Νέο σημείο πώλησης
της Σοσιαλιστικής Προοπτικής
Βιβλιοπωλείο «Τρυποκάρυδος»,
Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)
1) Ο Αλέκος Παναγούλης που γνώρισα
▬ Ο Αλέκος είναι η κορυφαία ηρωική ατομική περίπτωση, της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της Χούντας.
▬ Για τον Αλέκο, η αρετή των αρετών ήταν η συνέπεια και το πνεύμα της τόλμης και της θυσίας, που συνοδεύουν έμπρακτα τα πιστεύω του ανθρώπου.
Η αντιστασιακή οργάνωση-κίνημα «Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης» (ΔΕΑ), ιδρύθηκε και καθοδηγήθηκε από την επαναστατική τροτσκιστική οργάνωση «Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Δ.Κ.Ε.) – 4η ΔΙΕΘΝΗΣ».Η επικήρυξη του Γιάννη
Βερούτη από τη Χούντα
1) Τα ΔΕΑ και οι εχθροί τους
● Η ύπαρξη και δράση των ΔΕΑ και φυσικά και των τροτσκιστών αποσιωπήθηκε από όλα τα αστικά και τα σταλινικά κόμματα: Αλλά και από τους διάφορους κάπηλους των επαναστατικών ιδεών, που για να καλύψουν την προσωπική τους κατάπτωση και λιποψυχία, διέγραψαν εσκεμμένα την ιστορία των Ελλήνων Τροτσκιστών και των ΔΕΑ.
2) Η προετοιμασία μας
● Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 βρήκε τους Τροτσκιστές της οργάνωσης ΚΔΚΕ «Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας», έτοιμους να αντισταθούν εναντίον της.
Αυτή η ετοιμότητα ήταν το καταστάλαγμα μιας επίμονης εργασίας 17 περίπου ετών, όπου μεσολάβησαν δύο φάσεις αριθμητικής και πολιτικής ανάπτυξης.
1 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Παμμακάριστος» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική κλήση τους σε εφημερία.
● Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ) έκαναν στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια (6 π.μ.–2 μ.μ.) ζητώντας επειγόντως την πρόσληψη προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο απήργησαν στην απογευματινή βάρδια (6 μ.μ.–2 π.μ.) οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ.
Γαλλία: Οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του Μακρόν (που ανεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια) πήραν χαρακτήρα εξέγερσης, με μαζικότατες απεργίες και διαδηλώσεις, καθημερινές πολύωρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και οδοφράγματα σε πολλά σημεία του Παρισιού και άλλων πόλεων. Οι πανεθνικές ημέρες απεργιακής δράσης στις 7 και 15 Μαρτίου εγκαινίασαν την αποφασιστική κλιμάκωση του κινήματος, καθώς εκατομμύρια απεργοί και άλλοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, με ενισχυμένη τη συμμετοχή της νεολαίας, των γυναικείων οργανώσεων, των οικολογικών οργανώσεων κ.ά.
Σκοπός της αξιολόγησης δεν είναι να γίνει το δημόσιο καλύτερο για τον λαό, αλλά να παραδοθεί στα παράσιτα της ολιγαρχίας
Η κυβέρνηση με θράσος χιλίων πιθήκων προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για το έγκλημα στον –ιδιωτικοποιημένο και κατακερματισμένο– σιδηρόδρομο στο «κακό» δημόσιο και την έλλειψη «αξιολόγησης» σε αυτό. Η αξιολόγηση στο δημόσιο έχει σκοπό την πλήρη καθυπόταξη, υλική και ιδεολογική, των απλών εργαζόμενων του δημοσίου στα σχέδια των καπιταλιστών. Και αυτά είναι: η ιδιωτικοποίηση όσων τομέων του δημοσίου έχουν μείνει εκτός του άμεσου ελέγχου τους (όπως τώρα θέλουν να κάνουν με αυτόν της ύδρευσης-αποχέτευσης), η συρρίκνωση και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.) και βέβαια η τρομοκράτηση όλης της κοινωνίας.
Τα συμβαίνοντα στη Μύκονο είναι μια προειδοποίηση για το πού οδηγεί τη χώρα η πολιτική της αποθέωσης του παρασιτισμού
Η διείσδυση της μαφίας στη Μύκονο έχει συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια. Το ότι το «ανακάλυψαν ξαφνικά» στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να χαρακτηριστεί, αν μη τι άλλο, ως ρεσιτάλ υποκρισίας. Το «αναπτυξιακό μοντέλο» που επέλεξαν ο ελληνικός καπιταλισμός και οι εντεταλμένες κυβερνήσεις του για την «αναδιάρθρωση» της χώρας, με κυρίαρχους πυλώνες κατασκευές-τουρισμό-τράπεζες, η πλήρης υποταγή στα «θέλω» των κάθε είδους «επενδυτών», των ντόπιων και ξένων κατασκευαστών, η καθολική γκαρσονοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων, η «εξωτικοποίηση» των νησιών μας (και όχι μόνο), αφού έχουν προηγηθεί το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, το κλείσιμο των εργοστασίων, η απαξίωση της ντόπιας παραγωγής (γη, τροφή, μεταποίηση), οδηγούν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανομίας, αυθαιρεσίας και μαφιόζικης πρακτικής.
