Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Αμερικανικές αποκαλύψεις για Έλληνα ολιγάρχη

 

Δεν του βγήκε και πολύ του Μελισσανίδη το «άνοιγμα»
στο αμερικάνικο χρηματιστήριο... 
Το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών των ΗΠΑ (PCAOB) επέβαλε υψηλό πρόστιμο και πειθαρχικές κυρώσεις στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών-λογιστών PwC Greece για παραβιάσεις των κανόνων σε σχέση με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2016 της τότε εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Aegean Marine Petroleum Network Inc, με ιδρυτή και τότε μέτοχο τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το PCAOB, η PwC Greece «απέτυχε να ανταποκριθεί σε ασυνεπή ελεγκτικά στοιχεία», που αφορούν σε τέσσερις πελάτες της Aegean του Μελισσανίδη, από τους οποίους προέκυψε το 13% των αναφερόμενων εσόδων της πετρελαϊκής εταιρείας το 2016. Για την ακρίβεια, η απόφαση υποστηρίζει ότι οι ορκωτοί ελεγκτές δεν αποκάλυψαν –ως όφειλαν– το γεγονός ότι υπήρχαν εικονικές συναλλαγές της Aegean Marine με εταιρείες-φαντάσματα που είχαν ως επικεφαλής πρώην υπαλλήλους της, με διευθύνσεις σε πολυκατοικίες και «μαγειρέματα» που έβλαψαν τους μετόχους, με την απάτη να φτάνει τα 300 εκατ. δολάρια! Τι και αν σημαίνον στέλεχος της Aegean Marine είχε προηγουμένως καταδικαστεί ποινικά για λαθρεμπόριο καυσίμων που περιελάμβανε «εικονική τιμολόγηση» και κατηγορήθηκε για ποικιλία άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων; Οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έδειξαν να είναι καθόλου… επιφυλακτικοί στον έλεγχο.

Χωρίς να το παραδεχτεί ή να το αρνηθεί, η PwC Greece συναίνεσε να πληρώσει πρόστιμο 3 εκατ. δολαρίων, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπόκειται και σε ελέγχους από τρίτο μέρος πριν από το κάθε της πόρισμα για το οποίο η εταιρεία συντάσσει ή εκδίδει έκθεση ελέγχου ή διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο. Να σημειωθεί ότι προ δύο ετών, η PwC Greece προχώρησε σε συμβιβασμό, ύψους 14,9 εκατ. δολαρίων, με το ασφαλιστικό ταμείο Utah Retirements Systems και άλλους επενδυτές, που είχαν υποβάλει αγωγή κατά των πρώην στελεχών της εταιρείας καθώς και κατά των ελεγκτικών εταιρειών που είχαν βεβαιώσει ότι όλα ήταν εντάξει με τα οικονομικά στοιχεία της Aegean Marine.

Δηλαδή ο Μελισσανίδης προσέλαβε μια εταιρεία ελεγκτών, ως είθισται, για να ελέγξουν τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του –η οποία ήταν βουτηγμένη στην απάτη– και αυτοί τον έβγαλαν λάδι! Μετά οι ελεγκτές δέχτηκαν σιωπηρά ένα «προστιματάκι» 3 εκατ. δολαρίων και άλλα 15 εκατ. σε συμβιβασμό, αφού ποιος ξέρει τι είχανε πάρει για τις «υπηρεσίες» τους! Μαφιόζικες πρακτικές δηλαδή, συνήθεις για την ελληνική μεγαλοαστική ολιγαρχία…

 

Γιάννης Τριανταφύλλου