Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια φορολογική ασυλία για υπερ-πλούσιους

 

Σε ειδυλλιακά νησιά της Καραϊβικής καταλήγουν
τα κέρδη των υπέρ-πλούσιων, ενώ οι κυβερνήσεις
γονατίζουν τους λαούς στους φόρους
Από το μνημόνιο και μετά η φορολογική επιβάρυνση του ελληνικού λαού έχει αυξηθεί γεωμετρικά: αύξηση των άμεσων φόρων, αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης), παράλογα χαράτσια κάθε είδους (ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά «αλληλεγγύης») κ.λπ. Τώρα, με την εντελώς άδικη «τεκμαρτή» φορολόγηση, μπαίνουν στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι-εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». 

Για να μειώσει τις αντιδράσεις, το καθεστώς ενοχοποιεί συστηματικά τους πολίτες ότι «φοροδιαφεύγουν». Την ίδια στιγμή, δεν ακούγεται τσιμουδιά για την πραγματική, τεράστια και πάγια φοροδιαφυγή: τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, την οποία επί της ουσίας έχουν φροντίσει να καταστήσουν νόμιμη!

Το δράμα αυτό, όμως, δεν είναι μόνο ελληνικό (αν και μόνο στην Ελλάδα έχουμε 100% φοροαπαλλασσόμενους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές). Η σκευωρία φορτώματος των φορολογικών βαρών στους φτωχούς και μικρομεσαίους είναι παγκόσμιας κλίμακας. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο πληρώνουν πραγματικό φόρο ίσο με το 0-5% του πλούτου τους! Αυτό το καταφέρνουν αξιοποιώντας μια μεγάλη γκάμα από νομικά «παραθυράκια» ώστε να μεταφέρουν τα εισοδήματά τους σε εταιρείες-φαντάσματα και φορολογικούς παραδείσους.

Ένας παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος 15% για τις πολυεθνικές, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή φέτος, και υπέρ του οποίου υπέγραψαν 136 χώρες, ουσιαστικά δεν ξεκίνησε – και οι περισσότεροι τώρα είναι απαισιόδοξοι για το κατά πόσον θα αποδώσει. Υπολογίστηκε ότι πέρυσι μεταφέρθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους από πολυεθνικές κέρδη συνολικού ύψους 1 τρις δολαρίων. Την ίδια στιγμή, μια σειρά από κυβερνήσεις, ενώ θεωρητικά λένε ότι θέλουν να συλλάβουν τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, ταυτόχρονα εμφανίζουν ως «βέλτιστη πρακτική» τις φοροαπαλλαγές για προσέλκυση «επενδυτών»!  

Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι οι Έλληνες μεγαλοκαπιταλιστές είναι από τους πρώτους σε αυτή την «ελίτ» των υπερ-φοροφυγάδων. Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.  

Το άνοιγμα των αγορών αύξησε γενικά τις δυνατότητες των καπιταλιστών να αποφεύγουν τη φορολόγηση. Τα εργατικά κινήματα ανά τον κόσμο θα πρέπει να συνεννοηθούν και να απαιτήσουν την απαγόρευση της εξαγωγής κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, της απόκρυψης κερδών και περιουσιακών στοιχείων μέσω εταιρειών-φαντασμάτων καθώς και την κατάργηση των «ειδικών» φορολογικών καθεστώτων με πρόσχημα τις επενδύσεις.

 

Πάρις Δάγλας