Οι Γάλλοι εργαζόμενοι και νεολαίοι δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο της αποφασιστικότητας, της τόλμης, της πίστης στη δύναμη του λαού
Εδώ και τρεις περίπου μήνες, η γαλλική εργατική τάξη, η νεολαία, οι φοιτητές και το μεγαλύτερο μέρος του λαού βρίσκονται σε πολεμική αντιπαράθεση με το καθεστώς Μακρόν και τις πολιτικές του.
Αφορμή η προώθηση ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων αυξάνει το όριο ηλικίας για σύνταξη από τα 62 στα 64 χρόνια, μέτρο που σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα απαίτηση της γαλλικής νομοθεσίας να έχεις σαράντα χρόνια εργασίας, απομακρύνει για την πλειονότητα των εργαζομένων την προοπτική συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το 70% του γαλλικού λαού τάσσεται κατά του νομοσχεδίου.
Η άποψη ότι η Γη δεν μπορεί να μας θρέψει όλους, οπότε θα πρέπει να στραφούμε στα «εναλλακτικά» τρόφιμα, είναι σκέτη προπαγάνδα
Ο Ιπποκράτης έλεγε «είμαστε ό,τι τρώμε» και «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Δεν θα φανταζόταν σε καμία περίπτωση ότι θα έφτανε μια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που οι διαπιστώσεις του θα χρησιμοποιούνταν όχι για την επίτευξη της υγείας αλλά για το ακριβώς αντίθετο.
Η ακρίβεια δεν καταπολεμάται με «καλάθια» |
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αγωγή που είχαν κάνει πολίτες, δικηγορικοί σύλλογοι και καταναλωτικές ενώσεις εις βάρος της ΔΕΗ για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που εκτόξευσε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε δυσβάσταχτα για τον λαό επίπεδα. Η αστική δικαιοσύνη δικαιολογεί τη ληστεία του κεφαλαίου με προκλητικό τρόπο. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας». Με τη «βούλα» της αστικής δικαιοσύνης, δηλαδή, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν αποτελεί πια κοινωνικό αγαθό.Οι ηλεκτρικές εταιρείες γδέρνουν τον κόσμο και η αστική
δικαιοσύνη τους δίνει και συγχαρητήρια
Στα πανεπιστήμια δίνονται κρίσιμες μάχης, όπως ενάντια στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων |
Οι συγκλονιστικές απεργίες για το έγκλημα των Τεμπών κουρέλιασαν στην πράξη τον απεργιοκτόνο νόμο Χατζηδάκη |
Όπως και το 2007-08, τα «όργανα» αρχίζουν με χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών |
Παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στο τέλος του μήνα... ψάχνουμε τα ψιλά μας |
Σε όλες αυτές τις ιστορίες με τους κατασκόπους και τους τρομοκράτες υπάρχει και ένα στοιχείο εκλογικής «επιστράτευσης» της ΕΥΠ |
Ένα ένα τα ψέματα πάνω στα οποία χρίστηκε η τρομοκρατική διαχείριση της επιδημίας αποκαλύπτονται... |
Η μόνη βασική διαφορά, όμως, με τη «Σταύρωση» του Ματίας Γκρίνεβαλντ είναι ότι σ’ αυτή τη σύγχρονη σταύρωση, στη δική μας σταύρωση: Οι σύγχρονοι σταυρωμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να περιμένουν τη δικαίωσή τους εις τους αιώνας των αιώνων και εις τους ουρανούς…
Αλλά θα απαντήσουν πάνω στη γη, και εδώ και τώρα, και με το δίκαιο και αποδεδειγμένο ιστορικά, πραγματικό κομμουνιστικό σύνθημα του Ιησού Χριστού: «Μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν θα λάβεις»…
Από τη σύνταξη
Το να παραμείνει το νερό δημόσιο είναι κρίσιμο και για τον αγροτικό τομέα και για το ίδιο το περιβάλλον
Η πρωτοφανούς μαζικότητας συγκέντρωση-συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη στις 2 Απριλίου έδειξε ότι ο λαός είναι διαθετειμένος να υπερασπιστεί το πιο ζωτικό φυσικό αγαθό |
Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προωθώντας «μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση» στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου επιτρέπεται να είναι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Τα κέρδη από τις εμπορευματικές μεταφορές για μεγάλους ομίλους, όπως η Cosco, ήταν ο βασικός «μοχλός» ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ |
15 λεπτά το κιλό κρατική ενίσχυση για τη σταφίδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το μέτρο είναι κοροϊδία από την άποψη της τιμής, η οποία έχει κατρακυλήσει στα προ εικοσαετίας επίπεδα (0,40-0,50 λεπτά το κιλό), και πλέον, με την ακρίβεια σε πετρέλαια, λιπάσματα κ.λπ., η τιμή που καλύπτει την παραγωγή είναι 2 ευρώ το κιλό και πάνω.
