Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΙΔΙΩΤΙΚΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ» ΣΤΟΧΟΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Οι αντιδράσεις των φοιτητών έχουν ξεκινήσει ήδη, με συνελεύσεις που 
παίρνουν αποφάσεις για καταλήψεις και δυναμικές διαδηλώσεις. Αποφάσεις
καταδίκης παίρνουν όμως και οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει και να ψηφίσει  νόμο-τερατούργημα για την ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στη λυσσώδη προσπάθειά της να χτυπήσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μετά από τα διάφορα αντιδραστικά της νομοθετήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ισοτίμηση πτυχίων κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με αυτά των ελληνικών, υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, νέος νόμος-πλαίσιο κ.λπ.), με τα τωρινά της σχέδια εντείνει την επίθεσή της για πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Προκειμένου μάλιστα να εξυπηρετήσει συμφέροντα διαφόρων καπιταλιστικών ομίλων, δεν διστάζει να παραβιάσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τις δικτατορικές διαθέσεις της όχι μόνο απέναντι στην εκπαίδευση αλλά και απέναντι σε όλη την κοινωνία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σχέδιά της, ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται και διάφορα εγχώρια κολέγια να μετονομαστούν σε πανεπιστήμια με διαφορετική «συσκευασία». Παρά τα όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση, στην Ευρώπη τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα περιθωριακά και δεύτερης κατηγορίας, ενώ κανένα Yale ή Harvard δεν πρόκειται να έρθει να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ανοίξει παραρτήματα σε μεγαλύτερες χώρες με πολύ πιο δυναμικές «αγορές». Επιχειρήματα όπως ότι τα Ελληνόπουλα φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν γιατί δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ενώ θα έρχονται να σπουδάζουν εδώ ξένοι φοιτητές (που στις χώρες τους υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια!), εκτός από αντιφατικά, είναι και εντελώς γελοία. Ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι η ίδρυση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δημοσίων γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη! Η ιδιωτικοποίηση της υγείας, των μεταφορών, της ενέργειας κ.λπ. όχι μόνο δεν αναβάθμισε τις αντίστοιχες δημόσιες δομές, αλλά αντιθέτως αυτές οδηγήθηκαν ή οδηγούνται συνειδητά σε διάλυση προς όφελος των ιδιωτικών. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια έχει μειωθεί κατά 70%!

Η ίδρυση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» θα αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και η εμμονή τους. Τα δημόσια πανεπιστήμια, εξαιτίας της πίεσης από τα ιδιωτικά και της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν τα κριτήρια λειτουργίας των ιδιωτικών, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την αναζήτηση πόρων από ιδιώτες, επιβολή διδάκτρων (όπως στο εξωτερικό), προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κάθε είδους ιδιωτών-χορηγών, υποβάθμιση «μη ανταποδοτικών» σχολών (π.χ. κοινωνικών, ανθρωπιστικών) έως και καταργήσεις τμημάτων. Τα πτυχία των αμφίβολης ποιότητας και επί πληρωμή ιδιωτικών θα γίνουν ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο να υποβαθμιστούν πλήρως. Ήδη με τον «κόφτη» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, πανεπιστημιακές σχολές ιδίως της περιφέρειας κινδυνεύουν με λουκέτο και έτσι έχει ετοιμαστεί και πελατεία για τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια».

Η γνώση από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που θα μπορεί να το αγοράζει όποιος έχει χρήματα. Η πραγματικότητα αυτή θα εκτινάξει τους ταξικούς φραγμούς, κάνοντας απαγορευτικές τις πανεπιστημιακές σπουδές ιδίως σε αντικείμενα μεγάλης ζήτησης για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και θα αλλάξει τον ρόλο συνολικά της εκπαίδευσης, με αρνητικές συνέπειες στις αντιλήψεις και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών-φοιτητών.

Η επιλογή της κυβέρνησης να κατεβάσει αυτή την περίοδο το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαία, καθώς τώρα ξεκινάει η εξεταστική των φοιτητών. Δείχνει όμως και τον φόβο της απέναντι στις αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών, που ήδη έχουν ξεκινήσει. Το 2006-7, που και πάλι κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του συντάγματος, βρήκε απέναντί της μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών και έσπασε τα μούτρα της. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα. Φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί και γενικά εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούν δυναμικά και να σταματήσουν αυτό το ολέθριο σχέδιο.

 

Μ. Σάκος