Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

OI ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

 

5 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα) έκαναν τετράωρη στάση εργασίας για να μην απολυθούν 700 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους. Στις 8 του μήνα έκαναν πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

● Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με αίτημα να μην υπαχθεί το Αστεροσκοπείο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

6 Δεκεμβρίου: Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων Αττικής έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για την πληρωμή των εφημεριών και υπερωριών τους. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τους εργαζόμενους στο Θριάσιο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής.

11 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα Φθιώτιδας) έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα με αίτημα την επανέναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

12 Δεκεμβρίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν 48ωρη απεργία με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

● Οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) έκαναν δίωρη στάση εργασίας με εργασιακά αιτήματα.

● Οι εργαζόμενοι στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας (ανά βάρδια) για την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους. Έγινε συγκέντρωση έξω από κεντρικό φαρμακείο στον Πειραιά. Στις 20 του μήνα έκαναν 6ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.

13 Δεκεμβρίου: Οι μεταλλεργάτες της βιομηχανίας ΕΜΕΚ στον Ασπρόπυργο Αττικής έκαναν τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και απεγκατάσταση καμερών ασφαλείας.

● Εργαζόμενοι της Πρέβεζας διαμαρτυρήθηκαν –με συγκέντρωση έξω από την επιχείρηση– για τον θάνατο συναδέλφου τους εν ώρα εργασίας στο «Βιοαέριο Πρέβεζας».

14 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στους δήμους έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων και ένταξη όλων των κατηγοριών στο καθεστώς ασφάλισης Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

● Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στον νέο προϋπολογισμό λιτότητας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

19 Δεκεμβρίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ Αττικής έκαναν 48ωρη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

● Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια έκαναν τριήμερη απεργία ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας (πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών μέσω ΤΑΙΠΕΔ).

● Οι εργαζόμενοι στα συμβολαιογραφεία έκαναν δίωρη στάση εργασίας για αυξήσεις μισθών, ηλεκτρονική κατάρτιση και μείωση της εργασιακής έντασης.

● Οι καθαρίστριες του νοσοκομείου στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας έκαναν δίωρη στάση εργασίας με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

● Οι πρώην εργαζόμενοι των πρώην σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», τώρα «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης διεκδικώντας τα χρωστούμενα της επιχείρησης σε αυτούς.

20 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση έξω από αυτό ενάντια στην απόλυση 14 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Στις 29 του μήνα επανέλαβαν την κινητοποίηση.

● Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ύδρευσης σε όλη τη χώρα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση των πόσιμων υδάτων, με τη μεταφορά τους στο νέο εθνικό επενδυτικό ταμείο, όπου συμμετέχουν και ξένες πολυεθνικές.

21 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη Νάουσα έκαναν συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια.

● Οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ ενάντια στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

● Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ» στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

● Οι 80 εργαζόμενοι στην επιχείρηση πλυντηρίων ιματισμού «ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση 6 συναδέλφων τους. Για τον ίδιο λόγο, την απόλυση συναδέλφων τους, έγινε κινητοποίηση και από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση οικοδομικών υλικών «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ» στη Λάρισα.

27 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «TaskUs» στη Θεσσαλονίκη έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις 9 συναδέλφων τους.

 

Σ. Κρόκος