Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης είναι ο μόνος δρόμος για να μην αποσταθεροποιηθεί κι άλλο η ζωή μας

 

Ακρίβεια, υγεία, παιδεία, Τέμπη, εργασιακές σχέσεις, δημοκρατικά δικαιώματα: το αδίστακτο ολιγαρχικό καθεστώς Μητσοτάκη δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις του στον λαό αν δεν το σταματήσουμε, αν δεν το αποδυναμώσουμε μέχρι την τελική του πτώση. Το μαύρισμά του στις ευρωεκλογές είναι ένα βήμα, αλλά ο κύριος δρόμος είναι να δυναμώσουμε την αντίστασή μας στα παραπάνω ή και σε άλλα μέτωπα. Με τόλμη, αποφασιστικότητα, ενότητα, με πίστη στις κρυμμένες δυνάμεις της εργατικής μας τάξης, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές: μαυρίζουμε την αντιλαϊκή-αντιδημοκρατική κυβέρνηση Μητσοτάκη και καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση του πολέμου με κριτική ψήφο στο ΚΚΕ. Μια αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, μέσα από ένα ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα, θα είναι η καλύτερη βοήθεια στους νέους αγώνες μας.  

Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)

 1) Ο Αλέκος Παναγούλης που γνώρισα

 

 

● Η πρώτη Μαΐου, πέρα από παγκόσμια ημέρα των αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης, για τον ελληνικό είναι και κάτι άλλο. Είναι και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέκου Παναγούλη, που έγινε τη νύχτα της 1ης Μαΐου του 1976.

 

▬ Ο Αλέκος είναι η κορυφαία ηρωική ατομική περίπτωση, της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της Χούντας.

▬ Για τον Αλέκο, η αρετή των αρετών ήταν η συνέπεια και το πνεύμα της τόλμης και της θυσίας, που συνοδεύουν έμπρακτα τα πιστεύω του ανθρώπου.

 

Ο Φραντς Μέρινγκ για τον 1ο τόμο του «Κεφαλαίου» του Μαρξ (3o μέρος)

 

Φραντς Χέρινγκ (1846-1919)
Παρουσιάζουμε στην Ιστορική Στήλη μας, σε τρία μέρη, το κείμενο του Φραντς Μέρινγκ για τον 1ο τόμο του «Κεφαλαίου» του Μαρξ. Είναι ένα τμήμα της ογκώδους βιογραφίας του Μέρινγκ για τον Κάρολο Μαρξ, που εκδόθηκε στα 1918. Ο Φραντς Μέρινγκ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του γερμανικού επαναστατικού κινήματος και γενικά από τους σημαντικότερους μαρξιστές διανοούμενους. Γεννήθηκε το 1846 στην Πομερανία. Γόνος εύπορης οικογένειας, σπούδασε φιλοσοφία και σταδιακά κερδήθηκε από τις σοσιαλιστικές ιδέες. Έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Διακρίθηκε μεταξύ άλλων ως μαχητικός δημοσιογράφος. Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διαφοροποιήθηκε από την προδοσία της σοσιαλδημοκρατίας, που ψήφισε τις πολεμικές δαπάνες και έστειλε τους Ευρωπαίους εργάτες στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο. Ακολούθησε τους Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ και οι τρεις τους έγιναν οι ηγέτες της οργάνωσης Σπάρτακος, από την οποία γεννήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Η εξέγερση των Σπαρτακιστών, όμως, τον Ιανουάριο του 1919, απέτυχε. Οι Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ δολοφονήθηκαν και ο ίδιος ο Μέρινγκ, επηρεασμένος από την τύχη των πιο στενών συντρόφων του, αρρώστησε βαριά και πέθανε λίγες ημέρες αργότερα. Άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο, πάνω σε ζητήματα πολιτικά, ιστορικά, φιλοσοφικά και αισθητικά, από τη σκοπιά του διαλεκτικού υλισμού.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

26 Μαρτίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ξενοδοχείο «ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ» στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν τον αγώνα τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους με δεύτερη 24ωρη απεργία μέσα στον μήνα Μάρτιο.

● Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, γιατροί και νοσηλευτές, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία με 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας. Συνέχισαν στις 27/03 με 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και συγκεντρώσεις στις πύλες τους. Έγινε κεντρική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Στις 28/03 συνέχισαν τον αγώνα με 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. 

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Φινλανδία:Συνεχίστηκαν για έναν ακόμη μήνα, έχοντας ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο πακέτο σαρωτικών αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης Όρπο. Κυβέρνηση και Φινλανδοί καπιταλιστές προωθούν το σπάσιμο των συλλογικών συμβάσεων, τη διευκόλυνση των απολύσεων, τη μείωση των επιδομάτων (ανεργίας, τέκνων, στεγαστικό), τον περιορισμό των «πολιτικών» απεργιών, την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις κ.ά. Παρά τις συμβιβαστικές διαθέσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, μεταξύ άλλων, στα λιμάνια, τη βαριά βιομηχανία και τις μεγάλες εταιρείες ξυλείας και χαρτιού.

