίρνει επάξια τον τίτλο του δήμιου των συνταξιούχων και της δημόσιας ασφάλισης. Μέσα στον προηγούμενο μήνα πήγε στα δικαστήρια την απεργία των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, χωρίς να καταφέρει να τη σταματήσει. Συνεχίζει να στοχοποεί τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για τις εκκρεμείς συντάξεις, που έχουν φτάσει πλέον, με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής φυσικά, τις 300.000.

Απέναντι σε αυτό το νεοφιλελεύθερο κάθαρμα και την όμοιά του κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, εν ενεργεία και απόμαχοι, μπορούν να αντιτάξουν μόνο την οργανωμένη και αποφασιστική πάλη. Ο κίνδυνος για την επιβίωση των απόμαχων της δουλειάς και για τη δημόσια ασφάλιση είναι τεράστιος. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να τον αποτρέψουμε.

 

Σ. Κρόκος