Σε Χανιά, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη κ.α. οι εστιακοί φοιτητές κινητοποιήθηκαν, σημειώνοντας μάλιστα και κάποιες πρώτες νίκες |
Η λύση φυσικά θα έπρεπε να είναι, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες, οι φοιτητικές εστίες. Οι υπάρχουσες όμως εστίες καλύπτουν μόνο το 7% των φοιτητών, ενώ κάποια πανεπιστήμια δεν διαθέτουν καν. Επίσης οι περισσότερες εστίες είναι παλιές, με μεγάλα προβλήματα υποδομών και συντήρησης. Σε εστία του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης παραλίγο να γίνει σοβαρό ατύχημα με ασανσέρ που κατέρρευσε. Όταν οι φοιτητές οργάνωσαν διαμαρτυρία για το γεγονός, η πρυτανεία έφερε τα ΜΑΤ να τους δείρουν! Στην εστία του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου για εβδομάδες το νερό ήταν ακατάλληλο προς πόση επειδή είχε μολυνθεί από επικίνδυνο βακτήριο! Σε άλλες περιπτώσεις φοιτητές πετιούνται έξω από την εστία γιατί δεν έχουν να προπληρώσουν την «εγγύηση» για το δωμάτιο, ή γιατί αλλάζουν τα «κριτήρια»!
Η κυβέρνηση λέει ότι νέες, «σύγχρονες» εστίες είναι υπό ανέγερση. Εν μέρει είναι αλήθεια, αλλά αυτές οι εστίες χτίζονται από εργολάβους με τα περίφημα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), οπότε θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν ενοίκιο. Ούτως ή άλλως συνολικά έχει προχωρήσει η εμπορευματοποίηση, π.χ. στη σίτιση. Ο νέος φορέας για τη φοιτητική μέριμνα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που απορρόφησε το παλαιότερο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ξεκίνησε από την αρχή, στα χρόνια του μνημονίου, με μια λογική εργολαβοποίησης και συρρίκνωσης της φοιτητικής μέριμνας.
Μέσα στους φοιτητές υπάρχει τώρα μια πρώτη αφύπνιση πάνω σε αυτό το τεράστιο ζήτημα και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη κινητοποιήσεις. Η σπουδάζουσα νεολαία, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς, πρέπει να απαιτήσει το αυτονόητο: η δημόσια δωρεάν παιδεία να είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν! Φοιτητικές εστίες για όλους, μέτρα για μείωση των φοιτητικών ενοικίων, στεγαστικό επίδομα στο 100% του κόστους.
Α.Α.