Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Τριτοκοσμική η κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες

 

Αργό ίντερνετ, υψηλές χρεώσεις, παρωχημένο δίκτυο,
συχνές βλάβες: φιάσκο η 
«απελευθέρωση»-ιδιωτικοποίηση
των τηλεπικοινωνιών
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει το πιο αργό και πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη. Ακόμα και η Αλβανία έχει πιο γρήγορο ίντερνετ. Η κατάσταση στην τηλεφωνία (σταθερή και κινητή) δεν είναι καλύτερη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης»-ιδιωτικοποίησης των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας μετά από τρεις δεκαετίες. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν υπήρξε καμιά «απελευθέρωση». Το κρατικό μονοπώλιο του ΟΤΕ, ο οποίος είχε μέχρι κάποια στιγμή και φθηνό τιμολόγιο, αντικαταστάθηκε από ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο, με τρεις εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο (NOVA και Vodafone) έχουν κοινές κεραίες. Ο OTE (COSMOTE) έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον τζίρο. Η ειρωνεία είναι ότι παραμένει κρατικός, αλλά… του γερμανικού κράτους πλέον (Deutsche Telekom).

Εκτός από το αργό ίντερνετ, στη σταθερή τηλεφωνία συχνότατες είναι οι διακοπές λόγω κακής κατάστασης του δικτύου, ενώ στην κινητή το σήμα είναι χάλια σε πλείστα όσα σημεία της επικράτειας, ακόμα και εντός Λεκανοπεδίου. Η αγορά στην Ελλάδα είναι μικρή και οι εταιρείες δεν επενδύουν παρά μόνο όπου υπάρχει μεγάλο κέρδος. Η πραγματική διείσδυση του 5G στην Ελλάδα είναι μόλις 20%. Κάπου τόσο είναι και το ποσοστό όσων έχουν συνδεθεί με δίκτυο υψηλής χωρητικότητας και το ποσοστό όσων απολαμβάνουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Τώρα λένε ότι θα τα λύσει όλα η οπτική ίνα, αλλά, πρώτον, αυτό δεν ισχύει, και δεύτερον, ένα μέσο σπίτι δεν έχει ανάγκη από οπτική ίνα αλλά από αξιόπιστη κλασική σύνδεση.

Σε περίπτωση βλάβης στη σταθερή γραμμή η αποκατάσταση συχνά αργεί. Οι NOVA-Vodafoneεπικαλούνται ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, γιατί «πατάνε» πάνω στο δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ. Οπότε πολύς κόσμος, αγανακτισμένος, ξαναγυρίζει στην COSMOTE, που όμως εκμεταλλεύεται την κατάσταση και έχει υψηλές χρεώσεις. Επίσης, ειδικά στην επαρχία, ο κόσμος έχει βαρεθεί τις ταχύτητες χελώνας στο ίντερνετ και αρκετοί στρέφονται στα δορυφορικά.

Η μόνη διέξοδος είναι η ολιστική και φιλόδοξη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών βάσει ενός κεντρικού δημόσιου σχεδίου – με «όχημα» έναν ΟΤΕ που πρέπει να ξαναγίνει ελληνικός και δημόσιος. Αυτό είναι άκρως απαραίτητο και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Ελλάδα έχει καλούς μηχανικούς, και στη βάση ενός τέτοιου δημόσιου σχεδίου θα μπορούσε να γίνει και παραγωγός-εξαγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών.

 

Πάρις Δάγλας