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η βία μεταξύ μαθητών στα σχολεία είναι υπαρκτό πρόβλημα·
την ευνοεί η ακολουθούμενη πολιτική διάλυσης του κοινωνικού ιστού.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το πρόβλημα για τους
δικούς της σκοπούς, όπως για να ενοχοποιήσει τη νέα γενιά.


 Η κυβέρνηση, και μάλιστα διά του ίδιου του πρωθυπουργού, παρουσίασε μέτρα για την καταπολέμηση του «σχολικού εκφοβισμού». Τα μέτρα αυτά είναι ένα μείγμα παλαιάς κοπής αγριοσυντηρητισμού και καταστολής με νεοφιλελεύθερα «συστήματα» κοινωνικού χαφιεδισμού και μετακύλισης ευθυνών στην κοινωνία, σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Δηλαδή: επαναφορά πενθήμερων αποβολών, αυστηροποίηση καθεστώτος απουσιών, διευκόλυνση της διαδικασίας αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού σε κάθε σχολείο, πληρωμή από τους γονείς για τις ζημιές που κάνουν οι μαθητές.

ΤΙ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ «ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;

Το υπερ-τουριστικό μοντέλο εξαντλεί τους πόρους της χώρας, υπονομεύει την προοπτική της και προσφέρει κέρδη μόνο σε λίγους

 

Σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται κατά
των συνεπειών του υπερτουρισμού. Και στενά οικονομικά να το δούμε, 
βάζοντας όμως όλες τις παραμέτρους (εργατικό δυναμικό, περιβάλλον, παραγωγή,
τεχνικό επίπεδο μιας χώρας), η ζημιά είναι μεγαλύτερη από τα κέρδη.


Το αν φέρνει ανάπτυξη η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, και κυρίως σε ποιον, αντικατοπτρίζεται τα τελευταία χρόνια στις κινητοποιήσεις και τις πολλές διαμαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων τουριστικών προορισμών, όπως Βαρκελώνη, Βενετία, Τενερίφη, Μάλαγα, αλλά και σε ελληνικά νησιά (π.χ. «κίνημα της πετσέτας»), όπου η επέλαση του υπερτουρισμού έχει καταβροχθίσει τα πάντα. Και παρόλο που η πανδημία κατέδειξε ότι η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι καταστροφική για την οικονομία μιας χώρας και μόνο «βαριά βιομηχανία» δεν μπορεί να λογιστεί, ωστόσο στην Ελλάδα και σε πολλές περιοχές της υφηλίου η έμφαση στον τουρισμό συνεχίζεται αμείωτη.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Ή ΑΛΛΟΥ

 Το μόνο που μπορεί να «υποσχεθεί» ο ιστορικά χρεοκοπημένος καπιταλισμός είναι ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα

Το ρωμαλέο κίνημα των αμερικανικών πανεπιστημίων δείχνει τον δρόμο για
έναν παγκόσμιο αντιπολεμικό ξεσηκωμό!

 

Οι αρχικές ανησυχίες για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και τα αντίποινα του Ισραήλ, δεν επιβεβαιώθηκαν, εξαιτίας και της παρέμβασης των Δυτικών και των αραβικών κρατών. Για την επίθεση του Ιράν υπήρχε προειδοποίηση μέρες πριν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί κατά 99%, ενώ και η επίθεση του Ισραήλ ήταν σκόπιμα συγκρατημένη, άρα με περιορισμένες καταστροφές, προφανώς για να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση.

ΕΞΑΡΣΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ


Πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα φίμωσης ή στοχοποίησης όσων διαφωνούν με τις κυρίαρχες –ερήμην των λαών– πολιτικές




Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις απαγορεύονται και
καταστέλλονται σε μια σειρά χώρες. Με επίκληση πότε των 
«έκτακτων συνθηκών»
(επιδημία, πόλεμος κ.λπ.) και πότε του κινδύνου των 
«άκρων», αρχίζει
να γίνεται καθεστώς η παραβίαση των θεμελιωδών δημοκρατικών
δικαιωμάτων.



Μέσα στον Απρίλιο είχαμε δύο κομβικής σημασίας γεγονότα, που δείχνουν ότι όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρισκόμαστε σε φάση ραγδαίας περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και εισόδου σε πολεμικού τύπου πολιτική «έκτακτης ανάγκης».

Στις 13 Απριλίου απαγορεύτηκε από τη γερμανική αστυνομία στον Γιάνη Βαρουφάκη η είσοδος στη Γερμανία και η με κάθε τρόπο συμμετοχή του (έστω και διαδικτυακά) σε συνέδριο για την Παλαιστίνη, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και το οποίο επίσης απαγορεύθηκε και διαλύθηκε από την αστυνομία. 

