Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

 

Η πολιτική της κυβέρνησης στον πολιτισμό είναι η μετατροπή του σε τουριστικό προϊόν για όσους έχουν να πληρώσουν

Το πανό των αρχαιολόγων, από παλαιότερη κινητοποίησή τους, εκφράζει
εύγλωττα την πολιτική Μητσοτάκη-Μενδώνη στον πολιτισμό. Ο 
πολιτισμός πωλείται... και γίνεται πωλειτισμός.
 

Άλλον ένα κύκλο ιδιωτικοποίησης ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στον πολιτισμό, με τη Νο1 εχθρό του πολιτισμού, την ίδια την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη. Η πλούσια αντι-πολιτιστική διαδρομή της εμπλουτίζεται, μεταξύ άλλων, με τα παρακάτω:

Στο πλαίσιο της τουριστικοποίησης του πολιτισμού, μετατράπηκαν τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) με τον νόμο 5021/2023 και εκχωρήθηκε η διοίκησή τους σε διοικητικά συμβούλια που απαρτίζονται από «ημέτερους» επιχειρηματίες και «γαλάζια» στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Αφού απέκοψε τα μουσεία από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας –η συμμετοχή των αρχαιολόγων στα διοικητικά τους συμβούλια είναι φτωχότατη, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας μουσειολόγος–, τώρα η Μενδώνη κάνει το επόμενο βήμα, της πλήρους εμπορευματοποίησής τους.

Έτσι, αλλάζει άρδην την τιμολογιακή πολιτική των μουσείων και σχεδόν όλων των αρχαιολογικών χώρων της ελληνικής επικράτειας, μετατρέποντας τους χώρους της πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε καθαρά εισπρακτικούς μηχανισμούς. Ο πολιτισμός αφυπνίζει, και αυτό προφανώς κρίνεται ανεπιθύμητο από τους εντεταλμένους της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται είδος πολυτελείας. Η Μενδώνη καταργεί τη μειωμένη κατά 50% τιμή που ίσχυε από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Καταργεί τα ενιαία εισιτήρια που ίσχυαν σε αρχαιολογικούς χώρους της ίδιας περιοχής. Για παράδειγμα, με 30 ευρώ και για διάστημα 5 ημερών είχες το δικαίωμα να επισκεφθείς όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο των Αθηνών. Καταργεί την έκπτωση 50% στους επισκέπτες άνω των 65 ετών για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, διατηρείται μόνο τους χειμερινούς μήνες. 30 ευρώ θα πληρώνει κάποιος για να μπει στην Ακρόπολη όλο τον χρόνο, ενώ μέχρι τώρα ήταν 20 ευρώ τη θερινή περίοδο και 10 τη χειμερινή. Στην Ολυμπία, τους Δελφούς, τη Λίνδο, την Επίδαυρο, όπου το εισιτήριο ήταν 12 ευρώ το καλοκαίρι και 6 ευρώ τον χειμώνα, γίνεται 20 ευρώ όλο τον χρόνο. Το φθηνότερο εισιτήριο, που μέχρι τώρα ήταν 3 ευρώ το καλοκαίρι και 2 ευρώ τον χειμώνα (Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης), θα πάει στα 5 ευρώ για όλο τον χρόνο. Για να κάνουμε τη σύγκριση, στο Βρετανικό Μουσείο η είσοδος είναι ελεύθερη, στο Λούβρο κοστίζει 17 ευρώ, στο Πράδο της Μαδρίτης 15 ευρώ, στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαρκελώνη 17 ευρώ, στο Ερμιτάζ από 5 έως 11 ευρώ.

Το υπουργείο θεσμοθετεί ζώνες ιδιωτικής χρήσης της Ακρόπολης (προς το παρόν) για προνομιούχους οικονομικά επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα, με ένα ακριβό αντίτιμο εισόδου, να απολαύσουν στον χώρο της Ακρόπολης –στον τόπο που συμβολίζει τη δημοκρατία και την ισονομία– πριβέ ξεναγήσεις, μακριά από το πόπολο και το στριμωξίδι στις ουρές αναμονής.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά. Λόγω της υποστελέχωσης των αρχαιολογικών χώρων σε προσωπικό, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία καλοκαίρια δημιουργήθηκε μπάχαλο με τους χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν πολλές φορές την ίδια ώρα, τις ατέλειωτες ουρές, την αναμονή κάτω από τον ήλιο ελλείψει σημείων σκίασης. Και ενώ το αναμενόμενο θα ήταν ένας υπουργός Πολιτισμού που νοιάζεται για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του να δώσει βαρύτητα σε όλα αυτά τα προβλήματα, με ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης και την αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης, η κ. Μενδώνη αναθέτει αντ’ αυτού τη διαχείριση των ταμείων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σε ιδιώτες έναντι αμοιβής 2.100.000 ευρώ.

Να καταργηθεί ο Ν. 5021/2023. Κανένας εργολάβος στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να μη γίνει καμία απόλυση. Μαζική πρόσληψη προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κανένας αποκλεισμός από τα μνημεία και τα μουσεία μας. Ο πολιτισμός και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο ανήκει σε όλους μας.

 

Όλγα Στεφανίδου