Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

 Να αποζημιωθούν στο 100% οι ελαιοπαραγωγοί και να στηριχθεί επιστημονικά-τεχνικά η
παραγωγή

Η διαφαινόμενη μεγάλη φετινή ζημιά των ελαιοπαραγωγών είναι ένα
ακόμα επεισόδιο σε μια ιστορία ανικανότητας και αδιαφορίας των
 κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του
ιστορικού για τη χώρα μας προϊόντος
 

Μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι όσοι σχετίζονται με τον κύκλο του λαδιού. Φέτος η παραγωγή του ελαιόλαδου, με τα ελαιόδεντρα να είναι κατάφορτα με καρπό, αναμενόταν υψηλή. Δυστυχώς, όμως, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας (όλο σχεδόν τον χειμώνα αλλά και την άνοιξη, που είναι απαραίτητες οι βροχές, δεν έβρεξε καθόλου) και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, οι ζημιές στον καρπό αρχικά (αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία, καρπόπτωση, υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου) αλλά, αν συνεχιστεί η ανομβρία, και στα ίδια τα ελαιόδεντρα (συμπτώματα ξηρασίας) θα είναι τεράστιες.

Και από την άλλη, λόγω της απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, δεν υλοποιήθηκαν έργα υποδομών άρδευσης, μικρά και μεγάλα, που θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που δημιούργησε η ανομβρία. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό απώλειας ελαιολάδου, αν συνεχιστεί η ανομβρία το επόμενο διάστημα, θα ανέλθει στο 35% της συνολικής παραγωγής, ήτοι πάνω από 23.000 τόνους.

Κι ενώ οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αβοήθητοι, σε απελπιστική κατάσταση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απούσα και αδιάφορη για τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους, οραματίζεται μόνο τουριστικά πρότζεκτ, χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών στη θέση της αγροτικής παραγωγής και ανεμογεννήτριες στα βουνά. Νυν και πρώην κυβερνήσεις είναι ανίκανες να εκμεταλλευτούν ένα τέτοιο προϊόν, με τους μεσάζοντες να δρουν ανενόχλητοι –εφόσον οι συνεταιρισμοί είναι ή ανύπαρκτοι ή διεφθαρμένοι– ανεβοκατεβάζοντας την τιμή του ελαιολάδου κατά πώς βολεύει στην τσέπη τους. Επιπλέον, λόγω της τροποποίησης και του «εκσυγχρονισμού» του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημιώσεων για ζημιές που προκαλούνται από τις έκτακτες κλιματικές μεταβολές – κανονισμός που έχει συνδιαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ).

● Η σχέση της Ελλάδας με την ελιά και το λάδι δεν είναι σημερινή, έχει ιστορία 3.000 χρόνων. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί ιστορικά σε πολλές δραστηριότητες των Ελλήνων: διατροφή, θρησκεία, ήθη και έθιμα, εμπόριο, τέχνες. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας.

● Το ελαιόλαδο αποτελεί τη σημαντικότερη αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Τα ελαιόδεντρα στην ελληνική επικράτεια καταλαμβάνουν έκταση περίπου 8 εκατ. στρεμμάτων και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αγροτική καλλιέργεια.

● Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της θάλασσας, το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου ελαιολάδου είναι εξαιρετικής ποιότητας, με το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής να είναι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

● Από το λάδι και τη βρώσιμη ελιά έχουν εισόδημα περίπου 600.000 οικογένειες.

● Οι εξαγωγές του ελαιόλαδου εισφέρουν στο κράτος έσοδα πάνω από 1 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις βρώσιμες ελιές ανέρχονται περίπου στα 600 εκατομμύρια ευρώ (έτος αναφοράς 2023, πηγή: ΚΕΠΕ).

Για όλους αυτούς τους λόγους:

– Για να μην έχει την ίδια τύχη το ελληνικό ελαιόλαδο με τα άλλα αγροτικά προϊόντα (ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, σταφίδα, καπνός) και για να πάρει τη θέση που του αξίζει παγκοσμίως, πρέπει: να δημιουργηθούν αγροτικοί συνεταιρισμοί χωρίς κομματικά δεκανίκια, υπό τoν έλεγχο των αγροτών, οι οποίοι και θα διαχειρίζονται τη διακίνηση του ελαιολάδου. Είναι ο μόνος τρόπος να χτυπηθεί η γάγγραινα των επιτήδειων εμπόρων και μεσαζόντων που αλωνίζουν ανενόχλητοι, με τις ευλογίες των κρατικοδίαιτων της κάθε κυβέρνησης, και να σταματήσει να πουλιέται το περισσότερο λάδι χύμα (στην Ιταλία) και να κυκλοφορεί με ξένη ετικέτα.

– Άμεση σύσταση επιστημονικής τεχνικής ομάδας για τη δρομολόγηση αρδευτικών έργων και υποδομών.Οι ζημιές που προκλήθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, αφορούν και τις επόμενες χρονιές.

– Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των πληγέντων ελαιοπαραγωγών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι θέμα επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους.

 

Όλγα Στεφανίδου