Η κυβέρνηση εκχωρεί χώρους σχολείων σε ιδιώτες


 Ο Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε πρόσφατη επίσκεψή του σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα υλοποιηθεί το σχέδιο για το «άνοιγμα του σχολείου στη τοπική κοινότητα». Οι σχολικές αυλές θα μετατραπούν σε πάρκα γειτονιάς, τα γυμναστήρια των σχολειών σε γυμναστήρια γειτονιάς κ.ο.κ. Αυτό σε πρώτο χρόνο, γιατί ο απώτερος στόχος είναι χώροι των σχολείων να εκχωρηθούν σε ιδιώτες, π.χ. στη λογική των «χορηγιών», για να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

«ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ», ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


Η «τεχνολογική μετάβαση» μέσα στον καπιταλισμό είναι εντελώς
αντιφατική. Για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας
στον κόσμο, η Amazon, στηρίζεται στην εργασία χιλιάδων προλετάριων
στις αποθήκες της, μέσα σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης.


 

Εδώ και αρκετά χρόνια η αστική τάξη έχει λίγο πολύ αναπτύξει το εξής «αφήγημα»: «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή θα αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας, θα δημιουργήσει νέες, σύγχρονες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, αυξάνοντας έτσι και τη γενική ευημερία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν δεν προσαρμοστούμε όλοι, θα μείνουμε τραγικά πίσω, θα γίνουμε τριτοκοσμικοί κ.λπ.». Για να είμαστε ακριβείς, τέτοια «αφηγήματα» έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία, και σε κάθε τεχνολογική καμπή του καπιταλισμού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μια μεγάλη άνθηση εξαιτίας και των γοργών μεταβολών που συντελούνται, μεταξύ άλλων, στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Βλαδίμηρος Λένιν


 Έναν αιώνα πριν, ο Λένιν προβλέπει με ακρίβεια τον ουτοπικό και αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

«Οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στις συνθήκες του καπιταλισμού θα ισοδυναμούσαν με συμφωνία για το μοίρασμα των αποικιών. Στον καπιταλισμό, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βάση, άλλη αρχή μοιρασιάς εκτός από τη δύναμη. Ο δισεκατομμυριούχος δεν μπορεί να μοιράσει με οποιονδήποτε άλλο το “εθνικό εισόδημα” μιας καπιταλιστικής χώρας παρά μόνο “ανάλογα με το κεφάλαιο” (κι ακόμη πρέπει να προσθέσουμε ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο θα πάρει περισσότερα απ’ όσα του αναλογούν). Καπιταλισμός σημαίνει ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και αναρχία στην παραγωγή.

Εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών και με πτυχίο!

 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης, με υπουργό τον 
Δ. Καιρίδη, πρέπει να μετονομαστεί σε υπουργείο
αντικατάστασης των Ελλήνων εργαζόμενων
Η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023 νομιμοποίησε χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, για να δουλέψουν σε εργασίες της θεωρούμενης χαμηλής ειδίκευσης, στα χωράφια, τις κατασκευές, τον τουρισμό, το εμπόριο. Τώρα ετοιμάζεται να κάνει εισαγωγή φθηνής εργασίας και σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, σε πτυχιούχους πανεπιστημίων δηλαδή, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, απ’ την Ασία προφανώς.

Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχωρούν στην τρομοκρατία

Στην εκπαίδευση έχει ουσιαστικά καταργηθεί το δικαίωμα
στην απεργία - αλλά οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν γενναία
την αντίστασή τους!
Παρά τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες ή και καταχρηστικές τις απεργίες-αποχές των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση συνεχίζεται δυναμικά και αποφασιστικά. Με μια σειρά γενικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, πρωτοφανούς μαζικότητας, εκφράστηκε η αγανάκτηση και η μαχητική διάθεση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντι-εκπαιδευτική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνελεύσεις αποφάσισαν όχι μόνο τη συνέχιση του αγώνα –ακόμα και με κήρυξη απεργίας-αποχής από τους τοπικούς συλλόγους–, αλλά ανάγκασαν και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που είχαν σαλπίσει υποχώρηση, να αναδιπλωθούν και να προκηρύξουν νέα απεργία-αποχή. 

100 χρόνια πίσω! Από 1η Ιουλίου ξεκινά το 6ήμερο

 
Ο αντεργατικός νόμος-έκτρωμα του Α. Γεωργιάδη
(Σεπτέμβριος 2023) καταργεί 8ωρο-5ήμερο. Να 
τα ξαναδιεκδικήσουμε με κάθε τρόπο!
Σαν να μην έφτανε η νομιμοποίηση, πριν από λίγους μήνες, της 13ωρης εργασίας, που καταργεί το 8ωρο, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει και στην εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους σε συνθήκες εξόντωσης! Το μέτρο είναι ήδη ψηφισμένο στον επαίσχυντο αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη (Σεπτέμβριος 2023) και
 πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τον νόμο, προβλέπεται η 6ήμερη εργασία σε κλάδους συνεχούς λειτουργίας (π.χ. βιομηχανία) και μάλιστα με απόλυτο εργοδοτικό δικαίωμα, με μόνο αντάλλαγμα για τον εργαζόμενο την κοροϊδία της προσαύξησης 40% στο ημερομίσθιο. 