Σε έξαρση βρίσκονται τα εργατικά ατυχήματα, και μάλιστα τα θανατηφόρα, το 2023. 49 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι πλέον ευαίσθητοι χώροι είναι τα λατομεία, όπου υπάρχουν 5 επιθεωρητές-μηχανικοί για 1.000 λατομεία, ο κατασκευαστικός κλάδος και ο αγροτικός τομέας, όπου γίνεται αθρόα χρήση φτηνής ανειδίκευτης τριτοκοσμικής εργασίας, οι εργολαβίες της ΔΕΗ, όπου για επικίνδυνες εργασίες χρησιμοποιούνται ελάχιστα ειδικευμένοι εργαζόμενοι, και τώρα τελευταία τα εργοστάσια και οι αποθήκες, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν απαιτείται ειδίκευση για τη χρήση ανυψωτικού μηχανήματος. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου χειριστών μηχανημάτων, τα ατυχήματα στον χώρο είναι πλέον κατά 90% θανατηφόρα και 10% στοιχίζουν ακρωτηριασμούς.
Από τις αρχές Ιανουαρίου ένα τεράστιο κομμάτι του ισραηλινού λαού κατεβαίνει σε μαζικότατες και απανωτές διαδηλώσεις προκειμένου να εμποδίσει τη δικαστική «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση του Νετανιάχου. Πρόκειται για μια κυβέρνηση συνεργασίας δεξιών, ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων με μια υπερ-αντιδραστική «ατζέντα».
Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, και εντελώς απροειδοποίητα, το Υπουργείο Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης) έδωσε τη δυνατότητα, με απλή αίτηση του εμπορικού συλλόγου και υπογραφή δημάρχου, να λειτουργούν όλα τα εμπορικά καταστήματα ενός δήμου 24 ώρες το 24ωρο! Συγκεκριμένα, μεταφέρεται το τέλος του ωραρίου από τις 9 μ.μ. στις 6 το άλλο πρωί, και αυτό χωρίς κανέναν περιορισμό για το πόσες ημέρες μπορεί αυτό να διαρκέσει. Δεν υπάρχει καμιά στόχευση σε τουριστικές περιοχές ούτε σε συγκεκριμένες «δράσεις», όπως οι «λευκές νύχτες» που οργάνωναν κάποιοι δήμοι – μπορεί να ισχύσει οπουδήποτε, οποτεδήποτε και για οσοδήποτε χρονικό διάστημα.
Μπορεί οι κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών να μη συνεχίστηκαν, με ευθύνη των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ωστόσο άφησαν ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό «αποτύπωμα». Κατ’ αρχάς, το προφανές, άλλαξαν τον πολιτικό συσχετισμό, δυσκολεύοντας κατά πολύ την επιβίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει και την κύρια ευθύνη για το έγκλημα. Η οργή των χιλιάδων διαδηλωτών σε όλες τις πόλεις της χώρας για τον θάνατο τόσο πολλών, νέων κυρίως, ανθρώπων στο «δυστύχημα» των Τεμπών πυροδοτήθηκε και από την καταπιεσμένη επί μια τετραετία αγανάκτηση για την όλη «πολιτεία» αυτής της κυβέρνησης: χτύπημα δικαιωμάτων, τρομοκρατική διαχείριση της επιδημίας, εξοντωτική ακρίβεια, προκλητική εύνοια για την ολιγαρχία του πλούτου.
Ο μεγαλύτερος σεβασμός για τους αδικοσκοτωμένους από το κράτος στα Τέμπη είναι η αφύπνιση και κινητοποίηση του λαού μας. Είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από το τέλμα της παρακμής και της διαφθοράς, για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια του λαού και τα δημόσια αγαθά, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα ιδίως στη νέα γενιά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για το έγκλημα, θα κοιτάξει να πάει πίσω τις εκλογές για να ξεχαστεί το έγκλημα και να συνεχίσει ακόμα πιο αδίστακτα τις επιθέσεις στους εργαζόμενους και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Να τη ρίξουμε τώρα!
Δείτε την εφημερίδα σε μορφή PDF
Οι εξεγερμένοι Γάλλοι εργαζόμενοι και νεολαίοι δείχνουν τον δρόμο σε όλους τους λαούς της Ευρώπης! Στα οδοφράγματα του Παρισιού χαράζει μια νέα ελπιδοφόρος εποχή για την πανευρωπαϊκή εργατική μας τάξη. Τόλμη, αφοβία, αποφασιστικότητα: να πάρουμε αυτά τα… γαλλικά μαθήματα.