Η ακρίβεια και η αλήθεια για τα πρόστιμα

Όλο και πιο δύσκολα γεμίζει το καλάθι, ενώ προμηθευτές 
και σούπερ μάρκετ πλακώνονται και η κυβέρνηση
μας δουλεύει ψιλό γαζί
 Με το Πάσχα προ των πυλών και έναν μήνα μετά την επίσημη εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, οι σχέσεις σούπερ μάρκετ και προμηθευτών-βιομηχανιών μυρίζουν… μπαρούτι.

Η κόντρα αφορά κυρίως δύο μέτρα της κυβέρνησης: α) τη μείωση κατά 30% των εκπτώσεων που έκαναν οι βιομηχανίες στους λιανέμπορους με παράλληλη μετακύλιση της διαφοράς (θεωρητικά) στην τελική τιμή, ώστε να επωφεληθεί ο καταναλωτής, και β) την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών (προσφορών) για ένα διάστημα σε όσες εταιρείες κάνουν ανατιμήσεις. 

Ταμείο Ανάκαμψης Καθυστερήσεις, «καπέλα», απάτες

Όλη η κοροϊδία της δήθεν βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων
από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια διαφήμιση
Ως μάννα εξ ουρανού είδε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους πόρους από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Πρόκειται για 36 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 17,7 δις δάνεια και τα 18,22 δις επιχορηγήσεις. Τι έχει γίνει όμως μέχρι τώρα;

Η «νέα βάρδια» της εργατικής τάξης

Ένας από τους τομείς με νέους κυρίως εργαζόμενους, 
οι οποίοι έχουν αρχίσει να οργανώνονται και να διεκδικούν,
είναι τα call centers
Μετά από μια 15ετία μνημονιακής-νεοφιλελεύθερης επιδρομής σε δικαιώματα και κατακτήσεις, οι εργαζόμενοι νέοι στη χώρα μας είναι αντιμέτωποι με την υπερεκμετάλλευση, την επισφάλεια και την εργοδοτική ασυδοσία. Αυτό αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Eteron.

Πιο συγκεκριμένα: Από τους εργαζόμενους ηλικίας 17-34 ετών, μόλις το 16% καλύπτει άνετα τα έξοδα του μήνα και μπορεί να αποταμιεύει.

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Τι δείχνει η μείωση των εξαγωγών

Το βούλιαγμα των εξαγωγών δείχνει ότι η ανάπτυξη» 
που ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης έχει πήλινα πόδια
Μια από τις πιο ξεκάθαρες διαψεύσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας για την πορεία της οικονομίας αφορά την πορεία των εξαγωγών. Ενώ η κυβέρνηση λοιπόν ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει μπει σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης, ότι οι επενδυτές κάνουν ουρά ποιος θα πρωτο-επενδύσει στην Ελλάδα, ότι οικοδομείται ένα νέο «αναπτυξιακό μοντέλο» με έμφαση στην «εξωστρέφεια», οι εξαγωγές δίνουν ουσιαστικά την αντίθετη εικόνα. Τον Φεβρουάριο που πέρασε οι ελληνικές εξαγωγές συμπλήρωσαν ένα 12μηνο συνεχούς μείωσης (από τον Μάρτιο του ’23). Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τα πετρελαιοειδή (έναν κρίσιμο για τη χώρα μας αλλά και ιδιαίτερο τομέα), η μείωση αυτή έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του ’22, κοντεύει δηλαδή να κλείσει διετία. 

Να αντισταθούμε στην αποδόμηση του ΕΣΥ

Οι υγειονομικοί, με την έμπρακτη συμπαράσταση όλων μας,
μπορούν να κλείσουν τον δρόμο στην αποδόμηση-ιδιωτικοποίηση
του ΕΣΥ
Με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μια αποδόμηση που μεθοδεύεται πολλά χρόνια τώρα και πλέον μπήκε στην τελική ευθεία. Προτίθενται να τελειώσουν με το ΕΣΥ. Αφού αρχικά περιόρισαν την πρωτοβάθμια υγεία με το κλείσιμο εκατοντάδων δομών και την έλλειψη προσωπικού, σήμερα βάζουν χέρι και στα δημόσια νοσοκομεία. Η φυγή χιλιάδων εργαζόμενων από τη δημόσια υγεία την περίοδο της κρίσης και μετά με την επιδημία του κορωνοϊού και η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει μόνιμες προσλήψεις οδήγησε σε ένα ΕΣΥ που υποφέρει από την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών, τεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών.

Η Σταύρωσή μας

 Εάν αναζητούσαμε ένα καλλιτεχνικό έργο που να εκφράζει τη βαρβαρότητα και την οδυνηρότητα των μέτρων που επιβάλλουν οι μεγαλοκαπιταλιστές πάνω στην ανυπεράσπιστη ελληνική εργατική τάξη και τον εργαζόμενο ελληνικό λαό, θα επιλέγαμε τη «Σταύρωση» του μεγαλύτερου ζωγράφου της γερμανικής Αναγέννησης, του Ματίας Γκρίνεβαλντ.

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

 Η «παραχώρηση» της κυβέρνησης στους αγρότες για εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποδεικνύεται μια σκέτη κοροϊδία. Στην ουσία τους δένει με τις εταιρείες «πράσινης» ενέργειας και τις τράπεζες. Ο αγρότης για να έχει έκπτωση θα πρέπει να υπογράψει ένα τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει σύμβαση με εταιρεία «πράσινης» ενέργειας για να του παρέχει έκπτωση στο 30% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει, με τιμή έως 9 ευρώ την κιλοβατώρα. Αλλά αυτόματα ο αγρότης δένεται και με την υποχρέωση της αποπληρωμής των χρεών του, μέσω αυτού του τιμολογίου, με ποσά έως 100 ευρώ και για 60 δόσεις. Και οι περισσότεροι αγρότες είναι δεσμευμένοι με χρέη από τις τράπεζες.

Η Εγνατία οδός στους εργολάβους

Η Εγνατία Οδός (Αλεξανδρούπολη-Ηγουμενίτσα, μήκους 658 χλμ.) ήταν η μόνη εθνική οδός που παρέμενε υπό δημόσιο έλεγχο. Η Εγνατία στηρίζεται στην εγχώρια κίνηση, χωρίς μεγάλη κυκλοφορία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έμενε μέχρι τώρα έξω από την εκμετάλλευση των εργολάβων. Δεν θα μπορούσε να κρατήσει όμως αυτό για πάντα. Έτσι στα τέλη Μαρτίου υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης του δρόμου στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με αύξηση των διοδίων κατά 33% σε πρώτη φάση, από 0,03 ευρώ στα 0,04 ευρώ ανά χλμ., σε δεύτερη φάση στα 0,05 ευρώ ανά χλμ., και έπεται και συνέχεια.

Για να νικήσουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ

 Οι εργάτες της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έχουν καταλάβει το εργοστάσιο από τις 12 Απριλίου. Στις 12 Μαΐου, με απόφαση της κυβέρνησης, πετιούνται στον δρόμο και το εργοστάσιο πουλιέται για παλιοσίδερα. Ακόμα, κλείνουν τα μεταλλεία σε Βοιωτία και Καστοριά. Ο αγώνας μπαίνει στην πιο κρίσιμη καμπή του. Η κατάληψη πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικό και λειτουργικό χαρακτήρα. Με τη βοήθεια όλων των οργανωμένων δυνάμεων του εργατικού κινήματος, να βρεθούν έμπιστοι τεχνικοί και μηχανικοί ώστε να ξαναμπούν μπροστά οι μηχανές και η επιχείρηση.

«Αντικρατισμός» και κρατισμός του κεφαλαίου

Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια οι κυρίαρχοι οικονομικοί, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι της άρχουσας τάξης καταφέρονται μονίμως εναντίον του «κράτους», που είναι «αντιπαραγωγικό» και «διεφθαρμένο», που δεν αφήνει «χώρο» στην ιδιωτική πρωτοβουλία να «ανθήσει», και πρέπει επιτέλους να γίνει «μικρό και αποτελεσματικό». Μετά τα σαρωτικά μέτρα των μνημονίων, και ενώ έχει ιδιωτικοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των τέως ΔΕΚΟ και ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, έρχεται εν έτει 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος (βλ. Στουρνάρας) να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι το δημόσιο παράγει ακόμα το 19,4% του ΑΕΠ (βλ. Τα Νέα 9/4/2024). 

Η Ελλάδα εξοπλιστικός «κόμβος» για το σφαγείο της Ουκρανίας

 Αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας και καταγγελίας για το γεγονός ότι στρατιωτικός εξοπλισμός διακινείται συνεχώς από τη χώρα μας ή μέσω της χώρας μας προς την Ουκρανία, με όλους τους τρόπους: με τρένα, πλοία, αεροπορικώς κ.λπ. Και δεν εννοούμε μόνο αυτόν που στέλνεται επισήμως, φανερά… Ο νοών νοείτω. 

Περί «φορολόγησης» των ρομπότ

 Με πρόσφατο άρθρο του στον διεθνή ιστότοπο Project Syndicate, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται σε μια παλιότερη πρόταση του Αμερικανού μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς περί φορολόγησης των ρομπότ. Ο Μπιλ Γκέιτς (μεταξύ άλλων ιδρυτής της Microsoft) προτείνει ουσιαστικά μια «επιβράδυνση» της αντικατάστασης εργατών από ρομπότ, μέσω της δημιουργίας ενός αντικινήτρου: ενός υψηλού «φόρου εισοδήματος των ρομπότ», που θα πληρώνεται εφάπαξ από τον επιχειρηματία που αγοράζει το ρομπότ για να το χρησιμοποιήσει υποκαθιστώντας ανθρώπινη εργασία, ώστε από τον «φόρο» αυτό να αποζημιώνονται οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ευρετήριο Σοσιαλιστικής Προοπτικής Απρίλιος 2024

Δικαιοσύνη για τα Τέμπη, κάτω τα χέρια από δημόσια υγεία και παιδεία, διατίμηση στα βασικά αγαθά

 

Η οργή για την επιχειρούμενη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών φέρνει πλέον σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και λειτουργεί ως καταλύτης για την αλλαγή των συνειδήσεων. Πάνω σε αυτό το ζήτημα και στα ζητήματα της ακρίβειας, της υγείας, της παιδείας και της δημοκρατίας, αρχίζει να αλλάζει ο συσχετισμός μέσα στον λαό. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις αντιδράσεις μας και να απομονώσουμε το αδίστακτο αντιλαϊκό και ηθικά διεφθαρμένο καθεστώς! 

Το «κουκούλωμα» των Τεμπών, η παραβίαση του συντάγματος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο αυταρχισμός κατά των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, και πολλά άλλα, φέρνουν στην πρώτη γραμμή την πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού. 

Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ

 Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)

 

 

1) Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας

 

● Ο καπιταλισμός γενικά, «παγκοσμιοποίηση της οικονομίας» ονομάζει: Το φόρτωμα πάνω στην εργατική τάξη, των συνεπειών των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Όσο για την παγκοσμιοποίηση, που είναι η παγκοσμιοποίηση του ιμπεριαλισμού, αυτή υπάρχει από την εποχή του Μαρξ και του Ένγκελς.

 

● Η φράση «παγκοσμιοποίηση της οικονομίας’ έγινε το σύμβολο όλων των κερδοσκοπικών καπιταλιστικών σχεδίων. Ακόμα και το κάθε μικροαστικό ζώον (εργοδοτάκος), που θέλει να μειώσει τις απολαβές των εργαζομένων του, παίρνει ύφος οικονομολόγου και παπαγαλίζει κι αυτός για την παγκοσμιοποίηση…

Από την ιστορία των Ελλήνων Τροτσκιστών Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ Οι Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ)

Η επικήρυξη του Γιάννη
Βερούτη από τη Χούντα
 Η αντιστασιακή οργάνωση-κίνημα «Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης» (ΔΕΑ), ιδρύθηκε και καθοδηγήθηκε από την επαναστατική τροτσκιστική οργάνωση «Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Δ.Κ.Ε.) – 4η ΔΙΕΘΝΗΣ».

1) Τα ΔΕΑ και οι εχθροί τους

● Η ύπαρξη και δράση των ΔΕΑ και φυσικά και των τροτσκιστών αποσιωπήθηκε από όλα τα αστικά και τα σταλινικά κόμματα: Αλλά και από τους διάφορους κάπηλους των επαναστατικών ιδεών, που για να καλύψουν την προσωπική τους κατάπτωση και λιποψυχία, διέγραψαν εσκεμμένα την ιστορία των Ελλήνων Τροτσκιστών και των ΔΕΑ.


2) Η προετοιμασία μας

● Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 βρήκε τους Τροτσκιστές της οργάνωσης ΚΔΚΕ «Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας», έτοιμους να αντισταθούν εναντίον της.

Αυτή η ετοιμότητα ήταν το καταστάλαγμα μιας επίμονης εργασίας 17 περίπου ετών, όπου μεσολάβησαν δύο φάσεις αριθμητικής και πολιτικής ανάπτυξης.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

 

19 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι σε 5 εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη («Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever», «Cosmote e-value») έκαναν 24ωρη απεργία για αυξήσεις μισθών μέσω της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγινε συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 28 του Φλεβάρη επανέλαβαν την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Teleperformance» και «Webhelp». Στις 29 Φεβρουαρίου έγινε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα για την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία «Teleperformace» ενάντια στο σωματείο.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 Γερμανία: Συνεχίζεται το απεργιακό κύμα σε μια σειρά κλάδους, καθώς οι εργαζόμενοι πλήττονται από τον πληθωρισμό, τα εντεινόμενα φαινόμενα αποβιομηχάνισης και την αντεργατική πολιτική εργοδοσίας-κυβέρνησης. Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανοδηγοί των τρένων, με νέες απεργίες στις 7 και στις 11-13 Μαρτίου. Διεκδικούν αυξήσεις μισθών, πρόσληψη προσωπικού, μείωση ωραρίου εργασίας από τις 38 στις 35 ώρες και εφάπαξ αποζημίωση λόγω πληθωρισμού 3.000 ευρώ.

ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 Με γενική απαγόρευση απεργιών, πειθαρχικά και απειλές απαντά η κυβέρνηση στον δίκαιο αγώνα κατά της αντιδραστικής «αξιολόγησης»

 

Επί τρία χρόνια οι εκπαιδευτικοί έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν 
την αντιδραστική αξιολόγηση, που κατηγοριοποιεί σχολεία, 
εκπαιδευτικούς και μαθητές, ανοίγοντας τον δρόμο για μια
«παιδεία»-επιχείρηση. Μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν!

Τα τελευταία τρία χρόνια οι εκπαιδευτικοί δίνουν έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση (σχολικής μονάδας και ατομικής) που επιδιώκει να επιβάλει το υπουργείο. Μιας αξιολόγησης που αποτελεί τον δούρειο ίππο για την εμπορευματοποίηση-κατηγοριοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, για τη δημιουργία ενός σχολείου του φόβου και της υποταγής, για την κατάργηση της δημοκρατίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας σε αυτό. Ενός σχολείου «δεξιοτήτων» και «μετρήσιμων» αποτελεσμάτων, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Δήμιος του ΕΣΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης! Για πρώτη φορά θεσμοποιείται η ανισότητα των πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία!

 

Οι κινητοποιήσεις κατά της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων πρέπει
να ενταθούν. Και όχι μόνο από τους ίδιους τους υγειονομικούς αλλά και από
τα εργατικά συνδικάτα και από όλον τον λαό. Η διάσωση του ΕΣΥ είναι ζήτημα
ζωής και θανάτου για όλους μας!

Με το «νέο ΕΣΥ», που χτίζεται εδώ και χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωράει ακάθεκτος στην εφαρμογή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, κλιμακώνεται η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στον τομέα της υγείας. Αναμφίβολα ο Γεωργιάδης είναι ο πιο κατάλληλος και ο πιο ικανός υπουργός να υλοποιήσει το νέο –δημόσιο μόνο κατ’ όνομα– σύστημα υγείας. Εξάλλου το ενεργητικό του είναι πλούσιο σε παρόμοιες «επιτυχίες»: κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις υγειονομικών, χιλιάδες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, 5 ευρώ είσοδος στα νοσοκομεία, εκχώρηση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μιας σειράς μικροβιολογικών εξετάσεων των νοσοκομείων, υποστελέχωση και περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών. 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο πόλεμος-σφαγείο στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο μόνος σίγουρος
δρόμος προς την ειρήνη είναι η μαζική αντιπολεμική των λαών,
ιδίως των ευρωπαϊκών.

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με ακόμη περισσότερα οπλικά συστήματα αλλά –ανεπισήμως– και αξιωματικούς και μισθοφόρους της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλίας, Αγγλίας κ.λπ.). Η μέχρι τώρα βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπερνάει επισήμως τα 150 δις ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

 Συστηματική «παράκαμψη» του συντάγματος, κράτος ιδεολογικά στρατευμένο στον νεοφιλελευθερισμό, γενίκευση του αυταρχισμού

 

Με ΜΑΤ, απαγορεύσεις απεργιών, συγκάλυψη σκανδάλων και εγκλημάτων,
παραβιάσεις του συντάγματος και τον τσαμπουκά του 
«41%», 
η κυβέρνηση επιχειρεί α αποδομήσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις
του ελληνικού λαού. Να τη σταματήσουμε με κάθε τρόπο!

Η κυβέρνηση συνεχίζει με γοργά βήματα τον αντιδημοκρατικό κατήφορο σε όλα τα μέτωπα:

– Παραβιάζει κατάφωρα το σύνταγμα με τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γεγονός που καταγγέλλει ανοιχτά η μεγάλη πλειονότητα των συνταγματολόγων αλλά και των πανεπιστημιακών.

– Εισβάλλει κάθε τρεις και λίγο με ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, καλλιεργώντας τον μύθο ότι είναι «άντρα εγκληματικότητας» και χτυπώντας με κάθε ευκαιρία τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Τέμπη: Ο αγώνας για δικαιοσύνη δεν σταματά

 

Η κατακραυγή για την επιχειρούμενη συγκάλυψη 
του εγκλήματος των Τεμπών έγινε καταλύτης για τη
 συνείδηση του ελληνικού λαού
Η αποφασιστική στάση των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών είναι ένας φωτεινός φάρος για όλη την ελληνική κοινωνία. Μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, όπου προσπαθεί με λύσσα να τον σύρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ

 Το φοιτητικό κίνημα πέτυχε να απονομιμοποιήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη συνείδηση του λαού, αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί

 

Η επί δυόμισι μήνες τεράστια κινητοποίηση της φοιτητικής νεολαίας
(αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας) ανέτρεψε συσχετισμούς.
Αυτή η δυναμική θα τροφοδοτήσει και νέους γύρους αγώνα, 
και μάλιστα σε ένα πιο ευνοϊκό κοινωνικό κλίμα.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά (δήθεν μη κερδοσκοπικά) πανεπιστήμια υπερψηφίστηκε ξημερώματα 9 Μαρτίου, λίγες μόνο ώρες μετά τη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση των φοιτητών, με τις ψήφους της ΝΔ (158) και του ανεξάρτητου ακροδεξιού βουλευτή Κατσιβαρδά (τέως «Σπαρτιάτη»). Έτσι ολοκληρώθηκε αυτός ο γύρος αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτή η εξέλιξη, αν και προφανώς δεν είναι θετική, δεν μας απογοητεύει στο ελάχιστο και ούτε θα πρέπει να απογοητεύσει το φοιτητικό κίνημα, το οποίο, όπως τονίσαμε και στο άρθρο μας του προηγούμενου φύλλου, κατάφερε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες:

Συνειδητή διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Μέσω του κεφαλαιοποιητικού «πυλώνα» (ΤΕΚΑ) 
ξεκινάει και επισήμως η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής
ασφάλισης
Το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την καλύτερη είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών. Παρ’ όλα αυτά, η εισφοροδιαφυγή συνεχώς αυξάνει. Το 2023 έφτασε τα 47,55 δις ευρώ (συν 386 εκατομμύρια ευρώ από το 2022). 

Επικίνδυνα σχέδια για τον Αχελώο και τη Θεσσαλία

 

Η εκτροπή του Αχελώος είναι απαράδεκτη περιβαλλοντικά
και δεν λύνει το πρόβλημα λειψυδρίας της Θεσσαλίας
Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης της Θεσσαλίας και προτάθηκε σαν λύση η μερική εκτροπή του Αχελώου. Αυτό δείχνει ότι τα αστικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο ζήτημα (το κατασκευαστικό κεφάλαιο δηλαδή) δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα για αυτό το φαραωνικό και καταστρεπτικό τόσο για το ορεινό οικοσύστημα της Δυτικής-Κεντρικής Ελλάδας όσο και για την αγροτική παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας «έργο». 

«Παράδεισος» επενδύσεων ή λουκέτων;

Τέλος και στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων 
στην Ελλάδα, μέσω της Next e. GO, που είχε ανακοινώσει
πανηγυρικά ο Μητσοτάκης

 Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά ξένοι βιομηχανικοί όμιλοι έκλεισαν ή ανακοίνωσαν το κλείσιμο των παραγωγικών τους μονάδων στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι έχει κάνει τη χώρα «παράδεισο επενδύσεων».

Πρόσφατα η χαρτοποιία Sonoco Ελλάς, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Alcore με έδρα τη Νότια Καρολίνα, ανακοίνωσε το κλείσιμο των εργοστασίων της σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. 

Το «αφήγημα» για την οικονομία μπάζει

Πολλές ρωγμές στο οικονομικό «αφήγημα» της 
κυβέρνησης δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα στην ελληνική οικονομία δεν πάνε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αυξάνονται διαρκώς. Το ΑΕΠ για το 2023 έκλεισε χαμηλότερα από το αναμενόμενο, συνεχίζεται η άνοδος των τιμών (κυρίως στα τρόφιμα), ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα σημάδια για την τρέχουσα χρονιά, το 2024, δεν είναι ευοίωνα. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το «χαστούκι» από τον οίκο αξιολογήσεων Moodys

Νερό: Αυξήσεις με οσμή… ιδιωτικοποίησης

 

Η ΕΥΔΑΠ έχει ακόμα ένα φθηνό τιμολόγιο και 
αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση και
τους ιδιώτες που καραδοκούν
Σε προηγούμενα φύλλα μας έχουμε αναφερθεί στη λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής το 2022, ανοίγοντας μια κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του πλέον ζωτικού αγαθού, του νερού. Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, μεταξύ άλλων, απέτρεψαν τότε τον κίνδυνο.

Σοσιαλιστική Προοπτική Απρίλιος 2024

Η οργή για την επιχειρούμενη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών φέρνει πλέον σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και λειτουργεί ως καταλύτης για την αλλαγή των συνειδήσεων. Πάνω σε αυτό το ζήτημα και στα ζητήματα της ακρίβειας, της υγείας, της παιδείας και της δημοκρατίας, αρχίζει να αλλάζει ο συσχετισμός μέσα στον λαό. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις αντιδράσεις μας και να απομονώσουμε το αδίστακτο αντιλαϊκό και ηθικά διεφθαρμένο καθεστώς! 

Το «κουκούλωμα» των Τεμπών, η παραβίαση του συντάγματος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο αυταρχισμός κατά των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, και πολλά άλλα, φέρνουν στην πρώτη γραμμή την πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού. 

  Δείτε την εφημερίδα σε μορφή PDF

Σοσιαλιστική Προοπτική Απρίλιος 2024